Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Αγίου Νικολάου δεν περίμενε τίποτα περισσότερο από τις χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας ενόψει της έναρξης των σχολείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά έδειξε την αδυναμία της να διοικήσει, να προστατεύσει υπεύθυνα και ουσιαστικά την υγεία των παιδιών μας σε μία περίοδο έξαρσης της πανδημίας καθώς την ίδια ημέρα των ανακοινώσεων της η χώρα αριθμούσε 50.000+ επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα και 61 θανάτους (πηγή: ΕΟΔΥ, ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοιό COVID-19).
Και ενώ οι γονείς περιμέναμε εναγωνίως υπεύθυνες και σοβαρές κυβερνητικές αποφάσεις απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη έξαρση της πανδημίας η υπουργός Παιδείας μας ανακοίνωσε απλώς ότι …συσκέφθηκαν οι ειδικοί και επιστήμονες για να αυξήσουν τα self-tests και rapid-tests από δύο σε…τρία και αν το απαιτήσουν οι συνθήκες σε πέντε… Μετακυλίστηκε για ακόμη μία φορά στην πλάτη των γονέων η υποχρέωση του κράτους να προστατέψει τους μαθητές του.
Δεν έχουν συνειδητοποιήσει στο Υπουργείο ότι σαφώς οι γονείς επιθυμούν τη δια ζώσης εκπαίδευση των παιδιών τους για όλους τους λόγους που προανήγγειλε των μέτρων η ίδια η κα Υπουργός αλλά κυρίως οι γονείς νοιάζονται για την ασφάλεια τους. Τουλάχιστον ειρωνική μπορεί να χαρακτηριστεί η δήλωση της ότι τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο μετά από ‘’αυξημένους συγχρωτισμούς των γιορτών’’ αλλά σκοπίμως αποσιωπά τον συγχρωτισμό που οι ίδιοι οι κυβερνώντες φρόντισαν να νομοθετήσουν με 25 έως 28 μαθητές ανά τμήμα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα αίθουσας μέσω των συγχωνεύσεων που ‘’πέρασαν’’ στο τελευταίο νομοσχέδιο. Η μείωση μαθητών στα τμήματα αποτελεί πάγιο αίτημα της Ένωσης. Κατά γενική ομολογία ο συνωστισμός ανθρώπων εκπυρσοκροτεί τη βόμβα covid αλλά ως εκ θαύματος δεν τους πέρασε καν από το μυαλό να μειώσουν τους μαθητές των τμημάτων. Στις 7/5/2020 με 15 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα και 1 θάνατο στη χώρα (πηγή: ΕΟΔΥ, ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης) ενόψει του ανοίγματος των σχολείων στις 11/5/2020 ανακοίνωνε το ίδιο Υπουργείο εκτός των άλλων τα εξής:
«Σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας πρέπει να τηρείται 1,5 μέτρου απόσταση μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών. Για να επιτευχθεί αυτό το κάθε τμήμα χωρίζεται σε δύο ισοδύναμα υποτμήματα. Ο ανώτατος αριθμός μαθητών ανά αίθουσα διδασκαλίας ορίζεται σε 15 (!!!). Oι μαθητές του α’ υποτμήματος προσέρχονται Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και οι μαθητές του β’ υποτμήματος Τρίτη και Πέμπτη…»(πηγή: www.ethnos.gr, 07/05/2020). Αυτά αποφασίστηκαν με 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα και όχι με 50.000…
Επιπρόσθετα, δεν έγινε καμία αναφορά για το τι προβλέπει το σχέδιο του Υπουργείου σε περίπτωση που νοσήσει ο εκπαιδευτικός του τμήματος. Πως θα επιτευχθεί η δια ζώσης εκπαίδευση; Ποιος θα καλύψει τον εκπαιδευτικό;
Έγινε κάποια πρόβλεψη με τα ολοήμερα τμήματα που συγκεντρώνουν μαθητές διαφόρων τμημάτων;
Θα καλύπτει το κράτος το κόστος των rapid & PCR tests;
Μαθητής που απουσιάζει λόγω ασθένειας θα μπορεί να παρακολουθεί μέσω τηλεκπαίδευσης;
Μαθητής με ευπαθές άτομο ή ασθενή θα έχει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας χωρίς να προσμετρώνται οι απουσίες όπως έγινε και τον Μάιο του 2020;
Την παρούσα χρονική στιγμή υπό τις ισχύουσες συνθήκες οι γονείς καλούμαστε να στείλουμε τα παιδιά μας σε μία μάχη χωρίς καμία σοβαρή πρόληψη. Δυστυχώς, οι αρμόδιοι φορείς άφησαν το χρόνο να κυλήσει χωρίς να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα αντιμετώπισης μιας κατάστασης που γνώριζαν ότι έρχεται και για άλλη μια φορά αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Αφήνουν εκτεθειμένους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Θεωρούμε ότι θα ήταν ασφαλέστερο να ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων τουλάχιστον μία εβδομάδα ώστε να παγιωθεί η εικόνα της κατάστασης. Δεδομένου του ελλιπούς προγραμματισμού αντιμετώπισης της νέας έξαρσης της πανδημίας covid από την πλευρά του Υπουργείου και εφόσον παραμείνει η κυβέρνηση σταθερή στην απόφαση της να λειτουργήσουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου καλούμε τους γονείς των μαθητών να είναι ιδιαίτερα συνεπείς και υπεύθυνοι στην εφαρμογή των tests ώστε να διαφυλαχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα τόσο η υγεία των παιδιών μας όσο και των εκπαιδευτικών μας.