Στην εποχή μας υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας. Δεν το συνδέω, υποχρεωτικά, με την σημερινή κυβέρνηση. Το πρόβλημα διατρέχει το σύνολο της κοινωνικοπολιτικής μας ζωής και το χειρότερο είναι, ότι, αυτό συμβαίνει , με την ανοχή, ή, χειρότερα, με την συνενοχή του καθενός από εμάς.
Μας είναι αρκετό να αγωνιζόμαστε, για να αποτυπωθούν σε κείμενο , οι κανόνες που ρυθμίζουν την ζωή μας, σε κάθε της έκφραση, και, στη συνέχεια, παραιτούμαστε από ην αγωνιστική μας διάθεση για την εφαρμογή τους στην πράξη.
 
 
Ετσι, η εποχή μας, είναι η εποχή της κατασκευασμένης αλήθειας. Ο σημερινός πολίτης, ενώ δείχνει επιφυλακτικός απέναντι σε ό,τι τον περιβάλλει και σε ό,τι προσλαμβάνει, κυρίως, από τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς, ταυτόχρονα, είναι έτοιμος να πεισθεί και να αποδεχθεί, αβασάνιστα, την αλήθεια που του προσφέρεται.
 
Η χειραγώγηση, λοιπόν, είναι η επιστήμη των επιστημών και ίναι, συνάμα, το αποτελεσματκότερο μοντέλο διακυβέρνησης αφού δεν χρειάζεται η προσφυγή στην χρήση βίας για την επιβολή μιας αντιλαϊκής πολιτικής, ή, για τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών.
 
Η χειραγώγηση, σήμερα, επεκτείνεται, ως μορφή άδηλου και άτυπου καταναγκασμού, σε κάθε έκφραση της καθημερινής ζωής του ανθρώπου. ¶λλοι αποφασίζουν ποιο είναι και πως αλλάζει, κάθε φορά, το επίπεδο των αναγκών του.
 
¶λλοι αποφασίζουν ποιά είναι και πως αλλάζουν τα κιτήρια στην αισθητική των πραγμάτων. ¶λλοι αποφασίζουν τι πρέπει να θέλει και να μην θέλει. Και αυτός προσαρμόζεται. Αν, κάπου, κάποιος, επιχειρήσει να διαφοροποιηθεί, το πολυπλόκαμο αυτό σύστημα, θα του αντεπιτεθεί και, ή, θα τον επανεντάξει, ή, θα τον οδηγήσει στην απομόνωση.
 
Μπορεί αυτή η περιγραφή να σοκάρει και πολλοί να θεωρούν ότι εμπεριέχει μεγάλη δόση υπερβολής. Η αλήθεια είναι, όμως, θέλει, ή, δεν θέλει. κάποιος, να την παραδεχθεί, ότι ο σημερινός πολίτης έχει μετατραπεί, σε ένα μεγάλο καταναλωτή.
 
Καταναλωτή του πολιτικού προϊόντος που του σερβίρεται, καταναλωτή της πληροφορίας που του προσφέρεται καταναλωτή των πραγμάτων που η αγορά του επιβάλλει, ως χρήσιμα.
 
Εξ άλλου, οι, κατά διαστήματα, ενεργούμενες σφυγμομετρήσεις από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, τους δίνουν την δυνατότητα να ελέγχουν το επίπεδο αποδοχής των προσφερομένων, ώστε, όπου και όταν χρειάζεται να προσαρμόζουν, ανάλογα, την επικοινωνιακή τους τακτική, για την εξασφάλιση της θετικής της αντίδρασης.
 
Ετσι και, λόγω επικαιρότητας, σε ένα δευτερεύον επίπεδο, οι πολίτες, θα κληθούν να καταναλώσουν το προϊόν των εσωκομματικών διαδικασιών, για την ανάδειξη υποψηφίων στις, προσεχείς, τοπικές εκλογές, αποδεχόμενοι, ως δημοκρατικό, τον τρόπο επιλογής τους, όσο και αν γνωρίζουν την πραγματικότητα.
 
Στο κάτω- κάτω, έτσι συνηθίζεται.
 
Γιάννης Παπατσάκωνας
πρώην νομάρχης Λασιθίου

Από manos