ΠΑΣΟΚΜε νέες δηλώσεις τους επανέρχονται στο θέμα της δημοσκόπησης τα μέλη του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου κ.κ. Αντώνης Ζερβός και Ευάγγελος Βαρναιώτης. Ένα θέμα που δε φαίνεται να προχωράει εύκολα. Και ενώ ο πρώτος υπερασπίζεται του δικαιώματος άσκησης δημοσκόπησης, ο κ. Βαρνακιώτης δηλώνει την έντονη αντίθεση του. Αναλυτικά οι θέσεις των δύο:
Δήλωση Αντώνη Ζερβού  
  • Είναι προφανές ότι για να πάει ο τόπος μπροστά, μας χρειάζεται όλους.
  • Ουδέποτε ζήτησα αποκεφαλισμούς και διαγραφές για όσους ακολουθούν τις επιλογές του πολιτικού χώρου μας σύμφωνα με το προσωπικό τους συμφέρον. Είναι όμως πεποίθηση μου ότι για να γνωρίζει ο κόσμος ότι πράγματι είμαστε όλοι μαζί για το καλό του τόπου και όχι απλώς για να ξαναμοιραστούμε τις καρέκλες, πρέπει να δοθούν στους συμπολίτες μας πειστικές πολιτικές απαντήσεις απ’ όλους μα.
  • Αλλιώς θα εξακολουθούν να λένε το πολύ απλό : ‘’όλοι ίδιοι είστε για τις καρέκλες‘’. Αυτό δεν το θέλω. Γιατί δεν είναι έτσι. Γιατί έτσι απαξιώνονται οι πολιτικοί και ο πολιτικός λόγος. Και μαζί τους απαξιώνονται και οι θεσμοί . Κι αυτό είνα σε βάρος της δημοκρατίας και του πολίτη. Ειδικά σήμερα με την κρίση θεσμών και αξιών που υπάρχει σε όλο τον κόσμο. 
  • Η διαφορετική πολιτική μου πρακτική από πρόσωπα του τοπικού δημόσιου βίου, δεν είναι δυνατόν να μεταφράζεται ως αντίθεση με τις πολτικές ομάδες και τους φίλους των προσώπων αυτών. Είμαι πάντα ανοικτός σε διάλογο και συζήτηση για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων. Και έχω ζητήσει πολλές φορές το διάλογο. Κάποιοι δεν τον αφήνουν να γίνει. Ίσως γατί θέλουν να πλανάται μια αίσθηση αντιδικίας μαζί μου. 
  • Για τα δημοτικά μας πράγματα εκτός από την άποψη του ΠΑΣΟΚ – πολιτικού χώρου που υπηρετώ τόσο χρόνια – μ’ ενδιαφέρει εξ ίσου και η καταγραφή της θέλησης της τοπικής κοινωνίας. Γι’ αυτό επιμένω στην δημοσκόπηση. Στην δημοσκόπηση δε αυτή πρέπει να ‘’μετρηθούν’’ όλα τα πιθανά πρόσωπα,  χωρίς αποκλεισμούς. 
  • Και με το δεδομένο αυτό, αλλά και πολιτική αξιολόγηση των προσώπων που εκφράζουν επιθυμία για το αξίωμα του πρώτου πολίτη της πόλης ας παρθούν οι τελικές πολιτικές αποφάσεις.

Αντώνης Ζερβός

Δήλωση Ευάγγελου Βαρνακιώτη

Με επιστολή που κατέθεσα χθες 14 Φεβρουαρίου 2006 στην Επιτροπή εκλογικών διαδικασιών ΠΑΣΟΚ, Σ.Ε. Αγίου Νικολάου, Ν.Ε. Λασιθίου, Π.Ε. Κρήτης και την Υπεύθυνη Νομού, δηλώνω την αντίθεσή ου στη δημοσκόπηση όπως προγραμματίζεται να γίνει.

Όπως λέω στην επιστολή μου δεν κατανοώ:

  • Γιατί δεν επιλέγουμε τη λύση της κάλπης (προκριματικών) σε κάθε Δημοτικό διαμέρισμα, που δεν θα έχει σχεδόν καμία οικονομική επιβάρυνση; 
  • Εάν εκ των προτέρων συμφωηθεί ο τρόπος διενέργειας, θα είναι και αυτό ένα εργαλείο για το ΠΑΣΟΚ για να πάρει την τελική του απόφαση.
  • Σε ποιο άρθρο της εγκυκλίου αναφέρεται η άμεση διεξαγωγή δημοσκόπησης, κατ’ ευθείαν μετά την Β’ Δημοτική Συνέλευση;

Προσπάθησα να βρω το σημείο που να αραπέμπει σε κάτι τέτοιο, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να το βρω! Αντιθέτως η εγκύκλιος (άρθρο 3) μιλάει ευθέως για την διεξαγωγή προκριματικών.

Εάν το ΠΑΣΟΚ θέλει οπωσδήποτε να έχει στα χέρια του μία τηλεφωνική δημοσκόπηση αξίας 18.000 ευρώ, που όμως, υπάρχει και το ενδεχόμενο να ανατραπεί το τελικό της αποτέλεσμα, τότε γιατί δεν αναλαμβάνει και την οικονομική υποχρέωση της πληρωμής;

Προσωπικά, δεν θα μπορέσω να συμμετέχω σε αυτή τη δημοσκόπηση, διότι θεωρώ πως η σχέση που υπάρχει μεταξύ ποσού – συμπερασμάτων είναι άκρως προκλητική για την κοινωνία μας, αλλά θα είναι ακόμα πιο προκλητική, εάν τελικά υιοθετηθεί. Υπάρχει όμως και ένα πολιτικό θέμα.

Προσωπικά σεβάστηκα την εγκύκλιο και τις διαδικασίες, τις οποίες έχω ακολουθήσει έως τώρα και είμαι συνεπής.

Αφού η εγκύκλιος προβλέπει άλλα πράγματα γιατί αυτή η βιασύνη για τη δημοσκόπηση χωρίς όρους και χωρίς να γνωρίζουμε πως θα γίνει;

Παραμένω σταθερός στην υποψηφιότητά μου, περιμένοντας εξηγήσεις και απαντήσεις για όλα τα παραπάνω.

Βαγγέλης Ι. Βαρνακιώτης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos