Τον τελευταίο καιρό, με αφορμή το θέμα που ανακινήθηκε για την έκταση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο “Καθολικό’’, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ο Πρόεδρός του, μπήκαν στο στόχαστρο για ένα ζήτημα που “σέρνεται” επί δεκαετίες.
Δυστυχώς όλες οι προηγούμενες διοικήσεις – από το 1988 και μετά – δεν έκαναν το παραμικρό ώστε να μην φτάσουμε εδώ που φτάσαμε!
Γιατί αν την χρονική περίοδο που το θέμα είχε φτάσει ξανά στο ΣτΕ, είχαν γίνει οι οφειλόμενες ενέργειες για την αξιοποίηση της περιοχής σύμφωνα με τον σκοπό της απαλλοτρίωσης, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα στην δεινή θέση που είμαστε, εξ αιτίας της στασιμότητας του θέματος. Εν προκειμένω : απαλλοτριώθηκε χώρος το 1967 για λιμενικές εγκαταστάσεις και μέχρι σήμερα , 55 χρόνια μετά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα με αποτέλεσμα φυσικά να βρισκόμαστε απέναντι στις “επιταγές” του Συντάγματος.
Στόχος “του θορύβου” που έχει προκληθεί, είναι ασφαλώς η δημιουργία εντυπώσεων για να ξεχαστούν τα παρελθόντα.
Θα πρέπει εξ αρχής, να διευκρινίσουμε ότι, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που συστήθηκε το 2010 έχει μόνο δύο μόνιμους υπαλλήλους που προφανώς δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον όγκο των θεμάτων που καθημερινά ανακύπτουν, αλλά και τον φόρτο της εργασίας που υπάρχει, όσο ικανοί και αν είναι. Βέβαια , πάντα ήταν έτσι , όχι μόνο σήμερα, οπότε και η διαχείριση της καθημερινότητας ήταν, είναι και θα είναι προβληματική αν δεν στελεχωθεί το Νομικό αυτό Πρόσωπο όπως και ο Δήμος συνολικά.
Οι Πρόεδροι δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνουν αιρετοί αποκλειστικής απασχόλησης για να είναι καθημερινά και με πλήρες ωράριο παρόντες, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον οργανισμό του Νομικού Προσώπου. Ενημερώνονται δε, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και δίνουν οδηγίες και εντολές αναλόγως.
Στο συγκεκριμένο θέμα , το έγγραφο του ΣτΕ ήρθε στο Λιμενικό Ταμείο, ενώ ο νέος πρόεδρος απουσίαζε εκτός Κρήτης και προφανώς έμεινε στον σχετικό φάκελο – ενώ λόγω πίεσης από τα θέματα της καθημερινότητας που καλούνται να διαχειριστούν οι υπηρετούντες υπάλληλοι – προφανώς δεν ενημερώθηκε εγκαίρως.
Η αναφορά αυτή σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτει μετάθεση ευθυνών γιατί η ενέργεια αυτή δεν έγινε με δόλο.
Η εκδίκαση της απόφασης από 6/6/22 μετατέθηκε για 7/11/22 και το Λιμενικό Ταμείο θα αποφασίσει για τα παραπάνω.
Και ασφαλώς θα πρέπει να τονισθεί ξανά, ότι το θέμα αφορά πρωτίστως τον ιδιοκτήτη ( Ελληνικό Δημόσιο ) – και δευτερευόντως τον χρήστη διαχειριστή ( Λιμενικό Ταμείο ).
Ωστόσο, στο στόχαστρο μπήκε αυτή τη φορά και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργος Λουκάκης – ένα νέο παιδί με όρεξη για προσφορά στα κοινά – και μάλιστα με εκφράσεις και δηλώσεις που είναι εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης και αγγίζουν τα όρια της προσβολής και της αναζήτησης διασφάλισης της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας στην δικαιοσύνη.
Είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται εκφράσεις όπως “…μη έχοντας ορθή κρίση και άποψη…’’ !!! για αιρετούς που έχουν εκλεγεί με την ψήφο των συμπολιτών μας ; Βαριές προσβολές που ξεφεύγουν τελείως της στοιχειώδους πολιτικής ηθικής που οφείλουν να διαθέτουν οι συμμετέχοντες στα δημόσια πράγματα.
Η προσβολή δεν “αγγίζει’’ μόνο το θιγόμενο πρόσωπο αλλά και τους ανθρώπους που τον ψήφισαν!!! Δηλαδή τους συντοπίτες μας, που τον επέλεξαν με την ψήφο τους για να στηρίξει τα ζητήματα της Ελούντας αλλά και συνολικά του Δήμου Αγίου Νικολάου. Επέλεξαν άνθρωπο ‘’…χωρίς ορθή κρίση και άποψη…’’; σύμφωνα με τους επικριτές ; Η προσωπική οικογενειακή και επαγγελματική πορεία αυτό μαρτυρά;
Δυστυχώς τα παραπάνω αποτελούν σημεία των καιρών, εκτραχύνουν μία αντιπαράθεση, που δεν θα χαρακτήριζα πολιτική !
Ο κ. Γ. Λουκάκης προφανέστατα και χαίρει της εμπιστοσύνης όλης της δημοτικής ομάδας του συνδυασμού μας “Δικαίωμα στην πόλη’’ και θα συνεχίσει ν΄ ασκεί τα καθήκοντά του ανελλιπώς. Δυστυχώς , για τους οψίμως ανησυχούντες “προστάτες’’ του.
Η απουσία του κ. Γ. Λουκάκη, επαναλαμβάνω οφείλεται σε προσωπικούς λόγους και επιστρέφει άμεσα στα καθήκοντά του.
Με την ευκαιρία αυτή όμως να ξαναπούμε ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται και με συγκεκριμένες πράξεις για την αξιοποίηση του “Καθολικού’’ με θέσεις και όχι με άναρθρες κραυγές.
Το 1989, επί δημαρχίας Χατζηδάκη, μετά την απόφαση του 1988 για διατήρηση της Λιμενικής ζώνης, το κρατικό – τότε – Λιμενικό Ταμείο αναθέτει μελέτη ‘’Διαρρύθμισης του λιμενικού χώρου του όρμου Καθολικού Αγίου Νικολάου’’ σε μελετητική ομάδα. Η μελέτη εγκρίνεται το 1993 επί δημαρχίας Γ. Μενεγάκη. Έκτοτε σιγή…
Το 2000 με την 653 απόφαση του Δ.Σ εγκρίνεται κατά πλειοψηφία η μελέτη για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου-παραλιακής ζώνης του ‘’Καθολικού’’. Η μελέτη αυτή αποτελούσε την αναμόρφωση της αρχικής μελέτης του 1993.
Από το 1993 μέχρι το 2020 οι πρόεδροι του Λιμενικού Ταμείου ουδεμία ενέργεια έκαναν ούτε παρακινήθηκαν να κάνουν.
Το 2020 υπεβλήθη από τον Δήμο τεχνικό δελτίο στο ΥΠ.ΕΣ. – στο πρόγραμμα ‘’ΦΙΛΟΔΗ-ΜΟΣ ΙΙ’’ – για την χρηματοδότηση ανασύνταξης της μελέτης του 2000, ενώ υπάρχει δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας για την χρηματοδότηση του έργου στην συνέχεια από το “Νέαρχος’’.
Τα παραπάνω καταγράφονται συμπληρωματικά με όσα έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα για το θέμα του ‘’Καθολικού’’ και με την επιθυμία ο διάλογος για το θέμα, να κρατηθεί σε κόσμια επίπεδα . Για το καλό του τόπου !
Εξ άλλου οι κραυγές και οι … ψίθυροι δεν αποτελούν στοιχεία διαλόγου ή διατύπωσης κρίσης.
Αντώνης Ζερβός Δήμαρχος Αγίου Νικολάου