Πίτσος: διαρκές το έγκλημα της αποβιομηχάνισης της χώρας
μετά από 155 χρόνια, σε λίγους μήνες το εργοστάσιο στο Ρέντη θα πάψει να παράγει ….

Όταν πριν μερικά χρόνια, βρέθηκα στη παραλιακή ζώνη της Πάτρας, εκεί όπου είχα την εικόνα της δεκαετίας του ’80, το σοκ ήταν μεγάλο. Όλα τα κτίρια των πάλαι ποτέ κραταιών βιομηχανικών συγκροτημάτων, είχαν καταντήσει κοράκων φωλιές !! Η αποβιομηχάνιση της χώρας, εθνικό έγκλημα, συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες με το πιο πρόσφατο συμβάν: το κλείσιμο της Πίτσος !!!!

Εδώ και κάποια χρόνια, η Πίτσος για να παραμείνει πέρασε στην Bosch (Bosch Siemens Hausegerate). Η επένδυση μεταφοράς και μεγέθυνσης του εργοστασίου στη Μαγούλα, απερίφθη από τον δήμαρχο Ελευσίνας.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση, το εργοστάσιο κλείνει τέλος του 2020 και οι εργαζόμενοι καλύπτονται μέχρι τον Μάρτη του 2021. Η παραγωγή πλέον μεταφέρεται στη Τουρκία.!!!

Αν η φασαρία αφορούσε μόνο μια εταιρία, της Πίτσος, θα ήταν υπερβολική η αντίδραση. Αλλά οι κυβερνήσεις των τελευταίων 40 χρόνων, φρόντισαν η χώρα να χάσει ακόμα και στρατηγικές βιομηχανίες. Αντί να στηριχτούν μια σειρά βιοτεχνίες και βιομηχανίες, να συνεχίσουν να βρίσκονται στη ζωή, τους κόπηκαν τα πόδια. Πειραϊκή – Πατραϊκή, Softex, Diana, Neoset, Πετζετάκις, Φιλκεραμ Johnson, Σέλμαν,

Για να μην θυμηθούμε και τους κινητήρες Μαλκότση, μηχανές που ακόμα και σήμερα λειτουργούν από τη δεκαετία του ’60.

Πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος της χώρας. Μόνιμη πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, να μην μείνει τίποτα όρθιο στον παραγωγικό ιστό. Κάποτε παράγαμε από τηλεοράσεις μέχρι αυτοκίνητα. Σεντόνια, παρκέτα, πλακάκια, δορυφορικά συστήματα, Τώρα παρουσιάζουμε ως εκ των ουκ άνευ την επένδυση της Microsoft, όταν κόψαμε τα πόδια όλων των Ελλήνων!!!!

…. και μετά απορούν ορισμένοι γιατί φεύγουν τα παιδιά μας …….

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Η Εταιρεία πρώην Πίτσος ιδρύθηκε το 1865 έχει μια ιστορία 155 χρόνων.
Είναι θυγατρική της ΒSH η οποία ανήκε κατά 50% στη Siemens και κατά 50% στη Bosch.
Από 1η Ιανουαρίου 2015 η ΒSH (pitsos) πέρασε εξ ολοκλήρου στη Bosch και η τιμή εξαγοράς ανήλθε στα 3 δις.

Η εταιρία μέχρι και σήμερα είναι κερδοφόρα.

Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του Εργοστασίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ανακοίνωση της εταιρίας ότι θα σταματήσει τη υπάρχουσα παραγωγή στο Ρέντη στις 31-12-2020.

Οι εργαζόμενοι της Πίτσος έχουν καταγγείλει την αθέτηση της συμφωνίας για επενδύσεις καθώς και τις αποχωρήσεις Οι εργαζόμενοι κοιτάζουν το μέλλον που έρχεται και το αύριο που θα τους στείλει στην Ανεργία.. Μετά από παρουσία της Πίτσος 155 ετών στην Ελλάδα, η Πίτσος θα παράγεται πλέον στην Τουρκία . Η αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα σημαίνει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μείωση εξαγωγών. Η εταιρεία BSH (Πίτσος) χρησιμοποιήθηκε από τη SIEMENS-BOSCH ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με τη κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία της σύμβασης , αναφέρεται σαφώς ότι, η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας.

Η εν λόγω επένδυση από τη Siemens των 60 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στη μεταφορά του εργοστασίου της BSH (Πίτσος) . Η νέα επένδυση που θα εξέταζε να πραγματοποιήσει η Siemens στην Ελλάδα ήταν μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση και αφορούσε την μετεγκατάσταση του εργοστασίου της BSH (Πίτσος) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ με τη «βούλα» των κυβερνήσεων η SIEMENS επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα.

Η Πίτσος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία και είναι το Νο1 στην επιλογή των ελληνικών οικογενειών.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Γνωρίζοντας τις προσπάθειες σας για επενδύσεις και ανάπτυξη θα θέλαμε να ζητήσουμε την άμεση συμπαράσταση σας για να αποτρέψουμε το κλείσιμο ενός ιστορικού εργοστασίου και μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα, να γίνει επένδυση και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη.

Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας καθώς και μία συνάντηση μαζί σας.

Ανάπτυξη με κλειστά εργοστάσια δεν υπάρχει.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Μ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΚΑΣ ΜΑΡΚΟΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos