ΕΠΑ.Λ. Άγιος Νικόλαος
ΕΠΑ.Λ. Άγιος Νικόλαος

Χρειάστηκαν είκοσι μέρες ώστε η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λασιθίου να πάρει δημόσια θέση σχετικά με την προσπάθεια του Δήμου Αγίου Νικολάου, που ξεκίνησε από την προηγούμενη σχολική χρονιά, να ιδρυθεί Εσπερινό ΕΠΑΛ στο Δήμο και πιο συγκεκριμένα στη Νεάπολη.

Μια ανακοίνωση την οποία διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή προσπαθώντας να κατανοήσω τι ακριβώς θέλει να πει και πού στόχευε.

Συγχωρέστε με κύριοι αλλά με αυτή την ανακοίνωσή σας, εκτιμώ πως βρίσκεστε σε μεγάλη σύγχυση.

Μέσα από την ανακοίνωση σας αναδεικνύεται η αγαστή συνεργασία του συμβουλίου της ΕΛΜΕ με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτι το οποίο είναι σημαντικό για ένα συνδικαλιστικό όργανο εργαζομένων. Το να φτάνει όμως στο σημείο να γίνεστε ο κοινωνός των προθέσεων της διοίκησης νομίζω ότι ξεφεύγει από το ρόλο που πρέπει να έχει ένα συνδικαλιστικό όργανο.

Κύριοι της ΕΛΜΕ Λασιθίου, αντιμετωπίζετε με «θετικό μάτι», όπως αναφέρεται, την ίδρυση κάθε σχολείου. Δεν σας ζητήσαμε τη θετική σας ματιά όμως. Οι πολίτες του Δήμου Αγίου Νικολάου δεν ψάχνουν υποστήριξη, ούτε ιδιαίτερη μεταχείριση.

Κατέθεσαν δια μέσου του Δήμου τους ένα αίτημα πλήρως τεκμηριωμένο και επ’ αυτού θεωρούμε ότι η ΕΛΜΕ πρέπει να έχει άποψη σαφή και ξεκάθαρη χωρίς υπεκφυγές.

Θα πρέπει να σας ενημερώσω και δια μέσω του τύπου, ότι το συγκεκριμένο αίτημα αρχικά κατατέθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, στη σύνθεση της οποίας συμμετέχετε, το αίτημα αυτό εγκρίθηκε ομόφωνα.

Τόσο το Φεβρουάριο του 2015, όσο και τον Ιανουάριο του 2016 η ΕΛΜΕ Λασιθίου ψήφισε υπέρ της ίδρυσης του εσπερινού ΕΠΑΛ Νεάπολης.

Μπορείτε κύριοι της ΕΛΜΕ να μας πείτε με σαφήνεια τι άλλαξε και περάσατε στο δόγμα της «θετικής ματιάς»;

Μιλάτε «για τον κίνδυνο αποδυνάμωσης ομοειδών σχολείων και για τον κίνδυνο αυτά να καταστούν μη βιώσιμα», εάν ιδρυθεί ένα καινούργιο σχολείο.

Φυσικά δεν τολμάτε να πείτε ότι αναφέρεστε στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ιεράπετρας.

Για μία ακόμα φορά άνθρωποι που θέλουν να λέγονται λειτουργοί της εκπαίδευσης σπέρνουν τη διχόνοια, σε ένα νομό που προσπαθεί να κάνει βήματα μπροστά αλλά τα αρρωστημένα μυαλά κάποιων βάζουν διαρκώς εμπόδια σε αυτό.

Μπορείτε να μας πείτε με ποιο τρόπο θα αποδυναμωθεί ένα σχολείο της Ιεράπετρας, από την ίδρυση ενός σχολείου στη Νεάπολη;

Κωνσταντίνος Κοκκίνης
Κωνσταντίνος Κοκκίνης

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου από την πρώτη στιγμή έθεσε σαφή και ξεκάθαρα ερωτήματα καταθέτοντας στοιχεία στα οποία απάντηση δεν πήρε. Δυστυχώς και εσείς δεν τολμάτε να απαντήσετε. Άραγε γιατί;

Από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Αγίου Νικολάου, το οποίο λειτουργεί από το 2010, έχουν αποφοιτήσει 84 πολίτες και το σχολικό έτος 2015 – 2016 φοιτούν 46 πολίτες.

Τα στοιχεία της μαθητικής διαρροής είναι στο αρχείο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου. Αρκεί κάποιος να δει μόνο της τελευταίας δεκαετίας και θα ξέρει πόσοι μαθητές εγκατέλειψαν το σχολείο για διάφορους λόγους.

Από όσο γνωρίζω με το θέμα της μαθητικής διαρροής έχει ασχοληθεί εκτενώς στο παρελθόν ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μπορείτε στις επόμενες επαφές σας επομένως να ζητήσετε αυτά τα στοιχεία και να ενημερωθείτε σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος.

Σε αυτούς τους πολίτες όλοι εσείς τι έχετε να απαντήσετε;

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Βδοκάκη Εμμανουήλ, όχι γιατί διαφώνησε με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λασιθίου στηρίζοντας το αίτημα του Δήμου Αγίου Νικολάου, αλλά γιατί με την τοποθέτησή του στην Γενική Συνέλευση οριοθέτησε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ και ποια πρέπει να είναι η στάση του ως συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών, τόσο απέναντι στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς αλλά και απέναντι στην κοινωνία.

Με τιμή

Ο Αντιδήμαρχος

 Κοκκίνης Κωνσταντίνος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos