Πλαστικά προς ανακύκλωσηΑφορμή για την σύνταξη του κειμένου είναι η έναρξη λειτουργίας της ανακύκλωσης στο δήμο Ηρακλείου, το μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης.
Το εγχείρημα μεγάλο και αξίζουν συγχαρητήρια στο δήμαρχο κ. Κουράκη και τους συνεργάτες του για την ευαισθησία και την κοινωνική ευθύνη που επέδειξαν σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που ταυτόχρονα αποτελεί και ένα σημαντικό δείκτη πολιτισμού της κοινωνίας μας.

Εύχομαι ολόψυχα η ανακύκλωση να αγκαλιαστεί από τους Ηρακλειώτες γιατί ο μόνος δρόμος για να επιτύχει είναι η συμμετοχή και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Μετά την έναρξη της ανακύκλωσης και στο Ηράκλειο, (είχαν προηγηθεί εδώ και πολλά χρόνια τα Χανιά και στη συνέχεια το Ρέθυμνο), το αίτημα των ευαισθητοποιημένων πολιτών του νομού μας σε θέματα περιβάλλοντος, γίνεται απαίτηση όλων μας για άμεση έναρξη λειτουργίας συστήματος ανακύκλωσης των απορριμμάτων και στο νομό μας.
Ούτε η κουλτούρα μας, ούτε η παιδεία μας, αλλά ούτε και το φιλότιμό μας δέχεται πλέον να είμαστε ο μοναδικός νομός του νησιού που δεν λειτουργεί κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Καλώ (και παρακαλώ ταυτόχρονα) όλους τους ενδιαφερόμενους, πολιτεία, φορείς αλλά κυρίως τους πολίτες, να δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, δηλώνοντας παράλληλα και τη διαθεσιμότητά μου, ώστε να ξεκινήσει επιτέλους ένας διάλογος όχι με “φιλολογικές” επισημάνσεις και “ευχολόγια” αλλά με πρακτικές και τεχνοοικονομικές προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Στην εκδήλωση του δήμου Αγίου Νικολάου για την καθαριότητα είχαμε μια ουσιαστική παρέμβαση σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης και εισπράξαε το ειλικρινές ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων αλλά και την διάθεση να κινητοποιηθούν άμεσα.
Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του αντιδημάρχου κ.Σ. Μασσάρου ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα έκανε ότι ήταν δυνατό ώστε να διερευνηθεί η πρότασή που έκανα κατά την ομιλία μου στην εκδήλωση για έναρξη του προγράμματος ανακύκλωσης αρχικά στους δήμους και κοινότητες του Μεραμπέλου ( ¶γιο Νικόλαο, Νεάπολη και Βραχάσι λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας με την εγκατάσταση του Ηρακλείου στην Αλικαρνασσό.
Με μεγάλη μου χαρά διαβάζω τον τελευταίο καιρό ότι ο κ.Σ. Μασσάρος κράτησε την υπόσχεσή του και δραστηριοποιείται πλέον έντονα προς αυτήν την κατεύθυνση. Θέλω να τον συγχαρώ δημόσια και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στην προσπάθεια αυτή στην οποία θα με έχει υποστηρικτή και συμπαραστάτη. Πρέπει όλοι μας να υποστηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουίες οι οποίες αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας.

Τέλος το «Λασίθι στην πλώρη» έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό για τη διοργάνωση εκδήλωσης σχετικά με την ανακύκλωση και τη διαχείριση των υπολειμμάτων σε επίπεδο νομού ώστε να διαμορφωθεί μια σωστή άποψη σχετικά με τις δυντότητες και τις εξελίξεις γύρω από το φλέγον αυτό θέμα.
Ας μην ξεχνάμε πως είμαστε οι διαχειριστές του κόσμου που θα ζήσουν τα παιδιά μας και όχι οι ιδιοκτήτες του, έχοντας την ευθύνη να τους τον παραδώσουμε τουλάχιστον όπως τον παραλάβαμε εμείς από τους γονείς μας.

Δατσέρης Νίκος
Λατσίδα Λασιθίου
Μηχανολόγος Μηχανικός
Υπεύθυνος της ομάδας Περιβάλλοντος και Ενέργειας Της Νομαρχιακής Κίνησης
“ΤΟ ΛΑΣΙΘΙ ΣΤΗΝ ΠΛΩΡΗ”
ndatseris@her.forthnet.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από manos