Γιάννης ΠαπατσάκωναςΑυτό που αναζητά, σήμερα, κάθε σκεπτόμενος πολίτης, είναι το κριτήριο του πολιτικού μέτρου, που καθορίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Τις τελευταίες ημέρες, ζήσαε στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα, τον εφιάλτη του αποκλεισμού, με την απεργία της πανελλήνιας ναυτεργατικής ομοσπονδίας. Η ζημιά που προκλήθηκε στην τοπική και την εθνική οικονομία είναι ανυπολόγιστη, οι, δε αγρότες της Κρήτης, υφίστανται για μια, ακόμα, φορά τα αποτελέσματα μιας κατάστασης, για την οποία δεν ευθύνονται.

 
Και οι συνέπειες δεν έχουν φανεί, στο πραγματικό τους μέγεθος. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι ποιός ευθύνεται γι αυτή την εξέλιξη. Ας δούμε, ψύχραιμα, τα πράγματα.
 
Ένα συνδικάτο, η Π.Ν.Ο., εν όψει της κατάθεσης ενός νομοσχεδίου, που έθιγε, σοβαρά εργασιακά δικαιώματα των μελών του, γνωστό για την αγωνιστικότητά του, δέκα ημέρες περίπου, πριν την έναρξη της προαναγγελθείσης απεργίας, όπως πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης, κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, να αποσύρει το νομοσχέδιο, προκειμένου, μέσα από διάλογο, μεταξύ, κυβέρνησης και συνδικάτου, να επιδιωχθεί προσέγγιση και, κατά το δυνατόν, συμφωνία, θέτοντας, ταυτόχρονα και μια σειρά από άλλα, σοβαρά, θέματα που απασχολούσαν τον κλάδο τους.
 
Από του σημείου αυτού και στη συνέχεια, άρχισαν, αθροιστικά οι λαθεμένες αντιδράσεις, χωρίς να αποκλείεται και η σκοπιμότητα,  από κάποιες πλευρές, με τους αγρότες να αποτελούν τις παράπλευρες απώλειες αυτής της σύγκρουσης.
 
αρμόδιος υπουργός επικοινωνεί με επιστολές και δηλώσεις και αποφεύγει τον διάλογο, ευθυνόμενος, αποκλειστικά,  με τους τακτικούς χειρισμούς του για το αδιέξοδο που οδηγήθηκαν τα πράγματα.
 
Η πολιτική εκπροσώπηση της Κρήτης, δεν συντονίστηκε προς την κατεύθυνση μιας δραστικής παρέμβασης, στο κέντρο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, αξιώνοντας συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.
 
Οι μη, επαρκώς, αιτιολογημένες αποφάσεις, για κήρυξη της περιφέρειας σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δεν είχαν καμία τύχη, αφού δεν είχε προηγηθεί συννενόηση για την ομόθυμη πολιτική στήριξη της πρότασης , ενώπιον του αρμόδιου υπουργού.
 
Ομοίως, κανένα πρακτικό αποτέλεσμα δεν μπορούσε να έχει η επιστολή πρς τον πρωθυπουργό, ενώ δεν είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς.
 
Υπήρχε περίπτωση ο πρωθυπουργός να υποτιμήσει τους υπουργούς του;
 
Αντί, λοιπόν, να επιδιωχθεί, η απ΄ευθείας, και, κατά πρόσωπο, συζήτηση με τον κ. Κεφαλογιάννη, για να πεισθεί να πράξει το αυτονόητο, να αποσύρει, δηλαδή, το νομοσχέδιο και να συζητήσει το πρόβλημα, κάποιοι, απετέλεσαν την προέκταση της πολιτικής του εμμονής, επιχειρώντας το σπάσιμο της απεργίας, με τρόπο, μάλιστα, που να φορτωθούν οι αγρότες αυτό το κόστος, που η κυβέρνηση, δεν ήθελε να αναδεχθεί.
 
Ευτυχώς όμως οι αγρότες δεν έπεσαν σ αυτή την παγίδα.
 
Αντί διαλόγου, λες και ο κυβερνηικός εγωϊσμός, είναι πάνω από το κοινωνικό συμφέρον, την κοινωνική ηρεμία και το δικαίωμα στον μόχθο των εργατών, των αγροτών και των άλλων εργαζομένων, η κυβερνητική επιτροπή, έλαβε την, αμφίβολης νομιμότητας, απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης,  η οποία άνοιξε ένα νέο κύκλο κινητοποιήσεων και το ενδεχόμενο καταδίκης της χώρας, από τα ευρωπαϊκά όργανα.
 
Μοναδικό κέρδος, η προσωρινή ανακούφιση των αγροτών που είδαν τα προϊόντα τους να φορτώνονται. Πόσα από αυτά, όμως, είναι κατάλληλα, πλέον, για την αγοά και ποιος θα αποζημιώσει την παραγωγή που έχει χαθεί;
 
Νέος κύκλος κινητοποιήσεων. Αν πρέπει να υπάρξει κάτι θετικό από αυτή την καταστροφική εμπειρία, αυτό είναι ότι στην Κρήτη πρέπει, σε κάποιο επίπεδο, να δημιουργηθεί, ένα μη κυβερνητικό, όργανο διαχείρισης παρόμοιων κρίσεων για να μην εξαρτάται το νησί από τις αποφάσεις, τις πράξεις ή, τις παραλείψεις,τρίτων, εξωγενών παραγόντων.
 
Και σ αυτό πρέπει να βοηθήσουν όλοι.
 
Γιάννης Παπατσάκωνας
πρώην νομάρχης Λασιθίου
Print Friendly, PDF & Email

Από manos