κλειστά μαγαζιάΑξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζετε πόσες επιχειρήσεις πτώχευσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα? Η απάντηση είναι ΟΧΙ

Γνωρίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης ή το Υπουργείο Οικονομικών ή το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον αριθμό?

Η απάντηση είναι ΟΧΙ

Γνωρίζει τον αριθμό η Τρόικα ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή?

Η απάντηση είναι ΟΧΙ

Τότε αναρωτιέμαι πώς λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο?

Πτωχευμένη επιχείρηση για την Πολιτεία είναι μόνο αυτή που θα πτωχεύσει με βάση τον Πτωχευτικό Κώδικα, δηλαδή ελάχιστες επιχειρήσεις κάθε έτος. Όμως δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ίσως και άνω των εκατό χιλιάδων έχουν πρακτικά πτωχεύσει αφού έκλεισαν λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των χρεών τους (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές), άρα πτώχευσαν.

Αυτές οι επιχειρήσεις δεν καταγράφονται ως πτωχευμένες.

Στις 4 και 5 Δεκεμβρίου συναντήθηκα στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής της DG Enterprise and Industry και της DG Δικαιοσύνης στα πλαίσια της προσπάθειάς μου (ως μέλος του ΔΣ του ΕΕΑ) να αναδείξω το ζήτημα της ανύπαρκτης δεύτερης ευκαιρίας στους τίμιους επιχειρηματίες που έπεσαν έξω.

Στο ερώτημά μου αν γνωρίζουν «πόσες ΜΜΕ έχουν πτωχεύσει στην Ελλάδα» δεν είχαν απάντηση.

Για να εντοπιστεί ο αριθμός των επιχειρήσεων αυτών πρέπει να συνδυασθούν στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών, τα Επιμελητήρια και τον Τειρεσία ώστε να διαπιστωθεί ποιες επιχειρήσεις από αυτές που έκλεισαν, σταμάτησαν λόγω χρεών, άρα πτώχευσαν.

Εάν εντοπιστεί ο αριθμός θα συγκλονιστεί η Ελλάδα και η Ευρώπη.

Και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις που «έπεσαν έξω», που πτώχευσαν, είναι, στην πλειοψηφία τους, ιδιοκτησία ανθρώπων με πολυετή εμπειρία στο επιχειρείν, δηλαδή οι επιχειρηματίες που στήριξαν την ελληνική οικονομία επί δεκαετίες προσφέροντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σήμερα όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι στο περιθώριο, δεν μπορούν να εργαστούν για να ζήσουν την οικογένειά τους και να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για δεύτερη ευκαιρία σε όσους από αυτούς έπεσαν έξω ως τίμιοι επιχειρηματίες (στην πλειοψηφία δηλαδή).

Ας θέσει κάποιος στα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης τα εξής ερωτήματα:

  1. Ποιος είναι ο αριθμός των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα που «έπεσαν έξω» τα τελευταία πέντε χρόνια?
  2. Πόσοι άνθρωποι δούλευαν στις επιχειρήσεις αυτές το διάστημα 2003-2010?
  3. Γνωρίζει το αρμόδιο Υπουργείο αν οι επιχειρηματίες αυτοί έπεσαν έξω «τίμια» ή «δόλια»?
  4. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση ώστε να δοθεί άμεσα δεύτερη ευκαιρία στους τίμιους Έλληνες επιχειρηματίες που έπεσαν έξω λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης ώστε να μπορέσουν και πάλι να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία?

Με εκτίμηση

Φλωράς Γιώργος

Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: