πολιορκί ΔΥΠΕΤις τελευταίες τρεις ημέρες η Διοίκηση της υπηρεσίας βρισκόταν με θετικό πνεύμα, σε ανοιχτό διάλογο με τα μέλη των Επιτροπών Αγώνα Ν. Λασιθίου, συζητώντας και ενημερώνοντας για τα θέματα υγείας που απασχολούν στο Νομό.

Σε όλες τις συσκέψεις δόθηκαν  διαβεβαιώσεις προς τους διαμαρτυρόμενους πως η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και σεβόμενη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές μονάδες του Νομού, καταβάλλει και θα συνεχίσει με την ίδια συνέπεια και ενδιαφέρον να το πράττει, κάθε δυνατή προσπάθεια με εισηγήσεις και παρεμβάσεις της προς το Υπουργείο Υγείας, για την καλύτερη δυνατή και άμεση επίλυση τους.

Στις 21.2 στις 8 περίπου το βράδυ μετά από πολλές συζητήσεις και ακολούθως του αιτήματος της Διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, οι Επιτροπές Αγώνα του Νομού Λασιθίου κατέληξαν στο τελικό κείμενο και κατέθεσαν εγγράφως τα αιτήματα τους.

Πάνω σ αυτά τα αιτήματα, όπως τελικά διαμορφώθηκαν, η Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, τοποθετείται θετικά και συγκεκριμένα οι Επιτροπές Αγώνα Νομού Λασιθίου ενημερώθηκαν ως ακολούθως:

  1. Η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης ως προς το 1ο αίτημα (διοικητικής αυτονομίας) ενημέρωσε ότι διαβίβασε τα αιτήματα στον Υπουργό Υγείας με το υπ. αριθμ. Πρωτ. 1724 /22.02.2013 έγγραφο της 7ςη ΥΠΕ  Κρήτης, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα θέματα ημερήσιας διάταξης προς συζήτηση στο επόμενο ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ. Οι υπηρεσίες της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης θα προβούν στην συγκέντρωση των στοιχείων που αφορούν στα θέματα που αναγράφονται στο έγγραφο των Επιτροπών, προκειμένου να τα υποστηρίξουν στην συνεδρίαση.
  2. Τα νοσοκομεία ενισχύονται μέσω των νέων Οργανισμών που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο από την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης και έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις εισηγήσεις και τις προτάσεις των ίδιων των νοσοκομείων, με στόχο την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες όπως αυτές διαμορφώνονται.
  3. Στους Οργανισμούς των νοσοκομείων που πρόσφατα υποβλήθηκαν, προβλέπονται η λειτουργία και στελέχωση όλων των απαραίτητων τμημάτων και κλινικών ανά πόλη, σύμφωνα με τις προτάσεις των ίδιων των νοσοκομείων. Στις προτάσεις μας περιλαμβάνονται όλες οι θέσεις των ιατρών που έχουν προκηρυχθεί και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κρίσης ( όπως τις 5 θέσεις του Γ.Ν. Ιεράπετρας).
  4. Η δημιουργία Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στο Μακρύ Γιαλό αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα της κοινωνίας του Λασιθίου που αντιμετωπίστηκε σε άμεση προτεραιότητα από τη νέα διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, με απόλυτη συνέπεια και σεβασμό. Στο πλαίσιο αυτό σας ενημερώνουμε ότι στην 23η Συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ εγκρίθηκε η δημιουργία του Π.Π.Ι. στο Μακρύ Γιαλό καθώς ο Οργανισμός λειτουργίας και η στελέχωση του (5θέσιο) και αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ. Παράλληλα έχουν δρομολογηθεί από την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, παραχώρηση οικοπέδου και ολοκλήρωση μελέτης κατασκευής, για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
  5. Όσον αφορά στην απρόσκοπτη οικονομική λειτουργία των νοσοκομείων, μετά από διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Υγείας και την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης, με την υπογραφή συμφωνητικών, θα εκταμιευθούν άμεσα ποσά για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων. Ήδη τα νοσοκομεία έχουν πιστωθεί με έκτακτη επιχορήγηση τους για οφειλές του προηγούμενου έτους. Για το έτος 2013 είμαστε η πρώτη Υ.ΠΕ που από τις αρχές Φεβρουαρίου έχουν εγκριθεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων ευθύνης μας. Οι προϋπολογισμοί του 2013, λόγω της οικονομικής συγκυρίας που διανύει η χώρα μας είναι μειωμένοι για όλες τις μονάδες κατά 8%, με τις πρώτες πιστώσεις να έχουν δοθεί ήδη στα νοσοκομεία. Ειδικότερα για το Γ.Ν. Ιεράπετρας και τα δημοσιεύματα σχετικά με ελλείψεις σε βασικά αναλώσιμα και υγειονομικά υλικά, ειδικό κλιμάκιο της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, με επικεφαλής την Υποδιοικήτρια Δρ. Άννα Τριχοπούλου, θα επιληφθεί του θέματος, πραγματοποιώντας με επιτόπια επίσκεψη το πρώτο 10ήμερο Μαρτίου αναλυτικό έλεγχο για τις συνθήκες και τα οικονομικά του νοσοκομείου.
  6. Για την ασφαλή στελέχωση των νοσοκομείων του Ν. Λασιθίου η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης σεβόμενη τα προβλήματα που έχουν προκύψει καταβάλλει και θα συνεχίσει με αμείωτο ενδιαφέρον, κάθε δυνατή προσπάθεια. Από τις 600 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, που ανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας, πρώτη μας προτεραιότητα αποτελεί η εξασφάλιση και σε συνεργασία μαζί σας, όσο δυνατόν περισσοτέρων θέσεων για τα νοσοκομεία του Ν. Λασιθίου. Επίσης έχει ήδη αιτηθεί και προωθηθεί αρμοδίως στο Υπουργείο η κατ εξαίρεση πρόσληψη ιατρού Καρδιολόγου Επιμελητή Β΄ για το Γ.Ν. Σητείας, καθώς λαμβάνει μέριμνα και για την πρόσληψη γυναικολόγου στο Γ.Ν. Ιεράπετρας.

Επίσης η ενίσχυση των μονάδων με επικουρικό προσωπικό, για την    κάλυψη άμεσων αναγκών, αρχικά με 8 θέσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα και σε δεύτερο χρόνο στην επόμενη κατανομή θα διασφαλισθούν κι άλλες θέσεις εργασίας.

Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της (4 μήνες) η νέα Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, έχει ανταποκριθεί θετικά, με συνέπεια και ενδιαφέρον σε κάθε πρόσκληση φορέα του Ν. Λασιθίου που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας.

Στον Ν. Λασιθίου και σε κάθε πόλη του, έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο 11 περίπου επισκέψεις της Διοίκησης προκειμένου να εξετασθούν τα προβλήματα, να κατατεθούν προτάσεις και να εξευρεθούν λύσεις για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επίσης στις άμεσες προτεραιότητες μας και σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμόρφωση του νέου χάρτη υγείας στην Κρήτη, δεδομένων των νέων κοινωνικών αναγκών που έχουν προκύψει, στον σχεδιασμό του οποίου ζητούμε τη συμβολή κάθε φορέα που δραστηριοποιείται στον τομέα υγείας.

Βάση των παραπάνω και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και διαβουλεύσεις οι Επιτροπές Αγώνα συμφώνησαν στην λήξη της κατάληψης, σήμερα Παρασκευή 22.02.2013 και ώρα 10.40 μ.μ. , αφού παρέλαβαν και εγγράφως τα ως άνω αναφερόμενα που διαβιβάσθηκαν αρμοδίως στο Υπουργείο Υγείας με κοινοποίηση και στους Δημάρχους του Ν. Λασιθίου.

Ώρα 11.50 μ.μ. η κατάληψη του κτηρίου έληξε με την αποχώρηση των διαμαρτυρομένων μελών των Επιτροπών Αγώνα Ν. Λασιθίου.

Η Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά την Αστυνομική Δ/νση Ηρακλείου καθώς και τη Υποδιεύθυνση Ασφαλείας για την διακριτική παρουσία τους κατά την 3ήμερη διάρκεια της κατάληψης και την άριστη συνεργασία. {jcomments on}
Print Friendly, PDF & Email

Από manos