Φάρος του Αφορεσμένου, όπως λέμε… «στου διαόλου τη μάνα…»
ο φάρος Αφορεσμένου, φωτογραφία Χρήστος Τζώρτζης

Στην ιστορία έχει μείνει η έκφραση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, χαρακτηρίζοντας απαξιωτικά όλο το νομό μας και τους κατοίκους του, επειδή τόλμησαν να εκφράσουν κάποιες αντιρρήσεις στο θέμα της χωροθέτησης του ΑΗΣ στον Αθερινόλακκο.

Το ίδιο απαξιωτικές ήταν οι απουσίες των τριών νυν προέδρων Βρουχά – Λούμα – Σκινιά στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 13-11-2023 (ενώ ήταν σε όλη την 4ετία παρόντες), την στιγμή που το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης που ΔΕΝ ήταν υπηρεσιακό αφορούσε την υποβάθμιση των χωριών τους… των δικών τους και των δικών ΜΑΣ τοπικών κοινωνιών. 

Το επίμαχο θέμα, δηλαδή η «Συζήτηση – απόφαση επί εγγράφου Περιφέρειας Κρήτης σχετικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων», ευτυχώς μετά από παραγωγική συζήτηση ΔΕΝ έγινε αποδεκτό. Όμως είναι σαφές ότι θα επανέλθει με τη νέα δημοτική αρχή και μέχρι τότε θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τα εξής: 

  1. Είναι εμπαιγμός της τοπικής μας κοινωνίας η ΜΗ συντήρηση εδώ και χρόνια του Φάρου του Αφορεσμένου, ώστε να μην υπάρχει αντίλογος μνημείου προς προστασία σε απόσταση σχεδόν δυο χιλιομέτρων από το θαλάσσιο αιολικό πάρκο; 
  2. Είναι εμπαιγμός της τοπικής μας κοινωνίας η μη ένταξη της Σπιναλόγκα στα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που αν είχε συμβεί δεν θα επιτρεπόταν ούτε καν η σκέψη για μια τέτοια ενέργεια; 
  3. Εντέλει ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος για την ανάπτυξη του τόπου μας και των χωριών μας; Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ή η «πράσινη» υποβάθμιση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων μας; 

Ναι, το ενεργειακό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με κρατική παρέμβαση, όχι όμως με την τοπική κοινωνία απούσα, ούτε και ως πειθήνιο όργανο της κάθε ιδιωτικής ή δημόσιας «επένδυσης».

Θα μπορούσα να αναρωτηθώ επίσης πως επιλέχθηκε ο Άγιος Νικόλαος σε αντίθεση με τη Μύκονο; Μήπως αυτό δεν είναι το νησί των ανέμων; Όμως τότε θα ακουγόμουν όπως κάποιοι συμπολίτες μας που έχουν σκουπίδια, αλλά δεν θέλουν τους κάδους μπροστά από το σπιτι τους. 

Κι όμως! Εδώ πρέπει να ακουστούμε! Όλοι ανεξαιρέτως! Και να απαιτήσουμε την αναθεώρηση της «πράσινης ανάπτυξης» που επιφυλάσσεται σε εμάς και τις επόμενες γενιές. Αλλιώς είμαστε άξιοι της μοίρας μας. 

Υ.Σ. Περίμενα όλους όσους (σωστά) κόπτονταν για την ζώνη λιμένος του Καθολικού να διαφωνήσουν σθεναρά με μια «επένδυση»  που υποβαθμίζει τόσο αισθητικά όσο και περιβαλλοντικά το θαλάσσιο οικοσύστημα από την Πλάκα μέχρι τον Άγιο Αντώνιο στα Βλυχάδια … όμως τελικά για κάποιους ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα και μίλησαν δια της σιωπής ή της απουσίας τους. Εκτός κι αν έχει σημασία ποιος είναι κάθε φορά ο επενδυτής… 

Με εκτίμηση,

Ευαγγελία Φανουράκη 

Υγιεινολόγος MPh

Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοσίων Σχέσεων

Δήμου Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos