KKEΗ ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ, καταγγέλει τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου που καμαρώνει ότι η γνώμη της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου για το σχέδιο «Αθηνά» βρίσκει σύμφωνα όλα τα κόμματα, τσουβαλιάζοντας μαζί του και το ΚΚΕ.

Η ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ ενημερώνει το Λασιθιώτικο Λαό ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου σε σχέση με το σχέδιο «Αθηνά», διότι επί της ουσίας πρόκειται για συμφωνία με όλο το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό του εν λόγω σχεδίου και «διαφωνία» στο χωροταξικό του ζητήματος. Με λίγα λόγια λέει «ΝΑΙ» σε όλα, αρκεί να μείνει το τμήμα του ΤΕΙ στον Άγιο Νικόλαο.

Λένε «ΝΑΙ» στο σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την υλοποίηση του «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α.Ε.» κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα πανεπιστήμιο που θα πουλάει έρευνα, κατάρτιση και “δεξιότητες”. Ένα πανεπιστήμιο όπου θα λειτουργεί στη λογική της προσέλκυσης επενδυτών, οι οποίοι θα έχουν και τον πρώτο λόγο για το περιεχόμενο των σπουδών και το είδος των αποφοίτων που θα βγάζουν: Αποφοίτους ευέλικτους και φτηνούς, “κομμένους και ραμμένους” στα πρότυπα που θα θέλουν κάθε φορά οι επιχειρήσεις.

Λένε «ΝΑΙ» στην πολιτική που φορτώνει νέα βάρη στην Λαϊκή οικογένεια, στην πολιτική που δεν προσφέρει τα στοιχειώδη σε στέγαση, σίτιση, μεταφορές, υλικοτεχνικές υποδομές, καθηγητές, συγγράμματα, πτυχία με αξία, αρκεί αυτή η πολιτική να περιλαμβάνει και τον Άγιο Νικόλαο.

Τα περί «ισορροπης ανάπτυξης», «πολιτιστικής υπεραξίας», «αναπτυξιακού ελλείματος του Λασιθιού»  και άλλα τέτοια λόγια, είναι ακριβώς στην κατέυθυνση του αποπροσανατολισμού του Λαού και καθόλου τυχαία αναπαράγονται από όλα τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της υποταγής στο Νομό. Θέλουν να κρύψουν ότι αυτή η πολιτική έχει συνέπειες σε όλη την Ελλάδα, είναι ενιαία και βεβαίως πολυμέτωπη σε όλες τις πτυχές της ζωής του εργαζόμενου Λαού (μειώσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και των ΣΣΕ, εμπορευματοποίηση της υγείας, παιδείας, πρόνοιας, φοροληστεία, χαράτσια, ανεργία, ξεπούλημα δημόσιου πλούτου κτλ) με στόχο η κρίση που δημιουργήθηκε από την πλουτοκρατία να φορτωθεί στις πλάτες του Λαού. Ακόμα και η «ανάπτυξη» για την οποία μιλάνε δεν τολμούν να απαντήσουν το βασικό: «από ποιον και για ποιον»; Δηλαδή ότι η ανάπτυξη θα έχει στόχο την κερδοφορία των μονοπωλίων, θα είναι στρωμένη κυριολεκτικά και μεταφορικά στο αίμα και των ιδρώτα των εργατοϋπαλλήλων σε εργασιακές συνθήκες γαλέρας, αφήνωντας πίσω της «σεληνειακό τοπίο» για το Λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο οι τρεις Δήμοι του Νομού (Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας) προβάλλουν στενά τοπικιστικά κριτήρια ώστε να αποπροσανατολίσουν το Λαό από τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και το πώς συνδέονται με την γενικευμένη επίθεση που δέχεται.

Κόπτονται για το αν θα κλείσουν ή όχι τα τμήματα, ενώ δεν λένε κουβέντα για το περιεχόμενο των σπουδών και την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, θεοποιούν την ΕΕ που επιβάλλει τις “οικονομίες κλίμακας” σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μέσω μνημονίων, καταργώντας ή συγχωνεύοντας σχολές και τμήματα.

Καλούμε το Λαό του Λασιθίου να καταδικάσει το σχέδιο «Αθηνά» συνολικά και να οργανώσει την πάλη του για την ανατροπή του. Είναι η αντιλαϊκή πολιτική που βιώνει ο Λαός, εξειδικευμένη στα ζητήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το ΚΚΕ δεν συναίνεσε όταν γινόταν η κατάτμηση ιδρυμάτων και επιστημονικών αντικειμένων και η διασπορά τους σε όλη την Ελλάδα. Δεν συναινεί ούτε και σήμερα που οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν και πάλι τους σχεδιασμούς για την μετατροπή των ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις. Ποτέ δεν αντιμετώπιζε τους σπουδαστές σαν πελάτες. Καλούμε τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους και δασκάλους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, να δώσουν μάχη για να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής εκτός σπουδών, να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος. Να παλέψουν για μια Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των αναγκών τους. Ενιαία, χωρίς τον αναχρονιστικό διαχωρισμό σε “πανεπιστημιακή και τεχνολογική”.

Να πάρουν τη θέση τους στη Λαϊκή Συμμαχία που θα διεκδικήσει ευρύτερες ανατροπές στην κοινωνία και την οικονομία – Που θα ανοίξει το δρόμο για την Εργατική – Λαϊκή εξουσία.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: