οροπέδιο ΛασιθίουΣε σχέση με τις εφημερίες γιατρών του Κέντρου Υγείας Τζερμιάδων επισημαίνουμε ότι το εγκεκριμένο από τη Διοίκηση του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου πρόγραμμα με ένα γιατρό σε ενεργό εφημερία για 11 ημέρες το μήνα Μάρτιο και κατά πάσα πιθανότητα και για τους επόμενους μήνες καθιστά επισφαλή την εφημερία για τους κάτωθι λόγους:

O εφημερεύων γιατρός σε περίπτωση συνοδείας ασθενούς σε διακομιδή με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ είτε στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου είτε σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου απουσιάζει περί τις 3 έως 4 ώρες. Πολλές φορές δε λόγω έλλειψης υπηρετούντος προσωπικού στο  παράρτημα ΕΚΑΒ Τζερμιάδων δεν καλύπτεται το ωράριο 14:00 – 22:00 και ο άρρωστος διακομίζεται με ασθενοφόρο το οποίο προσέρχεται στο Κ.Υ. είτε από το Καστέλι είτε από τον Αγιο Νικόλαο είτε από τα Μάλια, το οποίο σημαίνει επιπρόσθετο χρόνο αναμονής.

Η επιστροφή του γιατρού στην υπηρεσία του από το Νοσοκομείο στο Κ.Υ. δεν εξασφαλίζεται από το ΕΚΑΒ καθ’ ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή πιθανόν να προκύψουν και άλλα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής και τα οποία τα λιγοστά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ οφείλουν να διεκπεραιώσουν. Στη προκειμένη περίπτωση ο γιατρός επιστρέφει στο Κ.Υ. με μισθωμένο από τον ίδιο όχημα (ταξί).

Το Κ.Υ. Τζερμιαδων δεν καλύπτεται από Νοσηλευτικό προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου το οποίο σημαίνει ότι κατά το διάστημα απουσίας του γιατρού στο Κ.Υ. δεν υπάρχει κανείς προκειμένου να προσφέρει μια υποτυπώδη βοήθεια πέραν του Θυρωρού.

Η ισχύουσα νομοθεσία (βλ. ΦΕΚ εφημεριών) επιβάλει έναν Γενικό γιατρό ή Παθολόγο σε ενεργό εφημερία, ένα δεύτερο Παιδίατρο ή Γενικό γιατρό επίσης σε ενεργό εφημερία, επικουρικά δε και τρίτο γιατρό αναλόγως των αναγκών της περιοχής ευθύνης του Κ.Υ.. Προφανώς για να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη προσφορά υπηρεσιών κατά την εφημερία, όπως επίσης προκειμένου να αποφεύγεται η εύκολη τρόπον τινα μετακίνηση από τις Διοικήσεις του Ιατρικού προσωπικού από τα ΚΥ προς τα Νοσοκομεία.

Δυστυχώς η έλλειψη κονδυλίου για τις εφημερίες στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου οδηγεί σε περικοπές οι οποίες εγκαταλείπουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της περιφέρειας σε αδιαμφισβήτητα τραγική κατάληξη.

ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ν.Ι.Λ.      – ο Γραμματέας

Μπουνιαλέτος Εμμανουήλ     Πατρωνάκης Εμμανουήλ

 

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: