Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας αντιπαράθεσης(;) μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της εκλογής (επανεκλογής) του κ. Παπούλια στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κουρασμένη με χαμηλό πολιτικό ηθικό με αδύναμο «επιτελείο» με ανύπαρκτο βαθμό ενδοσυνεννόησης και διυπουργικής αλληλεγγύης βρισκόμενη κάτω από συνεχή πολιτική, κοινωνική και οικονομική πίεση αδυνατεί να καθορίσει την πολιτική ατζέντα και να πάρει πρωτοβουλίες που θα έφερναν την κομματική της ανάκαμψη.
Ευρισκόμενη μπροστά σ’ ένα πολιτικό στην ουσία αδιέξοδο προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις «παίζοντας» με την προεδρική εκλογή και κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι δεν σέβεται το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ξεχνά βέβαια ότι το κόμμα που αποδεδειγμένα δεν σεβάστηκε τον θεσμό είναι η Νέα Δημοκρατία. Θυμίζω δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
α) ο κ. Ρουσόπουλος εξήγγειλε τις εκλογές το 2007 από την τηλεόραση χωρίς καν να έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
β) ο κ. Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το κλείσιμο της Βουλής χωρίς να το γνωρίζει και πάλι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ξεχνά ότι η Νέα Δημοκρατία απαξίωσε το ΑΣΕΠ, τη Δικαιοσύνη, τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Συμπέρασμα δεν διαθέτει ηθικό ανάστημα να αυτοαποκαλείται θεματοφύλακας θεσμών, όταν αποδεδειγμένα τους έχει απαξιώσει.
Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ δηλώνει δια του Προέδρου του κ. Παπανδρέου:
– Ναι στη συναινετική εκλογή του Προέδρου, αλλά μετά από εθνικές εκλογές, από το αποτέλεσμα των οποίων θα έχει αποτυπωθεί ένας πολιτικός συσχετισμός και μια στρατηγική εξουσίας και διακυβέρνησης.
Δηλαδή είτε θα συνεχιστεί η διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία (την οποία καταδίκασε ο λαός στις Ευρωεκλογές) είτε θα έλθει στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ (φέρνοντας μια διαφορετική λογική διακυβέρνησης, που επιβράβευσε ο λαός στις Ευρωεκλογές). Ότι και να συμβεί το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του κ. Παπούλια. Θέση καθαρή, η οποία τιμά τον θεσμό του Προέδρου, η οποία ισχυροποιεί την επανεκλογή του, μια που θα εκλεγεί από μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και όχι κάτω από συνθήκες πολιτικού εκβιασμού που προσπαθεί να ασκήσει (η μειοψηφία στο λαό) η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας θέλοντας να σπρώξει όσο γίνεται πιο πίσω τις εθνικές εκλογές.
Αυτές είναι οι θέσεις των 2 μεγάλων κομμάτων (οι οποίες βέβαια ιστορικά θα αρθούν), αλλά υπάρχει και η βασική παράμετρος του ιδίου του σημερινού Προέδρου του κ. Παπούλια.
Πως θα αντιδράσει σ’ όλο αυτό το σκηνικό; Με δεδομένο ότι απ’ ότι φαίνεται μετά τις εθνικές εκλογές, κυβέρνηση θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Επιθυμεί να εκλεγεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου ή από την σημερινή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή; Το δίλλημα μεγάλο για τον σημερινό Πρόεδρο. Για την επιλογή του όμως θα κριθεί όπως είναι φυσικό και από τους πολίτες και από την ιστορία.
Πιστεύω ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το πολιτικό εκείνο ανάστημα και την ικανότητα να διαβάζει σωστά τα μηνύματα που στέλνει ο λαός και θα πάρει την σωστή απόφαση για να βοηθηθεί η χώρα να ξεφύγει από το σημερινό τέλμα.
Θεόδωρος Πατεράκης
Αντινομάρχης Λασιθίου