Γιατί… Ερωτόκριτος στον 21ο αιώνα στην Κρήτη και τον Κόσμο;

Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση του συνεδρίου από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, από τη 1 ως τις 4 Αυγούστου στο Ηράκλειο. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό με αντίστοιχο Δελτίο Τύπου, ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης και με τη συμβολή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, το 2019 έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος Ερωτόκριτου», από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με αφορμή την ανακήρυξη αυτή το συνέδριο, που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, προσανατολίζεται στο κορυφαίο αυτό έργο της κρητικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με τίτλο

«Γιατί… Ερωτόκριτος στον 21ο αιώνα στην Κρήτη και τον Κόσμο;». 

Η έναρξη του συνεδρίου προγραμματίζεται την 1 Αυγούστου, μεταμεσημβρινή ώρα, στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη (λόφος Μαρτινέγκο). Οι εργασίες θα ακολουθήσουν κατόπιν στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ηρακλείου και θα συνεχισθούν έως τις  4 Αυγούστου, πάντοτε σε μεταμεσημβρινές ώρες. Ο επίσημος ιστότοπος του συνεδρίου εδώ:  www.wcc19.blogspot.com

Αξίζει να σημειωθεί ότι κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου θα είναι ο διεθνούς φήμης καθηγητής νεοελληνικής στο πανεπιστήμιο του Cambridge και κρητολόγος David Holton.  Η λήξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στο χωριό «Κρουσώνας», στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα της επαρχίας Μαλεβιζίου, με νότες παραδοσιακής μουσικής και γεύμα.

Οι τομείς που επιδιώκεται να συνδεθούν διαθεματικά είναι οι ακόλουθοι:

• εκπαίδευση, επιστήμες και καλές τέχνες, φυσικό περιβάλλον, θρησκεία

•           πολιτική, οικονομία, επιχειρηματικότητα, αθλητισμός

•           διατροφή, τουρισμός, κοινωνία και ελληνική παιδεία

Οι κατευθυντήριες γραμμές του αξιακού μηνύματος που επιθυμεί να προάγει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης είναι οι παρακάτω:

•           η παράδοση και η αναγέννηση, 

•           η νησιωτικότητα, η επιμονή και ο αγώνας

•           η ευγενής άμιλλα και ο συναγωνισμός

•           το θάρρος και η αξιοπρέπεια

•           το πάθος, η θυσία και η αγάπη

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι αξίες που μας παραδίδονται μέσα από το αριστούργημα αυτό της κρητικής λογοτεχνίας δεν μπορούν να αγνοηθούν από το σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ίσως, μάλιστα ,ο καλύτερος τρόπος να αντισταθούμε στην αφομοιωτική επίδραση της παγκοσμιοποίησης είναι τελικά η αναδίφηση της παραδοσιακής κληρονομιάς και των αξιών που απορρέουν μέσα από αυτήν. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε το πνεύμα του εκσυγχρονισμού, χωρίς να απωλέσουμε την ιστορικότητα και όλα όσα προσδιορίζουν την ταυτότητά μας. 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos