Ελάτε να υφάνουμε όλοι μαζί ένα χαλί!  Γιώργος Γυπαράκης - Διαδρομή

Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου συνεχίζει το «Πνεύμα της σκάλας», το βραβευμένο πρόγραμμα εικαστικών παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο της πόλης, με το έργο του Γιώργου Γυπαράκη «Διαδρομή».

Η «Διαδρομή» είναι ένα χαλί-κουρελού το οποίο θα υφάνουμε όλοι μαζί και το οποίο θα τοποθετηθεί σε μια από τις σκάλες της πόλης με στόχο να: βάλουμε στον δημόσιο χώρο αναπάντεχα, μαλακά και φθαρτά υλικά. Να δημιουργήσουμε έναν πολύχρωμο διάδρομο, σαν ανάγλυφο γκράφιτι, που θα ενεργοποιεί ταυτόχρονα πολλές αισθήσεις. Να ανακαλύψουμε παραδοσιακές πρακτικές και να διαφυλάξουμε τη μνήμη. Αλλά και να γίνουμε όλοι μέρος από το «Πνεύμα της Σκάλας» με ένα μοναδικό έργο που ενώνει: τη σύγχρονη τέχνη με την ιστορία, τους συλλόγους παραδοσιακής τέχνης με τα σχολεία, τον Άγιο Νικόλαο με τις τοπικές κοινότητες.

Το προηγούμενο Σάββατο 6 Απριλίου ξεκινήσαμε από την Ελούντα με τις Υφάντριες του Προοδευτικού Συλλόγου Ελούντας και την συμμετοχή μικρών και μεγάλων φτιάχνοντας τα πρώτα κουβάρια που θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία της «Διαδρομής». Η δράση για την δημιουργία κουβαριών θα συνεχιστεί και αυτό το Σάββατο 13 Απριλίου από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 18:00  στο Ειρηνοδικείο Αγίου Νικολάου παρουσία του εμπνευστή του έργου κ. Γυπαράκη. Γι’ αυτό πάρτε τα ψαλίδια σας φέρτε παλιά μακό ή σεντόνια και ελάτε να ετοιμάσουμε το κουβάρι.

Ελάτε να υφάνουμε όλοι μαζί ένα χαλί!  Γιώργος Γυπαράκης - Διαδρομή
υφάντρες της Ελούντας

Ο ΠΑΟΔΑΝ θα μετατρέψει το Παλιό Ειρηνοδικείο Αγίου Νικολάου σε ένα ακούραστο κέντρο εκμάθησης παραδοσιακών τεχνικών ύφανσης. Με την εγκατάσταση αργαλειών στις αίθουσες, με τη διοργάνωση εργαστηρίων και με μια έκθεση, ο στόχος και η πρόκληση είναι να υφανθεί μέχρι το καλοκαίρι ένα μεγάλο χαλί που θα καλύψει μια από τις σκάλες που έχουν επιλεγεί.

Ο ΠΑΟΔΑΝ σε συνεργασία με τις Υφάντριες του Προοδευτικού Συλλόγου Ελούντας  απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Αγίου Νικολάου, σε Πολιτιστικούς Συλλόγους, φορείς, σε άτομα που γνωρίζουν την τέχνης της υφαντικής και που επιθυμούν να βοηθήσουν στην μετάδοση της, σε όσους διαθέτουν αργαλειούς και θα ήθελαν να τους παραχωρήσουν προσωρινά για την διεξαγωγή μαθημάτων.

Μπορούμε να συμβάλλουμε:

Φέρνοντας άχρηστα ρούχα τα οποία θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για το χαλί. Έτσι, η προσωπική μνήμη του καθενός θα αποτυπωθεί σε ένα καλλιτεχνικό έργο.

Συμμετέχοντας στα εργαστήρια που θα μας μάθουν παραδοσιακές τεχνικές ύφανσης και αργαλειού, συμβάλλοντας στη δημιουργία του καλλιτεχνικού έργου.

Οργανώνοντας μέσω των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων επισκέψεις των παιδιών στα εργαστήρια και εκτός των σχολικών ωραρίων.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos