μια παράξενη ομερτά κράτησε 70 χρόνια κρυφή την ιστορία τους
μια παράξενη ομερτά κράτησε 70 χρόνια κρυφή την ιστορία τους

Η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα καταγράφεται σε όλες τις εκφάνσεις της στα 63 ελληνικά ντοκιμαντέρ  του φετινού  Φεστιβάλ: 

Πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, εικόνες της κρίσης, ανθρώπινα δικαιώματα, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, τέχνη, παραδόσεις, αλλά και μνήμες από το παρελθόν είναι τα θέματα, με τα οποία καταπιάνονται οι Έλληνες ντοκιμαντερίστες.

Το ντοκιμαντέρ Αμαρτωλά κρανία σίγουρα προκαλεί το ενδιαφέρον  και την  ηθική υποστήριξη  όλων των Καρπαθίων, αφενός γιατί   διερευνά τη μυστηριώδη ομερτά που καλύπτει την εκτέλεση τριών νεαρών αγοριών από την Κάρπαθο, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αφετέρου γιατί  πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό  δημιούργημα  του έμπειρου Καρπάθιου  εικονολήπτη Μανώλη Δημελλά.

Υπόθεση Ντοκιμαντέρ:  Τρία εικοσάχρονα παιδιά από τα Σπόα Καρπάθου, δύο Μανώληδες κι ο Πάχος, κατηγορούνται για τη σκύλευση του πτώματος ενός Γερμανού πιλότου. Χαράματα της 4ης Νοεμβρίου 1943, τα στήνουν στα τρία μέτρα και τα τουφεκίζουν. Οι σφαίρες αφήνουν μια τρυπίτσα στο δόξα πατρί. Έπειτα τα πετούν όπως-όπως, μέσα στο λάκο, που νωρίτερα οι Γερμανοί τα είχαν βάλει να σκάψουν. Οι καταδικασμένοι έμειναν εκεί εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, τα θύματα της πιο παράξενης ομερτά. Η ιστορία των τριών δυστυχισμένων πλασμάτων γίνεται σαραντάλεπτο ντοκιμαντέρ. Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ακόμα και μια μάνα να μην ξεθάβει το παιδί της;
Σκηνοθεσία: Μανώλης Δημελλάς
Σενάριο: Ηλίας Βασιλαράς , Μανώλης Δημελλάς
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μανώλης Δημελλάς
Μοντάζ: Βασίλης Ανατσίτος
Μουσική: Γιάννης Βασιλειάδης, Μιχάλης Τσαμπουνιέρης
Παραγωγός: Μανώλης Δημελλάς
Αφήγηση: Νικόλαος Μαστρομηνάς
Φορμά: HD Cam Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 41′
Έτος Παραγωγής: 2014
Παγκόσμια εκμετάλλευση: Μανώλης Δημελλάς/Manolis Dimellas dimellas@hotmail.com dimellasm.blogspot.gr

Προβάλλεται μαζί με την ταινία ‘Emery Tales’

ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Μανώλης Δημελλάς
ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Μανώλης Δημελλάς

«Δεν  θα μπορούσαμε να καταγράψουμε, να φέρουμε κυριολεκτικά στο φως  και να  βοηθήσουμε στην αποκατάσταση και στην διατήρηση της μνήμης των τριών άδικα εκτελεσθέντων Σποϊτών από τους Γερμανούς κατακτητές,του Πάχου Πιπέρη, του Μανώλη Πιπέρη της Ζαχάρης και του Μανώλη, αν δεν είχαμε την αμέριστη ειλικρινή βοήθεια, τη συμπαράσταση και την βαθειά πίστη στην αλήθεια που είχαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού Σπόα, αλλά και ολόκληρης της Καρπάθου.
Τους ευχαριστούμε λοιπόν με ένα άγγιγμα καρδιάς.» δηλώνει ο Μανώλης Δημελλάς.

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ, στον Ηλία Βασιλαρά για την πρωτότυπη ιδέα και την συνολική οργάνωση των γυρισμάτων στη Κάρπαθο, αλλά και στο Νίκο Πιπέρη, που πέρα από τη συγκινησιακή φόρτιση, αφού ο θείος του ήταν ένας από τους τρείς εκτελεσμένους, στάθηκε σε όλα τα βήματα της καταγραφής, προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει την αλήθεια από το ψέμα. Κυρίως να “σπάσει” της φήμες, που εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, ροκάνιζαν τα ξεχασμένα οστά των εκτελεσμένων Σποϊτών.

Ένα ευχαριστώ στη φωτογράφο Καλλιόπη Μαλλόφτη που πέρα από τη φωτογραφία, δούλεψε και στο σύνολο της παραγωγής του ντοκιμαντέρ και μάλιστα είχε την ιδέα για το σκάψιμο και τελικά την ανεύρεση των τουφεκισμένων.

Επίσης να ευχαριστήσουμε τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA για την τεχνική υποστήριξη και την εν γένει αμέριστη συμπαράσταση του. Ιδιαίτερα τους Ηλία Τσίγκα και Παναγιώτη Πισλή»

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την  Παρασκευή 13 Μαρτίου και οι προβολές των 168 ταινιών, που φιλοξενεί φέτος στις οθόνες του, θα ολοκληρωθούν το βράδυ της επόμενης Κυριακής (22 Μαρτίου). Το ντοκιμαντέρ «Αμαρτωλά κρανία» θα προβληθεί στην Αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη  την Παρασκευή 20 /03 (20: 00) και Σάββατο 21/03 (15:00).

 Καλή Επιτυχία, Μανώλη Δημελλά!

                                     Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Καρπάθου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos