Παρουσιάστηκε με πρωτοφανή επιτυχία το βιβλίο του Δρ Μανόλη Μακράκη για τον Καραβάδο και τους ανθρώπους του
Παρουσιάστηκε με πρωτοφανή επιτυχία το βιβλίο του Δρ Μανόλη Μακράκη για τον Καραβάδο και τους ανθρώπους του

Στον αύλειο χώρο του Δημοτικού σχολείου Καραβάδου, που ήταν κατάμεστος από κόσμο, πρωτοφανή για τα δεδομένα βιβλιοπαρουσίασης παρουσιάστηκε το βιβλίο του Δρ Μανόλη Μακράκη «Καραβάδος Ηρακλείου – Ο τόπος και οι άνθρωποι στην πορεία του χρόνου».

Απηύθυναν χαιρετισμούς ο ιερομόναχος Ιερόθεος εκπρόσωπος της Μητρόπολης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μανώλης Κλώντζας, ο Δήμαρχος Ζαχαρίας Καλογεράκης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γ. Μακράκης.

Μηνύματα απέστειλαν ο Υφυπουργός Β. Κεγκέρογλου, ο π. Δ/ντής του Επιγραφικού Μουσείου Ελλάδος Χαράλ. Κριτζάς, ο καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων Απ. Παπαϊωάννου, ο Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς και ο συγγραφέας Αντώνης Στιβακτάκης.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Μανώλης Σπανάκης, ενώ κεντρικοί ομιλητές ο φιλόλογος π. Λυκειάρχης Γιάννης Παναγιωτάκης και ο π. Καθηγητής του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Κουμάκης.

Ο Γιάννης Παναγιωτάκης ανέφερε για το βιβλίο :

« …Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερη και σπουδαία διατριβή, η οποία στηρίζεται σε καθαρά επιστημονικό βάθρο με εμφανές το συναίσθημα της ευθύνης. Είναι ένα βιβλίο που δεν προσφέρεται μόνο για απλή ανάγνωση, αλλά αξίζει την προσοχή και τη μελέτη, γιατί περιέχει αρκετά στοιχεία επιστημονικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος […] Η προσπάθεια του συγγραφέα να φθάσει σ’ αυτό το αποτέλεσμα, φαίνεται ότι ήταν αρκετά κοπιώδης και πολύχρονη [….] Μια τέτοια διατριβή είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί δεν είναι εύκολο να βρει κανείς πηγές για την εκπόνησή της. Και αυτό ακριβώς είναι που προσφέρει στο έργο το μεγαλείο του σεβασμού και της αγάπης του δημιουργού του σ’ αυτό το μικρό χωριό, του οποίου είναι γέννημα και θρέμμα » αναφέρθηκε με εμπεριστατωμένο τρόπο στη δομή του βιβλίου, και τόνισε την αξία του φωτογραφικού υλικού τονίζοντας ότι βρίσκει ο αναγνώστης στο βιβλίο μια «Μουσειακή έκθεση’ φωτογραφιών, που συνδέονται άμεσα με το αντίστοιχο περιεχόμενό του και διαιωνίζουν στις μνήμες μας τις μορφές που απεικονίζουν ». Τελειώνοντας ανέφερε την αληθινή ικανοποίηση που ένιωσε διαβάζοντας το βιβλίο χαρακτηρίζοντάς το « ωραίο έργο ».

Ο Γ. Κουμάκης ανάφερε ανάμεσα στα άλλα « Οι εκφάνσεις και οι εκδηλώσεις των κατοίκων του Καραβάδου του πρόσφατου παρελθόντος καθώς και η ιστορία του τόπου είναι το αντικείμενο έρευνας, το οποίο ο συγγραφέας επεξεργάζεται κατά τρόπο αριστοτεχνικό, σαφή και κατανοητό συνδυάζοντας την ευφυΐα και την εργατικότητα. Το βιβλίο πλαισιώνεται από πλήθος φωτογραφιών, οι οποίες ζωντανεύουν και καθιστούν προσιτή την ιστορική πραγματικότητα και ως εκ τούτου έχουν ιστορική και λαογραφική αξία. Η εργασία αυτή είναι άκρως ενδιαφέρουσα, καλά δομημένη και επαρκώς τεκμηριωμένη, ώστε να αποβαίνει χρήσιμη για κάθε έναν που θέλει να μελετήσει την ιστορία και τον πολιτισμό του Καραβάδου και γενικότερα της περιοχής. Πρόκειται για μια ενδελεχή και τεκμηριωμένη πολυσχιδή ιστορία του Καραβάδου, η οποία αξίζει τον έπαινο. Η γλώσσα είναι σαφής εύληπτη και ρέουσα…. είναι μια επίπονη εργασία, καρπός άοκνων προσπαθειών, βαρύτιμη συμβολή και μεγάλη προσφορά στη γνωριμία του τόπου, αφού χάρη σ’ αυτό διατηρείται ζωντανή η ιστορική μνήμη στις επερχόμενες γενιές, σημαντική συμβολή στην ιστορία και στον πολιτισμό του Καραβάδου»

Μετά τις ομιλίες προβλήθηκε ψηφιακός δίσκος με εικόνες από το βιβλίο αλλά και όλους τους ανθρώπους που έζησαν στον Καραβάδο και είχαν φωτογραφηθεί ! επενδυμένος με επιλεγμένη νοσταλγική μουσική. Η προβολή προκάλεσε συναισθήματα υπερηφάνιας, ενθουσιασμού αλλά και συγκίνησης στους παρευρεθέντες που υπερέβαιναν τους πεντακόσιους σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Στο τέλος παρατέθηκε από το Σύλλογο μικρή εκδήλωση.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos