Η συνάντηση δύο μεγάλων Κρητών: Νίκος Καζαντζάκης - Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Η συνάντηση δύο μεγάλων Κρητών: Νίκος Καζαντζάκης – Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Εκδήλωση με θέμα «Η συνάντηση δύο μεγάλων Κρητών: Νίκος Καζαντζάκης – Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεθύμνου και η Τοπική Επιτροπή Νομού Ρεθύμνου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), στις 19 Μαρτίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Νικ. Φωκά 126 – Παλιά πόλη) στις 7 μ.μ.

Εισηγητές θα είναι:

  • Ο κ. Οδυσσέας Σγουρός (αρχιτέκτων) με θέμα Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Ένας «μοντέρνος» ζωγράφος, που αφορά την αποτίμηση ενός μεγαλειώδους έργου και τις διαρκείς του συνάψεις με τη λογοτεχνική και την εικαστική γλώσσα των τελευταίων αιώνων. Το συναπάντημα του Γκρέκο και του Καζαντζάκη. Στη διάρκεια της εισήγησης θα παρουσιάσει (prezi) εικονογραφικό υλικό για τη διαδρομή του μεγάλου καλλιτέχνη, το πολυεπίπεδο εικαστικό του σύμπαν ,τις σχέσεις που ανάπτυξε με τους καλλιτέχνες της εποχής του αλλά και τις επιρροές που άσκησε επί πολλούς αιώνες στην εξέλιξη όλων των εκφράσεων της λογοτεχνίας και της μοντέρνας τέχνης.
  • Η κα Έφη Μπουκουβάλα – Κλώντζα (φιλόλογος), η οποία θα αναφερθεί στην βαθιά ομόλογη ψυχή του Γρέκο και του Καζαντζάκη, όπου πίσω από τα φαινόμενα, από την επιφάνεια των πραγμάτων παλεύουν ν’ ανιχνεύσουν κι οι δυο το βάθος, την ουσία. Στους δυο ταξιδευτές, θηρευτές των ταλέντων της ψυχής τους.

Παράλληλα με τις εισηγήσεις, θα παρουσιαστούν μικρά βίντεο και φωτογραφικό υλικό που συνδέουν τις διαδρομές του Θεοτοκόπουλου με το άλλο μεγάλο τέκνο της Κρήτης, τον Νίκο Καζαντζάκη. Και όπως είχε γράψει σε μία επιστολή του ο Καζαντζάκης προς την Ελένη Καζαντζάκη «…ένα μάθημα μεγάλο γίνεται για μένα ο Greco, ένα πρότυπο, ένα νόημα, που πρέπει να το ακολουθήσω!…Να δώσει ο Θεός η συνάντηση μας να καρπίσει!…»

Τη συζήτηση θα συντονίσει η κα Μαρία Κωστάκη (φιλόλογος).

Είσοδος ελεύθερη.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos