Νίκος Μακρυνάκης, έκθεση κεραμικής στο εκκλησάκι της λίμνης

Ο Μυρσινιώτης κεραμίστας Νίκος Μακρυνάκης παρουσιάζει την δουλειά του στην Λίμνη του Αγίου Νικολάου γύρω από το εκκλησάκι του Κούνδουρου, από το Σάββατο 19 μέχρι την Κυριακή 27 Σεπτέμβρη. Στην έκθεση έχει συμμετοχή με τρία γλυπτά ο Μάνος Αχλαδιανάκης και με έξι χαρακτικά η Στελίνα Γκάρτζου. Η έκθεση θα είναι όλη την μέρα ανοικτή και μέχρι τις 23:00. Τηρούμε τις αποστάσεις ευλαβικά!

Ο Νίκος Μακρυνάκης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, από μετανάστες Μυρσινιώτες γονείς. Από μικρός έδειξε την τάση του προς τις τέχνες παίζοντας στα χώματα της Κιτροπλατείας και στις λάσπες της ιδιαιτέρας πατρίδας του της Μυρσίνης. Σπούδασε και συνεχίζει να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της δια βίου μάθησης. Περιπλανόμενος ευτυχισμένος – δυστυχισμένος (ίδιο και το αυτό), σε διάφορους προορισμούς και σταθμούς.

Εδώ και ένα χρόνο υπηρετεί την τρίτη θητεία του στο χωργιό του την Μυρσίνη, ασκώντας και διδάσκοντας την τέχνη της κεραμικής, το επίσημο επάγγελμα του. Αρέσκεται στην τεχνική του raku , μιας πανάρχαιας ιαπωνικής τεχνικής, προερχόμενη από την τελετή του τσαγιού άμεσα δεμένη με τον Zen Βουδισμό.

Το raku αρχίζει πολύ πριν την τεχνική, είναι ένας τρόπος ζωής, δηλαδή να δέχεσαι το ελεγχόμενο και το ανεξέλεγκτο. Είναι πολύ κοντά στην φύση. Το να κάνεις raku, σημαίνει να είσαι λίγο σχοινοβάτης σε διαρκή αναζήτησή ισορροπίας, ότι προβληματίζεσαι για την αρμονία μεταξύ της δικιά σου ελευθερίας και της ύλης. Είναι μια προτροπή για αναζήτησή, ένα ερέθισμα για την καλλιέργεια μιας ευαισθησίας και πλαστικότητας στην σκέψη.

Στην έκθεση έχουν μερική συμμετοχή ο Μάνος Αχλαδιανάκης και η Στελίνα Γκάρτζου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos