μετά τη παράσταση, Αρναουτάκης, Γλέζος, Γραμματικάκης, Χρυσικάκος,
μετά τη παράσταση, Αρναουτάκης, Γλέζος, Γραμματικάκης, Χρυσικάκος,

Με ασφυκτικά γεμάτη την θεατρική αίθουσα και ιδιαίτερη καλλιτεχνική επιτυχία παρουσιάστηκε στο κοινό των Βρυξελλών η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ «Αναφορά στον Γκρέκο».

Η πρωτοβουλία ανήκε στον ευρωβουλευτή Γιώργο Γραμματικάκη, και το αποτέλεσμα ήταν μια εκδήλωση πολιτισμού, γεμάτη συμβολισμό, στην καρδιά της Ευρώπης. Εκτός από το πολυπληθές κοινό, στην εκδήλωση  παρευρέθηκαν  ο ευρωβουλευτής Μανώλης  Γλέζος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ Αρναουτάκης, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, Μητροπολίτης Αχαΐας  Αθανάσιος,  ο Δήμαρχος Χανίων κ. Βάμβουκας (στα Χανιά βρίσκεται η έδρα του ΔΗΠΕΘΕΚ), ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων κ. Κοκοσάλης (όπου βρίσκεται η έδρα του Μουσείου Ν.Καζαντζάκης). Παρόντες ήσαν επίσης ο Πρόεδρος του Μουσείου Ν. Καζαντζάκης, κ. Ματζαπετάκης, δημοτικοί σύμβουλοι των δυο Δήμων, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΗΠΕΘΕΚ κ. Αεράκης. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τη Διεθνή Εταιρεία Νίκος Καζαντζάκης – το παράρτημα των Βρυξελλών – υπό την ευθύνη του Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Αλεξάκη

Ο λόγος του Καζαντζάκη προφητικός, ανατρεπτικός και επίκαιρος όσο ποτέ, έδωσε μηνύματα και συγκίνησε το κοινό που όρθιο χειροκρότησε παρατεταμένα τον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή Τάκη Χρυσικάκο. Επίσης, τους μουσικούς Στ. Ψαρουδάκη και Δ. Τσούρτο που συνόδευσαν με τη λύρα, την κιθάρα και το τραγούδι τους τη σπαρακτική “Αναφορά” του συγγραφέα στον κορυφαίο ζωγράφο και συντοπίτη του.

Ο κ. Γ. Γραμματικάκης, επιμένει πως ο πολιτισμός ανήκει στα ισχυρά μας όπλα, προκειμένου να βγούμε από την κρίση και να ανατρέψουμε το βαρύ κλίμα για τη χώρα μας. Με αυτό το σκεπτικό πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες εκδηλώσεις που προβάλλουν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της και αποτελούν μια διαχρονική πρόταση στην αναζήτηση μιας νέας πορείας για την Ευρώπη.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos