ο Νίκος Κούνδουρος μπροστά σε ένα από τα έργα του
ο Νίκος Κούνδουρος μπροστά σε ένα από τα έργα του

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών αναγορεύει τον κ. Νικόλαο Κούνδουρο, Σκηνοθέτη σε Επίτιμo Διδάκτορα

του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών την Τετάρτη 1 Απριλίου  και ώρα  18.30, στο αμφιθέατρο Δ3 της Πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου.

Η αναγόρευση του τιμώμενου θα γίνει από τον Αναπληρωτή Πρύτανη του   Πανεπιστημίου Κρήτης,  Καθηγητή κ. Βασίλειο Καρδάση.

Στα πλαίσια της τελετής ο τιμώμενος θα δώσει διάλεξη.

Επίσης, την εκδήλωση θα επενδύσει μουσικά ο Ross Daly με το συγκρότημα του.

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

Έναρξη Τελετής
Προσφώνηση από τον Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης,
Καθηγητή Βασίλειο Καρδάση

Προσφώνηση από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής
του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγήτρια Λουκία Αθανασάκη

Προσφώνηση και παρουσίαση του έργου του τιμώμενου, από τον Πρόεδρο
του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών
του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αναπληρωτή Καθηγητή Γεώργιο Νικολακάκη

Ανάγνωση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος
από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών
του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αναπληρωτή Καθηγητή Γεώργιο Νικολακάκη

Επίδοση των μεμβρανών από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής
του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγήτρια Λουκία Αθανασάκη

Επίδοση του μεταλλίου από τον Αναπληρωτή Πρύτανη,
Καθηγητή Βασίλειο Καρδάση στον Σκηνοθέτη Νικόλαο Κούνδουρο

Αντιφώνηση του τιμώμενου

Μουσικό Πρόγραμμα με τον Ross Daly και το συγκρότημά του
Λήξη Τελετής

Βιογραφικό του Νικολάου Κούνδουρου, Σκηνοθέτη

Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης στις 15 Δεκεμβρίου του 1926. Είναι γιος του δικηγόρου και πολιτικού Ιωσήφ Κούνδουρου. Μεγάλωσε στην Αθήνα μέσα σε μια φαμίλια κυνηγημένη από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από την οποία και αποφοίτησε το 1948. Λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, εξορίστηκε για τέσσερα χρόνια στη Μακρόνησο. Στα 28 του χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης με τη Μαγική Πόλη (1954), όπου συνδύασε το νεορεαλισμό με την εικαστική του ματιά. Με το σύνθετο και πρωτοποριακό έργο Ο Δράκος (1956), ο Νίκος Κούνδουρος καθιερώνεται. Ακολούθησαν “Οι παράνομοι” (1958), “Το ποτάμι” (1959), “Μικρές Αφροδίτες” (1963),  Το πρόσωπο της Μέδουσας” (1967). Στα χρόνια της δικτατορίας έζησε στο Παρίσι, τη Ρώμη και το Λονδίνο. Μετά την πτώση της χούντας, επιστρέφει στην Ελλάδα και  γυρίζει  “, “Τα τραγούδια της φωτιάς” (1974).

Διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Ο Ν. Κούνδουρος έχει επίσης αντιπροσωπεύσει τον ελληνικό κινηματογράφο πολλές φορές στο εξωτερικό όπως στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1953 και 1956, στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1958, 1963 και 1967. Έχει επίσης τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Βερολίνου το 1963 για τη ταινία “Μικρές Αφροδίτες” καθώς και για τη ταινία του “Το ποτάμι” στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1959. Ειδικότερα για τη ταινία “Μικρές Αφροδίτες” τιμήθηκε και με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Η δε ταινία του “Ο Δράκος” χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη ελληνική ταινία στη δεκαετία του 1950-1960. Τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική και αγγλική τηλεόραση έχουν προβάλει κατ΄ επανάληψη ταινίες του Κούνδουρου. Σημειώνεται επίσης πως αντίγραφα (κόπιες) πολλών ταινιών του βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ταινιοθήκη καθώς και στο Μητροπολιτικό (Μητροπόλιταν) Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Στις 14 Φεβρουαρίου, 2005 θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Μπαμπινιώτη. Το θέμα της πρώτης του εκείνης ομιλίας ως πανεπιστημιακός ήταν Ο καθημερινός πολιτισμός και η βιομηχανία της κουλτούρας.

Στις 3 Νοεμβρίου του 2012 γίνονται τα αποκαλυπτήρια του μνημείου-έργο του η Αρπαγή της Ευρώπης,  Πρόκειται για ένα τεράστιο άγαλμα που δεσπόζει στη νέα προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Νικολάου, στην Κρήτη. Στον Νίκο Κούνδουρο απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Αγ. Νικολάου για την προσφορά του στον τόπο του και στην τέχνη.

Φιλμογραφία

Σινεμά

Τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ 

  • Ελληνιστί Κύπρος (1974)
  • Ιφιγένεια εν Ταύροις(1991)
  • Αντιγόνη κραυγή ειρήνης (1994)

ΘΕΑΤΡΟ

  • Η όπερα της πεντάρας του Μπρεχτ , Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1980)
  • Ηλέκτρα του Ευριπίδη, Όπερα του Μίκη Θεοδωράκη, Ηρώδειο  (1996)
  • Οι δρόμοι του ουρανού-Ιερές μουσικές (1997)
  • Υπεύθυνος για το πρόγραμμα Περί Ιστορίας και Μύθων,  Δελφοί (1998)
  • Εγώ,  η Αντιγόνη του Σοφοκλή,  Επίδαυρος (1999)
  • Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου, με μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, Ηρώδειο (2000)
  • Ο Διγενής Ακρίτας και η Βασίλισσα των Αμαζόνων, Ηρώδειο  (2002)

ΒΙΒΛΙΑ

Το 1976, γράφει το βιβλίο με τίτλο Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου, εκδόσεις «Κείμενα». Το βιβλίο αυτό εκδίδεται ξανά από τις εκδόσεις «Αιγόκερως» το 2011

Το 1993, ο Κούνδουρος εκδίδει στον «Εξάντα», ένα βιβλίο για το φίλο του γλύπτη Μέμο Μακρή, με τίτλο Περιπλάνηση: Ο βίος και η πολιτεία του Μέμου Μακρή

Το 2009, από τις εκδόσεις «Ίκαρος» θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Ονειρεύτηκα πως πέθανα. Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos