ΜέΡΑ25, ο Μητσοτάκης θα φύγει μαζί με τις εξορύξεις

Όλη η Μεσόγειος απαγορεύει τις εξορύξεις και ο πρωθυπουργός υπόσχεται την καταστροφή της Κρήτης

Ένας πρωθυπουργός ένοχος και απαξιωμένος, έρμαιο των  διαθέσεων ενός ολιγάρχη ψάχνει σανίδα σωτηρίας πουλώντας ξανά «ανάπτυξη» στους ιθαγενείς,  υποσχόμενος ότι θα βρει πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και ότι θα… αιφνιδιάσει τον Ερντογάν. Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και εν μέσω ενός τεράστιου σκανδάλου παρακολουθήσεων ακόμα και των ίδιων των υπουργών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης (και της Πελοποννήσου). «Αυτή τη φορά ίσως αιφνιδιάσουμε εμείς την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.

Κανέναν δεν αιφνιδιάζει με τον κυνισμό και τις παράνομές πρακτικές του ο κ. Μητσοτάκης. Εδώ και 15 μέρες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF και Greenpeace) έχουν καταγγείλει δημοσίως την εν κρυπτώ έναρξη σεισμικών ερευνών από δύο τουλάχιστον πλοία στις συγκεκριμένες περιοχές. Και μάλιστα εν μέσω της εκδίκασης της προσφυγής των φορέων στο ΣτΕ κατά των εξορύξεων και φυσικά χωρίς να περιμένουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Από τις 25 Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα το πλοίο SANCO SWIFT διενεργεί έρευνες νότια της Κρήτης με ηχοβολιστικά μηχανήματα, ενώ το τελευταίο του στίγμα, στις 8/11, δίνεται στα ανοιχτά του κόλπου της Μεσαράς.

Τη στιγμή που όλες οι χώρες της Μεσογείου (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία) απαγορεύουν τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στις θάλασσές τους, η «Μητσοτάκης ΑΕ» δίνει κυριολεκτικά γη και ύδωρ προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή σε προστατευόμενες περιοχές και υποσχόμενος να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Το ΜέΡΑ25 στέκεται δίπλα στους κατοίκους της Κρήτης που ανησυχούν για μια τεράστια καταστροφή για το περιβάλλον αλλά και άλλους οικονομικούς τομείς όπως ο τουρισμός και η αλιεία. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τις εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες. Καλούμε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιβεβαιώσουν τις οικολογικές τους ευαισθησίες. Ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει ξεκάθαρα αν θα ακυρώσει τις συμβάσεις παραχώρησης των θαλάσσιων οικοπέδων στην Exxon Mobil που ο ίδιος υπέγραψε το 2019.

Επίκαιρη Ερώτηση. Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: Σεισμικές έρευνες για πετρέλαια ανοιχτά της Κρήτης με αδιαφάνεια και μυστικότητα

Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια μεθοδολογία σχετικά με τις σεισμικές έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα. Στις 31 Ιανουαρίου σε απάντηση της επίκαιρης ερώτησής μου για την αντίστοιχη περίπτωση εν κρυπτώ σεισμικών ερευνών ανοιχτά του Κυπαρισσιακού κόλπου ο υπουργός απλά επιβεβαίωσε το γεγονός. Τώρα, όπως έκανε γνωστό η “Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων” από τις 25 Οκτωβρίου το ειδικό σκάφος σεισμικών ερευνών Sanco Swift, συνοδευόμενο από το ρυμουλκό Alexander 3 ελληνικής σημαίας, πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες με ηχοβολισμούς στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης χωρίς καν να έχει εκδοθεί η απαιτούμενη Navtex. Μάλιστα δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν τις παραπάνω ενέργειες ενώ το υπουργείο και η ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε) εδώ και 14 μέρες σιωπούν και απαξιώνουν τους πολίτες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που αιτούνται απαντήσεων βάσει της Διεθνούς Σύμβασης του Άαρχους. 

Σημειώνεται ότι στις 2 Νοεμβρίου εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης» και η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα. Οι θαλάσσιες περιοχές «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης», για τις οποίες έχουν εγκριθεί από το 2019 προγράμματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές παγκόσμιας σημασίας για τα κητώδη (ΙΜΜΑ) και έχουν προταθεί από την ACCOBAMS προς την Ελλάδα για δημιουργία προστατευόμενης περιοχής για τα κητώδη.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος επισημαίνουν ότι ενώ πλησίαζε η ημερομηνία εκδίκασης, το ΥΠΕΝ και η ΕΔΕΥΕΠ επέλεξαν να ξεκινήσουν εργασίες σεισμικής έρευνας, τόσο στη θαλάσσια περιοχή Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, όσο και στο Ιόνιο, με πλοία της εταιρείας Petroleum Geo-Services. Οι εργασίες αυτές διεξάγονται κατά παράβαση του (ήδη ανεπαρκούς) όρου της ίδιας της υπουργικής απόφασης που κρίνεται από το ΣτΕ, σύμφωνα με τον οποίο οι σεισμικές έρευνες θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο τον χειμώνα, ώστε να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στα ευαίσθητα θαλάσσια θηλαστικά της οικολογικά πολύ σημαντικής αυτής περιοχής.
 

Ερωτάται ο Υπουργός
 

  1. Πως γίνεται μια ιδιωτική εταιρεία να έχει ήδη ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες, ενώ ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή στις 7 Νοεμβρίου να δηλώνει ότι  «οι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil»;
  2. Γιατί αδιαφορείτε και δεν σέβεστε το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεδομένου ότι αυτό δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά; Γιατί δεν τηρείτε τις αποφάσεις της ACCOBAMS οι οποίες είναι δεσμευτικές για τη χώρα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos