Μπαριτάκης, Παπαβασιλείου, Μηλάκη στο προεδρείο του Περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης
Μπαριτάκης, Μηλάκη, Παπαβασιλείου

Εκλέχτηκε σήμερα στην δια ζώσης συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης το νέο προεδρείο του Περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Στην συνεδρίαση που έγινε στο «Ατλαντίς» ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, συμμετείχε με ηλεκτρονική σύνδεση και ευχήθηκε στα μέλη του Περιφερειακού συμβουλίου καλή χρονιά με υγεία, και αισιοδοξία. Επίσης ο Περιφερειάρχης ευχήθηκε την επόμενη χρονιά να γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου στα νέα κτήρια της Περιφέρειας, ενώ παράλληλα ενημέρωσε για τα έργα υποδομής και ανάπτυξης του νησιού μας.

Χρόνια πολλά με υγεία ευχήθηκαν στον Περιφερειάρχη και στο Περιφερειακό συμβούλιο οι επικεφαλής των παρατάξεων που πήραν τον λόγο, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Μανολης Συντυχάκης.

Στην συνεδρίαση μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη επανεκλέχτηκε ομόφωνα Πρόεδρος απ´όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης, ο Παύλος Μπαριτάκης.

Αντιπρόεδρος του Π.Σ. εκλέχτηκε επίσης απ΄ όλες τις παρατάξεις ομόφωνα ο Περιφερειακός σύμβουλος, από την μείζονα αντιπολίτευση ο Νεκτάριος Παπαβασιλείου μετά από πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Η Κρήτη μπροστά» Αλεξάνδρου Μαρκογιαννάκη.

Γραμματέας του Περιφερειακού συμβουλίου εκλέχτηκε με 39 ψήφους από τους 43 ψηφίσαντες η Περιφερειακή σύμβουλος Γεωργία Μηλάκη από την παράταξη του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη. Η ψηφοφορία εκλογής γραμματέα έγινε μετά την άρνηση της συγκεκριμένης θέσης από την παράταξη της «Λαϊκής συσπείρωσης».

Ο επανεκλεγείς Πρόεδρος Παύλος Μπαριτάκης, αμέσως μετά την διαδικασία, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του, όπως ευχαριστίες εξέφρασε για την ομοφωνία και το πνεύμα συναίνεσης και σε όλα τα μέλη του Περιφερειακού συμβουλίου.

Η νέα Οικονομική επιτροπή Περιφερειακού Συμβουλίου

Τα τακτικά μέλη της νέας οικονομικής επιτροπής που εκλέχτηκαν κατά σειρά από την παράταξη του Περιφερειάρχη, είναι:

Γιάννης Παρασύρης, Λάμπρος Καμπουράκης, Νίκος Σκουλάς, Ειρήνη Χουδετσανάκη, Κυριάκος Κώτσογλου. Αναπληρωματικά μέλη Γιαννης Ανδρουλάκης, Μαρία Χανιωτάκη , Γεωργία Μηλακη, Σοφία Μαλανδράκη.

Από την παράταξη του Αλεξάνδρου Μαρκογιαννάκη στην οικονομική επιτροπή εκλέχτηκαν τακτικά μέλη ο Λευτέρης Κοπάσης και Νίκος Χρονάκης με αναπληρωματικά μέλη τον Κώστα Δανδουλάκη και Νεκτάριο Παπαβασιλείου.

Από την «Λαϊκή συσπείρωση» τακτικό μέλος εκλέχτηκε ο Νίκος Μανουσάκης και αναπληρωματικό μέλος ο Αλέξανδρος Μαρινάκης.

Δήλωση των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης:

«Οι σημερινές Δημαιρεσίες Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων πραγματοποιούνται στη βάση του αντιδημοκρατικού νομοθετικού  πλαισίου της κυβέρνησης της ΝΔ, συνέχεια των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1.

Με αυτές τις ρυθμίσεις εισάγονται ακόμη πιο αντιδραστικές διατάξεις στη λειτουργία των περιφερειακών συμβουλίων και των επιτροπών τους (Οικονομική επιτροπή και Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος),  με το επιχείρημα δήθεν της ακυβερνησίας και της παραλυσίας, με το κολοβό – έτσι κι αλλιώς – εκλογικό σύστημα που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Θεσμοθετούν, τη σύμπραξη παρατάξεων «για τη διακυβέρνηση της περιφέρειας», με κορμό μόνο  για την παράταξη του εκλεγμένου Περιφερειάρχη.

Θεσμοθετούν, την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στα όργανα διοίκησης της Περιφέρειας (Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος) στην παράταξη του Περιφερειάρχη, αλλοιώνοντας και με αυτό τον τρόπο τη λαϊκή ψήφο, ενισχύοντας τον προσωποπαγή χαρακτήρα αυτών των οργάνων και απογυμνώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ.) από μια σειρά ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Το Προεδρείο, το οποίο καλείται να εκλέξει το ΠΣ, δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα. Αποφασιστικό ρόλο δίνεται μόνο στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ οι άλλες θέσεις είναι διακοσμητικού χαρακτήρα. Άλλωστε, άλλοι αποφασίζουν και κάνουν κουμάντο και είναι γνωστοί : Κυβέρνηση, Περιφερειάρχης, κ.ά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, ξεκαθαρίζει – άλλη μία φορά – ότι είναι ριζικά αντίθετη τόσο με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και με τον αντιδημοκρατικό τρόπο εκλογής των μελών της Ο.Ε.

Αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο καλείται να υπηρετήσει ο Περιφερειάρχης,  η πλειοψηφία του Π.Σ. και οι επιτροπές του. Πλαίσιο, που διαμορφώνει μια Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση ακόμα πιο «φιλική» στα επιχειρηματικά συμφέροντα και επομένως πιο εχθρική για τον λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Άλλωστε, το αστικό «κράτος έχει συνέχεια»…

Στην υλοποίηση αυτού του αντιδραστικού πλαισίου, υπάρχει πλήρης συναίνεση των παρατάξεων της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ- μέρους της ΝΔ και άλλες πρόθυμες εφεδρείες του συστήματος)  και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την επίσημη ΝΔ. 

Ούτε καν φραστικές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους δεν υπήρξαν τα 2 χρόνια που πέρασαν, αντίθετα ήρθαν όλο και πιο κοντά, αφού από κοινού και σε πλήρη σύμπνοια, ψήφιζαν όλες τις αποφάσεις του Π.Σ.

Οι περιφέρειες, όπως και οι δήμοι, καλούνται να υπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά την καπιταλιστική ανάπτυξη, με κύριο στόχο την εξειδίκευσή της, ανά περιφέρεια.  Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και την απορρόφηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αφορούν τους στρατηγικούς στόχους των μεγάλων επιχειρήσεων, στην Ενέργεια, τον Τουρισμό, υποδομές, κ.ά.

Με βάση τα παραπάνω, δηλώνουμε, όπως άλλωστε πράξαμε το ίδιο και κατά την πρώτη εκλογή του Προεδρείου του ΠΣ και της Οικονομικής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο του 2019, ότι :

Πρώτον

  • Δεν  συμμετέχουμε στην εκλογή Προεδρείου του Π.Σ. και ως εκ τούτου δεν θέτουμε υποψηφιότητα για κάποια θέση.
  • Δεν θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία. ΑΠΕΧΟΥΜΕ από αυτήν.

Δεύτερον

Έχοντας υπόψη, τη βαρύτητα και τη σημασία των θεμάτων συζήτησης και αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ. Προτείνουμε, ως τακτικό μέλος τον Μανουσάκη Νίκο και αναπληρωματικό τον Μαρινάκη Αλέκο. Εμείς, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Π.Σ. Κρήτης, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, ασυμβίβαστα, θα δώσουμε τη μάχη να ανέβει η διεκδίκηση και η αγωνιστική πίεση, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, κάνοντας πράξη τον πολιτικό όρκο που δώσαμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού μας.».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos