Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας 12 Νοεμβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά της Παιδικής Πνευμονίας και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου.

 Σκοπό έχει τόσο να υπενθυμίσει στην κοινή γνώμη ότι η πνευμονία αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, όσο και να προωθήσει πρωτοβουλίες για την πρόληψη και τη θεραπεία της.

Πνευμονία ονομάζεται η προσβολή των πνευμόνων από κάποιον μικρο-οργανισμό (μικρόβια, ιοί, μύκητες, κτλ). Παρότι διάφοροι μικρο-οργανισμοί μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία, τα μικρόβια πνευμονιόκοκκος  και αιμοφιλική γρίπη τύπου β ευθύνονται για το 50% των περιστατικών πνευμονίας.

Οι πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση πνευμονίας περιλαμβάνουν παιδιά κάτω των πέντε ετών, ηλικιωμένους, καπνιστές, υποσιτισμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας συστήνεται  η χορήγηση δύο διαφορετικών εµβολίων κατά του πνευµονιόκοκκου, του συζευγμένου και του πολυσακχαριδικού σε άτομα άνω των 65 ετών και σε  άτομα 19–64 ετών με   συνοδές ιατρικές καταστάσεις (ομάδες αυξημένου κινδύνου) ή άλλες ενδείξεις.

Ο πνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.

Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για τον εμβολιασμό  κατά του  πνευμονιόκοκκου.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: