απάντηση για το οίκημα του ιδρύματος Φαφούτη
η οικία του καπετάν Φαφούτη

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση των μελών του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Αγίου Νικόλαου και συγκεκριμένα της παράταξης «Αλλάζουμε τον Δήμο», που αφορά στην τροποποίηση του Οικοδομικού Τετραγώνου (Ο.Τ.) 122 πλάι στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης. Έχοντας την ευθύνη για τη λειτουργία του Συμβουλίου Κοινότητας Αγίου Νικολάου, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας σχετικά με το θέμα για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Και αυτό γιατί, για το 3ο θέμα της συνεδρίασης του Μαΐου όλα τα μέλη είχαν ενημερωθεί με email από τις 20 Μαΐου 2021 (Εικ. 1) με την παρακάτω εισήγηση από τον Πρόεδρο:

«Σύμφωνα με το ΣΒΑΚ πρέπει να αναζητηθούν μικροί διάσπαρτοι κοινόχρηστοι χώροι στο παλιό σχέδιο πόλης για να «αναπνεύσει» αφού ήταν ένα σχέδιο με ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους. Για το λόγο αυτό προτείνουμε την τροποποίηση του Ο.Τ. 122 δίπλα στην Αγία Ειρήνη το οποίο ανήκει στο Ίδρυμα Φαφούτη για το οποίο πιθανολογούμε δε θα υπάρξουν ζητήματα απόκτησης».

απάντηση για το οίκημα του ιδρύματος Φαφούτη
από την ημερήσια διάταξη

Εικ. 1

Η ψηφοφορία που έγινε αφορούσε στην τροποποίηση του συγκεκριμένου Ο.Τ., η απόφαση ήταν ομόφωνη και στο πρακτικό γράφηκε όπως ακριβώς ήταν και η εισήγηση.

Αλήθεια, τι δεν κατάλαβαν τα συγκεκριμένα μέλη της Κοινότητας αφού μιλήσαμε για κοινόχρηστους χώρους μέσα στην πόλη; Μάλιστα, ο κ. Δήμαρχος που ήταν παρόν στη συνεδρίαση ζήτησε από το Τοπικό Συμβούλιο να προτείνει και άλλους χώρους ώστε να δημιουργηθούν μικρά πάρκα ή πάρκινγκ που τόσο έχει ανάγκη η πόλη.

Ως προς την αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου που επικαλούνται, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 171/Δ/02-04-90, στον Δήμο Αγίου Νικολάου έχουν χαρακτηριστεί 22 κτίρια ως διατηρητέα χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο κτίριο!!! Δηλαδή οι υπογράφοντες την ανακοίνωση γνωρίζουν καλύτερα από το τότε Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. που αποφάνθηκε σχετικά; (Εικ. 2)

απάντηση για το οίκημα του ιδρύματος Φαφούτη

Εικ. 2

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στη διαθήκη του Καπετάν Νικ. Φαφούτη υπάρχει απαράβατος όρος του ιδίου, η οικία του να κατεδαφιστεί και να μετατραπεί σε πλατεία με το όνομα Εμμανουήλ Φαφούτη (Εικ.3). Αυτό και μόνο δεν αρκεί στους υπογράφοντες την επιστολή;

απάντηση για το οίκημα του ιδρύματος Φαφούτη
το σχετικό απόσπασμα από την διαθήκη Φαφούτη

Εικ. 3

Επειδή από την παράταξη «Αλλάζουμε τον Δήμο» γίνονται συχνά μαθήματα Δημοκρατίας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Δημοκρατία δεν είναι κάτι που το επικαλούμαστε όποτε  μας εξυπηρετεί.

Και εξηγούμε:

α) Οι συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Αγίου Νικολάου γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των συνθηκών σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 10 της Π.Ν.Π. (ΦΕΚ 55/11.03.2020 τεύχος Α’) και της παρ.1 του άρθρου τεσσαρακοστού τρίτου της Π.Ν.Π. (ΦΕΚ 75/03.03.2020 τεύχος Α’), την υπ΄ αριθμ. 163/2020 εγκύκλιο και το υπ. αριθμ. πρωτοκόλλου 60249/22.09.2020 έγγραφο του Υπ. Εσωτερικών. Μπορεί αυτό να μη μας αρέσει αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τις κείμενες διατάξεις. Όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της παραπάνω διαδικασίας,  γιατί τα μέλη που υπογράφουν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση αρνήθηκαν την καταγραφή των συνεδριάσεων; Αν γινόταν καταγραφή όπως είχε προτείνει ο Πρόεδρος τώρα θα γνωρίζαμε τι είχε ειπωθεί από τον καθένα και όχι να ερχόμαστε εκ των υστέρων να αμφισβητούμε τους πάντες και τα πάντα.

β) Απορούμε επίσης, πως επικαλούνται τη δημοκρατική λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου όταν συγκεκριμένο μέλος της παράταξής τους απουσιάζει κατ’ επανάληψη από τις συνεδριάσεις και μάλιστα προσυπογράφει το συγκεκριμένο κείμενο ενώ και πάλι απουσίαζε!!! Πόσο δημοκρατικό άραγε είναι αυτό;

γ) Τέλος, επειδή στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «για ακόμα μία φορά, μαζί με πολλά άλλα θέματα…» καλό θα ήταν να ενημερώσουν τους συνδημότες μας συγκεκριμένα σε τι αναφέρονται και όχι να μεταδίδουν ψευδή  στοιχεία για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Δυστυχώς, η άριστη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στα Τοπικά Συμβούλια και τη Δημοτική Αρχή σε όλο τον Δήμο τα τελευταία χρόνια, έχει μπει στο στόχαστρο της παράταξης «Αλλάζουμε τον Δήμο» η οποία προσπαθεί να καλύψει το έλλειμά της κατηγορώντας τους Προέδρους και τα Τοπικά Συμβούλια.

Με εκτίμηση,

Ορφανάκης Βασίλης

Πρόεδρος Κοινότητας Αγίου Νικολάου

Το αρχικό δημοσίευμα:

για το οίκημα του ιδρύματος Φαφούτη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos