Επαναφορά των 120 δόσεων για όλους τους πολίτες και δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των 72 δόσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών πριν το 2020
Photo by Pixabay on Pexels.com

Με ερώτηση στα  Υπουργεία  Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Β. Κεγκέρογλου ζητά επαναφορά των 120 δόσεων για όλους τους πολίτες και δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των 72 δόσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών πριν το 2020.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Σε απόγνωση βρίσκονται πλέον χιλιάδες πολίτες που είτε είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση των 120 δόσεων και την απώλεσαν λόγω του ότι δεν ήταν συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είτε ενώ  είχαν ενταχθεί, άφησαν απλήρωτες νέες οφειλές για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού με συνέπεια την απένταξη τους από την ρύθμιση και με ορατό τον κίνδυνο ακόμη και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ισχύοντα, η υπαγωγή στη τρέχουσα ρύθμιση οφειλών λόγω κορωνοϊού των 72 δόσεων γίνεται μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2022.

Στη ρύθμιση 36-72 δόσεων υπάγονται οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 ενώ μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες με χρέη για τα οποία έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής λόγω COVID ανεξαρτήτως χρόνου βεβαίωσης.

Ωστόσο, δεν αναγνωρίζεται η αδυναμία των ήδη ρυθμισμένων οφειλών της προ COVID εποχής και συγκεκριμένα οφειλών που ρυθμίστηκαν με την ρύθμιση των 24 δόσεων ή ακόμη και 120 δόσεων πριν από το 2020, που είχαν την προοπτική και την δυνατότητα  να εξυπηρετηθούν εάν δεν επερχόταν η πανδημία και η οικονομική ύφεση.

Επειδή με τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας έχει διαταραχτεί η ομαλή ροή και η ικανότητα εξυπηρέτησης πλέον όλων των οφειλών.

Επειδή η εξυπηρέτηση των ληξιπροθέσμων οφειλών του παρελθόντος και συγκεκριμένα πριν το 2020 μπορούν και πρέπει να εξυπηρετηθούν με διευρυμένη περίοδο αποπληρωμής αντίστοιχα,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να εισηγηθείτε βιώσιμη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών τουλάχιστον  10ετούς διάρκειας για χρέη στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία  και τους δήμους για όλους όσοι το επιθυμούν;
  2. Προτίθεστε να εισηγηθείτε την δυνατότητα επανένταξης στην ρύθμιση των 120 δόσεων για όλους όσοι την απώλεσαν και ανεξαρτήτως λόγου;
  3. Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλία για τη διεύρυνση της ένταξης των οφειλετών στις 72 δόσεις και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;».

Βασίλης Κεγκέρογλου – Βουλευτής Ηρακλείου – ΚΕΝΤΡΙΚΗ (kegeroglou.gr)

Αναγκαία η παράταση της προθεσμίας για υπαγωγή στις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos