Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, 1-7 Νοεμβρίου 2021

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος,η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7/11), είναι αφιερωμένη στον μητρικό θηλασμό. Το σύνθημα για φέτος είναι:

Προστατεύουμε τον θηλασμό, είναι ευθύνη όλων μας

Στο λογότυπο απεικονίζεται η τριάδα δυο ενηλίκων και ενός βρέφους ανάμεσα σε δυο χέρια.Το κόκκινο χέρι στην πάνω πλευρά προσφέρει προστασία, ενώ το μπλε χέρι από κάτω παρέχει την υποστήριξη που απαιτείται για να προσεγγίσουμε τον θηλασμό ως ζήτημα της δημόσιας υγείας. Το κόκκινο ημικύκλιο από πάνω δηλώνει την ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα. Κι αυτό επειδή η προστασία του θηλασμού είναι ευθύνη όλων μας, οπότε όλοι έχουμε κάποιον ρόλο να παίξουμε.

Όμως παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό κατά τους πρώτους 6 μήνες ζωής των βρεφών, τα παγκόσμια ποσοστά θηλασμού παραμένουν χαμηλά, και παρόλο που η πλειοψηφία των γυναικών επιλέγει να θηλάσει, οι προκλήσεις που καλείτε να αντιμετωπίσει σε ένα περιβάλλον λιγότερο φιλικό προς τον θηλασμό, εμποδίζει μεγάλο ποσοστό από αυτές να θηλάσουν για όσο χρονικό διάστημα το επιθυμούν.

Η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, στην υποστήριξη των μητέρων που θηλάζουν είναι ευθύνη όλων μας. Ιδιαίτερα τώρα, που οι συνθήκες λόγω πανδημίας επιβάλουν επιτακτικά των αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών. Οφείλουμε λοιπόν όλοι οι φορείς που εμπλεκόμαστε με την φροντίδα των μητέρων, να προάγουμε και να υποστηρίξουμε τον θηλασμό.

Ευχή όλων μας πρέπει να αποτελέσει η κινητοποίηση όλων των φορέων δημόσιας υγείας για την προάσπιση, υποστήριξη και φροντίδα των μητέρων που επιθυμούν να θηλάσουν τα νεογέννητά τους. Γιατί ο θηλασμός αποτελεί το πρώτο δικαίωμα του ανθρώπινου είδους και χρέος της κάθε μητέρας να παρέχει το δικαίωμα αυτό στο βρέφος της.

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Αλκυόνη – Εθνική πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού (epilegothilasmo.gr)

11ος Μήνας, 11ος Πανελλήνιος Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός

Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός

Δημόσιος Θηλασμός 2017 στην Ιεράπετρα

Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos