Σε ερώτηση προχώρησε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις τεσσάρων ετών για την καταβολή των οφειλόμενων ποσών σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά γραφεία για το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» για τα έτη 2020 και 2021.

Την Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Σπυριδάκη, συνυπογράφουν και οι παρακάτω Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: κ. Αχμέτ Ιλχάν – Βουλευτής Ροδόπης και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Ελένη Βατσινά – Βουλευτής Ηρακλείου και Τομεάρχης Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, κ. Παρασκευάς (Πάρις) Κουκουλόπουλος – Βουλευτής Κοζάνης και Τομεάρχης Οικονομικών, κ. Γεώργιος Νικητιάδης – Βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ανάπτυξης και η κ. Χριστίνα Σταρακά – Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τέσσερα χρόνια περίμεναν τα τουριστικά καταλύματα και τα τουριστικά γραφεία να λάβουν τις πληρωμές για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2020-2021» και μόλις στις 22 Ιανουαρίου 2024 υπογράφηκαν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις τροποποίησης της διαδικασίας καταβολής των πληρωμών (ΦΕΚ B 358/2024 και ΦΕΚ Β 201/2024).

Ένας από τους κύριους λόγους που κατέστη το εν λόγω επιδοτούμενο πρόγραμμα μη ελκυστικό επικεντρώνεται στις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των συμμετεχουσών επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται απόλυτα κατανοητή η χαμηλή απορροφητικότητα του προγράμματος, με αρκετά κονδύλια να μένουν εν τέλει αδιάθετα.

Σε ένα περιβάλλον όπου οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά γραφεία δέχονται πιέσεις από την καλπάζουσα ακρίβεια και την σημαντική αύξηση του κόστους της ενέργειας, τα εν λόγω ακατάσχετα ποσά του προγράμματος αποτελούν βοήθεια ζωτικής σημασίας. Με ευθύνη της Κυβέρνησης όχι μόνο δεν έχουν αποδοθεί τα οφειλόμενα ποσά εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά καθυστερήσεις σημειώνονται και στο άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων για τους δικαιούχους του «Τουρισμός για Όλους 2024».

Όλες αυτές οι καθυστερήσεις, είτε λόγω τεχνικών ελλείψεων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, είτε λόγω έλλειψης πόρων επιδρά αρνητικά στην όποια προσπάθεια τόνωσης της εγχώριας τουριστικής δραστηριότητας, και αυτοί που πλήττονται κυρίως  είναι για άλλη μία φορά οι μικροί και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του τουρισμού, μεγάλο μέρος των οποίων απευθύνεται στον εγχώριο τουρισμό και ζει απ’ αυτόν.

Με την Ερώτησή της, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, καλεί τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Υπουργό Τουρισμού να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες για αυτές τις καθυστερήσεις στην καταβολή των ποσών στους δικαιούχους του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»;
  2. Πώς συμβαδίζουν οι παραπάνω καθυστερήσεις με την ψηφιακή διακυβέρνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση;
  3. Σε ποια διορθωτικά μέτρα προτίθεστε να προβείτε ώστε να διασφαλίσετε την απρόσκοπτη καταβολή όλων των οφειλόμενων ποσών για όλα τα έτη του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»;
  4. Πώς θα εξασφαλίσετε πως αυτές οι ασυνέπειες δε θα επαναληφθούν;
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Η θέση σας, χρήσιμη !!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.