Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης από το φαινόμενο της «ακαρπίας» της ελιάς. Βρίσκονται αντιμέτωποι -για πολλοστή φορά- με την καταστροφή της σοδειάς τους, χωρίς την κάλυψή τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, καθώς το πρόβλημα της ακαρπίας-σχινοκαρπίας στην ελιά αναγνωρίζεται ως «ζημιογόνο αίτιο μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ».
Συγκεκριμένα, λόγω των καιρικών συνθηκών που υπήρχαν την περίοδο της ανθοφορίας και καρποδεσίας, υπάρχει χαμηλή παραγωγή ή και καθόλου σε αρκετές περιπτώσεις σε όλο το νησί. Η παραγωγή, όπως εκτιμάται από ελαιοπαραγωγούς και γεωπόνους, είναι μειωμένη κατά 70%, με αποτέλεσμα οι βιοπαλαιστές αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση μπροστά στην απώλεια εισοδήματος από τη μια και όλα τα καλλιεργητικά έξοδα (κλαδέματα, λιπάνσεις κ.α.) από την άλλη.
Οι απώλειες δεν καλύπτονται από την όποια βελτιωμένη, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τιμή πάρουν φέτος για το λάδι τους οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί. Οι τελευταίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή η τιμή θα είναι πρόσκαιρη, αφού οι εμποροβιομήχανοι είναι που καθορίζουν τις τιμές επικαλούμενοι την «αγορά». Πέρα από το αυτό, η κατά τι αυξημένη τιμή δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα που έχουν γίνει ούτε τις ανάγκες για τη συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας. Κι αυτό γιατί και η φετινή σοδειά είναι δραματικά μειωμένη και το εισόδημα περιορισμένο, ενώ το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη, με τα πανάκριβα μέσα, φυτοφάρμακα και εφόδια, τις ανατιμήσεις σε ρεύμα, το ακριβό πετρέλαιο κτλ., με ευθύνη της Ε.Ε. -με τους κανονισμούς και τις πολιτικές της – και των κυβερνήσεων διαχρονικά.
Τα αδιέξοδα που βιώνουν οι βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης σχετίζονται άμεσα με το γεγονός ότι η ευρωενωσιακή κοινή αγορά και η ΚΑΠ, το μόνο που εγγυώνται είναι τα κέρδη και η εξωστρέφεια των επιχειρηματικών ομίλων οι οποίοι, μαζί με το κράτος, καταληστεύουν τους βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγούς, αλλά και τα λαϊκά στρώματα που έρχονται αντιμέτωπα με την τεράστια ακρίβεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για το οποίο οι ελαιοπαραγωγοί πήραν πέρυσι (συγκομιδή 2022 – 2023) κ.μ.ο από 3 έως 4,5 ευρώ το λίτρο, μετατρέπεται -για τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων- σε προϊόν πολυτελείας για τα λαϊκά στρώματα και πωλείται αυτή τη στιγμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε τιμές από 13 έως 18 ευρώ το λίτρο.
Συνάμα, η νέα ΚΑΠ οδηγεί σε επιδείνωση των όρων παραμονής των βιοπαλαιστών αγροτών στην παραγωγή με μειώσεις πάνω από 20% στη βασική ενίσχυση που καταγράφηκαν και στην πρόσφατη πληρωμή της προκαταβολής της. Οι μειώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες σε τομείς, όπως η ελαιοκαλλιέργεια, κ.ά., στους οποίους είχαν κατοχυρωθεί υψηλές τιμές ιστορικών δικαιωμάτων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
– Την άμεση καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή από το πρόβλημα της ακαρπίας,
– Την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των ελαιοπαραγωγών στο 100% των ζημιών που υπέστησαν,
– Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών,
– Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις ασθένειες με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες,
– Να μειωθεί το κόστος παραγωγής λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα (αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και τα εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και τα εφόδια και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης και διατροφής),
– Να εξασφαλιστούν εγγυημένες τιμές στην ελιά και το λάδι, που να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση.
Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Μανωλάκου Διαμάντω
Κομνηνάκα Μαρία