Ένα ζωηρό τμήμα σε μια ‘καλπάζουσα’ εφηβεία, ένα διαγώνισμα στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο κεφάλαιο «Είμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί», η ανάγκη να βρεθεί ένα δυνατό πρότυπο, για να δώσει απάντηση στις νεανικές ανησυχίες και ο πρόσφατος τερματισμός του Χαράλαμπου Ταϊγανίδη μετά τον μαραθώνιο των 250 χιλιομέτρων δια θαλάσσης στην πόλη μας, τη Σητεία, ήταν οι παράγοντες, που οδήγησαν τελικά στο κάλεσμα του γνωστού μας παραολυμπιονίκη να μιλήσει διαδικτυακά στα παιδιά του τμήματος Γ3, για τον εαυτό του και τους αγώνες, που δίνει ενάντια στην ‘αναπηρία’ του και στα κύματα της ανοικτής θάλασσας.

Έχοντας ήδη διαβάσει το σχετικό άρθρο του διαγωνίσματος τα παιδιά είχαν απορίες για τον πρωταγωνιστή του και παρά τις αντιξοότητες του σχολικού προγράμματος και τις συνεχείς αναβολές, καταφέραμε τελικά να συνδεθούμε. «Για τη Σητεία θα έκανα τα πάντα, την έχω στην καρδιά μου», ήταν το πρώτο που μας είπε στην ζωντανή μας σύνδεση.

Μας περιέγραψε πρώτα τις δυσκολίες και τη σημασία της διάσχισης των βόρειων ακτών της Κρήτης, που έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό.  Έπειτα μας μίλησε με ειλικρίνεια για την ασθένεια, που εκδηλώθηκε στα μάτια του προκαλώντας του μερική τύφλωση και πως μετά το αρχικό σοκ, την μετέτρεψε σε δύναμη, πείσμα και …..ολυμπιακά μετάλλια. Κι ακόμα με έκπληξη μάθαμε ότι παρά τις διακρίσεις του στην κολύμβηση φοβόταν το κολύμπι στην ανοικτή θάλασσα! Την φοβία του αυτή την υπερνίκησε με το γνωστό του πείσμα: αποφάσισε να διανύσει σε μια μέρα την απόσταση  25 μιλίων από τη Ρόδο στον Πανορμίτη της Σύμης. Ένα προσωπικό τάμα και στοίχημα μαζί! Η δεύτερη προσπάθεια στην ανοικτή θάλασσα ήταν η φετινή διάσχιση των 250 χλμ από τα Χανιά ως την Σητεία κι έπεται συνέχεια!

Τον ρωτήσαμε για την προσωπική του ζωή: είναι παντρεμένος με δύο παιδιά, αθλητές κι οι δύο, αλλά όχι στην κολύμβηση. «Είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος» δηλώνει. «Να κυνηγάτε τα όνειρά σας» είπε στα παιδιά, «να μην το βάζετε κάτω στις δυσκολίες, να μη λέτε: αυτό είναι ακατόρθωτο, οι δύσκολες στιγμές είναι που μας κάνουν πιο δυνατούς, οι δυσκολίες σε βοηθούν να εξελίσσεσαι».

Τα παιδιά έγραψαν στη συνέχεια: «γνωρίσαμε έναν καταπληκτικό και γενναίο άνθρωπο, που δεν άφησε τίποτα να τον κρατήσει πίσω. Εκτός από άψογος αθλητής είναι κι ένας ζεστός κι ευγενικός άνθρωπος, μ’ έκανε να πιστεύω στα όνειρα και στην πραγματοποίησή τους, ελπίζω να τον ξαναδούμε σύντομα κι από κοντά, εδώ στη Σητεία», “το τμήμα μου είχε την μεγάλη τιμή να συνομιλήσει με τον παραολυμπιονίκη Χαράλαμπο Ταϊγανίδη….. τα λόγια του ήταν σοφά και όλους μας άγγιξαν, ήμασταν περήφανοι που τερμάτισε στην πόλη μας τη Σητεία, που μας τόνισε πως την αισθάνεται σαν δεύτερό του σπίτι λόγω της αγάπης, που οι κάτοικοί του δείξανε», «μου έκανε εντύπωση που μικρός φοβότανε τη θάλασσα, ώσπου αποφάσισε «ή θα τον νικήσει αυτή ή θα την νικήσει αυτός», “μου έκανε εντύπωση το θάρρος του, η ελπίδα, η κατανόηση και η στήριξη που βγάζει, είναι γεμάτος αισιοδοξία, αλλά και όνειρα για τη ζωή», “η γενναιότητα και η επιμονή του, πρέπει όλους να μας παραδειγματίζουν, χαρήκαμε τόσο πολύ, που μιλήσαμε με ένα τόσο σπουδαίο άνθρωπο και τον ευχαριστούμε για τα μηνύματα που μας πέρασε”

Σε ευχαριστούμε από καρδιάς, Χαράλαμπε Ταϊγανίδη,  και σου ευχόμαστε να είσαι γερός, δυνατός και μαχητής να χαίρεσαι την οικογένειά σου, να συνεχίσεις να μας εμπνέεις και να μας μαθαίνεις να μην δειλιάζουμε στα δύσκολα

Περισσότερες απόψεις παιδιών, φωτογραφίες και βίντεο στο blog του 1ου Γυμνασίου: https://1gymsitias.blogspot.com/2024/03/3-1.html 

Μαρία Μετζογιαννάκη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos