Την αγανάκτηση των Συλλόγων Εργαζομένων των Νοσοκομείων του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας, της Σητείας και της Νεάπολης, της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου και του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ του Νομού Λασιθίου έφερε στη Βουλή η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, με Αναφορά που κατέθεσε στο πλαίσιο άσκησης του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Με την κοινή ανακοίνωση των Συλλόγων εκφράστηκε η πλήρης εναντίωσή τους στα εξουθενωτικά «εντέλλεσθε» τα οποία επιδεινώνουν τις ήδη κακές εργασιακές συνθήκες στα Νοσοκομεία του Λασιθίου και ωθούν τους ιατρούς σε παραιτήσεις.

Η εν λόγω τακτική, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Συλλόγων, απορρυθμίζει τα Νοσοκομεία και καθιστά την όποια προκηρυχθείσα θέση μη ελκυστική και συνεπώς άγονη, καθώς κανένας ιατρός δεν επιθυμεί να εισέλθει σε ένα ΕΣΥ που ως κανόνα έχει την εξουθένωση, την υπερεφημέρευση, τις συνεχείς μετακινήσεις και τις ανακυκλώσεις των θέσεων. Αυτές οι πρακτικές ερημώνουν τα Νοσοκομεία μας και συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία των πολιτών μας.

Για να καταστεί το ΕΣΥ υγιές και καθόλα ανταγωνιστικό, απαιτείται άμεση βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών, καθώς και πλήρης στελέχωση των Νοσοκομείων με μόνιμες θέσεις ιατρών και προσωπικού. Τέλος, στην ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι εκφράζουν την αντίθεσή τους και για την απόλυση των συμβασιούχων και την επαναφορά των εργολάβων στην καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη των Νοσοκομείων.