Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων
από τη συνάντηση και τηλεδιάσκεψη

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη πραγματοποίησε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, στο πλαίσιο σύσκεψης στο γραφείο του Υπουργού στην Αθήνα για τη χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή της Π.Ε. Λασιθίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ (ΕΔΕΥΕΠ ΑΕ) Αριστοφάνης Στεφάτος και υπηρεσιακοί παράγοντες. Επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης, ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Αθανασάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου Γιάννης Προκοπάκης και εκπρόσωποι των ξενοδόχων της περιοχής της Ελούντας, καθώς και στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης.

Κατά τη συνάντηση, παρουσιάστηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ, ο επικαιροποιημένος σχεδιασμός για την περιοχή της Ελούντας. Η νέα προβλεπόμενη χωροθέτηση αφορά σε αρκετά μικρότερη έκταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου σε σχέση με την αρχικά αναφερόμενη ως περιοχή “Κρήτη 2” στον φάκελο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που αναρτήθηκε από την αρχή σχεδιασμού προς διαβούλευση τον Νοέμβριο του 2023, και η οποία αποτέλεσε αντικείμενο έντονων αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της Ελούντας. Σύμφωνα με τις εικόνες φωτορεαλιστικής απεικόνισης, οι ανεμογεννήτριες που προβλέπει ο επικαιροποιημένος σχεδιασμός δεν θα είναι ορατές από τα σημεία ενδιαφέροντος της Ελούντας.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις δημοτικές αρχές των περιοχών μελέτης στο άμεσο προσεχές διάστημα, με στόχο του όπως σημείωσε «να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί ο σχεδιασμός με τη μέγιστη δυνατή αποδοχή». «Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα συνεννόησης μετά τα ομόφωνο όχι της Περιφέρειας Κρήτης και των Φορέων του Λασιθίου, τον περασμένο Δεκέμβρη. Μέσω του ειλικρινούς διαλόγου που είχαμε σήμερα, αναμένουμε σε θετικές εξελίξεις και σε επόμενα βήματα συνεργασίας και συνεννόησης», σημείωσε ο Νίκος Ξυλούρης.

από τη Περιφέρεια Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos