Η υπηρεσία ακυρώνει τον ίδιο της τον εαυτό αφού για το ίδιο ακριβώς θέμα λαμβάνει δύο διαφορετικές αποφάσεις τασσόμενη την πρώτη φορά κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις κορυφές Τούμπα-Μουτσούνα και Βιργιωμένο της Δίκτης ενώ τη δεύτερη γνωμοδοτεί θετικά. Οι δύο αποφάσεις διαφέρουν χρονικά δώδεκα έτη. Η πρώτη λήφθηκε το έτος 2012 και η δεύτερη πρόσφατα, την 01/03/24.

Κοινά σημεία των δύο αποφάσεων είναι ότι ενδιαφερόμενη εταιρεία είναι η ίδια (ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ), οι περιοχές εγκατάστασης αιολικών σταθμών είναι ίδιες (κορυφές Τούμπα Μουτσούνα και Βιργιωμένο στην οροσειρά της Δίκτης) και υπογράφονται από το ίδιο πρόσωπο !!!

Η απόφαση του 2012 μεταξύ άλλων αναφέρει τέσσερεις ορατούς αρχαιολογικούς χώρους εντός της πληττόμενης περιοχής κοντά στην περιοχή της Αγίας Άννας. Θα έπρεπε να γράφει για πέντε διότι ξέχασε να αναφερθεί στον σπουδαιότερο όλων, το Δικταίο Άντρο. Αλλά έστω κι έτσι εκτίθεται ανεπανόρθωτα. Άξιο προσοχής είναι το σχόλιο της υπηρεσίας στο τέλος της απόφασης με το οποίο δηλώνει ότι «λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη ότι το όρος Δίκτη είναι ένα από τα τρία κύρια ιερά βουνά της Κρήτης και χρήζει ιδιαίτερης προστασίας».

Τελικά τι άλλαξε και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου γνωμοδότησε υπέρ των ανεμογεννητριών με την πρόσφατη απόφασή της; Έχασαν το νόημα οι λέξεις; Οι ίδιες κορυφές το 2012 κινδύνευαν από τις ανεμογεννήτριες ενώ το 2024 δεν κινδυνεύουν; Η Δίκτη δεν είναι πλέον «ιερό» βουνό; Δεν χρήζει πλέον ιδιαίτερης προστασίας; Υπάρχει σαφής ένσταση στην αρχική γνωμοδότηση διότι «επί της χάραξης της οδού πρόσβασης υπάρχουν τέσσερεις ορατοί αρχαιολογικοί χώροι». Σήμερα τι δεν είναι ορατό; Οι τέσσερεις αρχαιολογικοί χώροι το 2024 δεν παραμένουν στη θέση που ήταν το 2012; Το Δικταίο Άντρο δεν είναι ορατό; Ή μήπως θα είναι αόρατες οι σχεδόν 200 μέτρων ύψους ανεμογεννήτριες πάνω από αυτό;

Στην απόφαση του 2012 είναι φανερό ότι λήφθηκε υπόψη η προγενέστερη γνωμοδότηση της ΚΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Ηρακλείου (είχε κοινοποιηθεί στην ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Λασιθίου) η οποία επίσης αναφέρεται στους «τέσσερεις ορατούς αρχαιολογικούς χώρους» στην περιοχή της Αγίας Άννας με Αρχαϊκά, Ρωμαϊκά και Ενετικά κατάλοιπα και φρυκτωρίες. Είναι φανερό ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου αντέγραψε απλά το σκεπτικό της αντίστοιχης του Ηρακλείου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου δεν είχε κανένα λόγο να αναφερθεί στο Δικταίο Άντρο. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου δεν θα έπρεπε να εστιάσει κυρίως σε αυτό; Το ξέχασε; Το αγνόησε; Έστω κι έτσι, το 2012 γνωμοδότησε αρνητικά.

Τα παραπάνω προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και γεννούν πολλά ερωτηματικά.

ΚΑΛΟΥΜΕ την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου:

να διορθώσει τις λανθασμένες ενέργειες και να αποσύρει τη γνωμοδότηση της 01/03/24 για τη ΜΠΕ στην πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

ΚΑΛΟΥΜΕ τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου

να γνωμοδοτήσει αρνητικά λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πληττόμενες περιοχές είναι προστατευόμενες περιοχές Natura 2000. Δυστυχώς η Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου δεν ευαισθητοποιήθηκε καθόλου από αυτό το γεγονός. Ακύρωσε τον χαρακτηρισμό της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 και γνωμοδότησε θετικά.

ΚΑΛΟΥΜΕ να γνωμοδοτήσουν αρνητικά :

Τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Οροπεδίου Λασιθίου, Μινώα Πεδιάδας και Βιάννου, σεβόμενα και επικαιροποιώντας παλαιότερες αποφάσεις τους με τις οποίες τάχθηκαν κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις ίδιες κορυφές.

ΚΑΛΟΥΜΕ να γνωμοδοτήσουν αρνητικά:

Η Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου

Επισυνάπτουμε παλιότερες αρνητικές γνωμοδοτήσεις:

ΚΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Ηρακλείου
ΚΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Λασιθίου
Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου
Δήμου Μινώα Πεδιάδας
Δήμου Βιάννου

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΤΗ
SAVE DIKTI NATURA 2000
SAVE DIKTAIO ANTRO

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου (ΕΟΣ Λασιθίου)

Άγιος Γεώργιος, Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης
Τηλ. Προέδρου: 6942460118 | Facebook | Website

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos