Δήλωση Ανδρέα Παναγιωτόπουλου Βουλευτή Αχαΐας – Τομεάρχη Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Την ώρα που η κυβέρνηση επαίρεται στη Βουλή για τον «αναπτυξιακό» της προϋπολογισμό η κατάσταση στα νοσοκομεία και στις υγειονομικές μονάδες της χώρας είναι κάτι παραπάνω από τραγική.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν εξυπηρετούνται πια ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες, με συνέπειες για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, ενώ οι συνθήκες που επικρατούν προοιωνίζονται σε πολλές περιπτώσεις εκτός από την προϊούσα υποβάθμιση και κλείσιμο.

Θλιβερό και εξαιρετικά ανησυχητικό «υπόδειγμα» αυτής της ανάλγητης κοινωνικά κυβερνητικής πολιτικής είναι τα νοσοκομεία της Κρήτης. Το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και κινδυνεύει με κλείσιμο. Εργαζόμενοι και τοπικοί Κοινωνικοί φορείς, κάτι που μαρτυρά την κοινή πεποίθηση όλων, περιγράφουν με δραματικό, αλλά πραγματικό τρόπο, την ζοφερή κατάσταση, που λειτουργεί ως «domino effect» και για τα άλλα νοσοκομεία του νοσοκομείου Λασιθίου.

Η υποστελέχωση και οι συνθήκες εργασίας του ιατρικού και του υπόλοιπου προσωπικού παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα και όχι σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ που πριν από 40 χρόνια έκανε τη μεγάλη μεταρρύθμιση του Ε.Σ.Υ. Η επικίνδυνα αναιμική έως καθόλου λειτουργία σημαντικών τμημάτων του νοσοκομείου, όπως του ΤΕΠ, της ΜΕΘ, του ακτινολογικού τμήματος, της Καρδιολογικής Κλινικής είναι δείκτης αυτής της εικόνας κατάρρευσης και σχεδιασμένης εκθεμελίωσης.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων και της τοπικής κοινωνίας διεκδικώντας μαζί τους τα δίκαια αιτήματά τους για;

  • Δραστική βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αυξήσεις και επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης εφημεριών και πρόσθετων αμοιβών, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την προσωπικότητα των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς, να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων και να δημιουργηθεί  κλίμα προσέλκυσης νέων ιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ

Να μπει τέλος στα μπαλώματα με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας), και με προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κοκ.

Πλήρη στελέχωση   του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και όλων των δημόσιων νοσοκομείων του νομού Λασιθίου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης.  Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για την απεξάρτηση, όχι στο κλείσιμο του ΚΕΘΕΑ

Προστασία και ενδυνάμωση του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, καμία πληρωμή από τους ασθενείς.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos