Κάβο Σίδερο

Νομός Λασιθίου

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε, τη Δευτέρα (6/11), την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση, στο νομό Λασιθίου, της μεγαλύτερης τουριστικής επένδυσης που έχει γίνει στην Ελλάδα.

Πρόκειται για έργο ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης σε έκταση του Ιδρύματος «Παναγιά η Ακρωτηριανή» της Μονής Τοπλού, με φορέα υλοποίησης την εταιρία «LOYALWARD Ltd» ή «ΜΙΝΟΑΝ Group Plc» πλέον, με έδρα το Λονδίνο. Το έργο αναπτύσσεται στην περιοχή «Κάβο Σίδερο», στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιτάνου.
Ειδικότερα, δημιουργούνται έξι τουριστικά συγκροτήματα – χωριά δυναμικότητας 7.000 κλινών και το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων καλύπτει το 10% της επιτρεπομένης από το νόμο κάλυψης.
Επίσης, προβλέπονται όλες οι αναγκαίες υποδομές γα την πλήρη προστασία του περιβάλλοντος (επεξεργασία λυμάτων, διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών, κομποστοποίηση στερεών αποβλήτων, αφαλάτωση ύδατος από τη θάλασσα, κ.λπ.).
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε ότι η επένδυση έχει προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ και αναπτύσσεται σε έκταση 25.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης.
Όπως είπε, με τους περιβαλλοντικούς όρους που τίθενται διασφαλίζεται η ακεραιότητα και συνεκτικότητα της περιοχής Natura (περιοχή του φοινικοδάσους Βάι) που υπάρχει και προστατεύεται πλήρως το οικοσύστημα – χλωρίδα, πανίδα και υδάτινοι πόροι.
Με την απόφαση αυτή επιλύεται μια εκκρεμότητα αρκετών ετών στον τομέα των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων, δεδομένου ότι ο πρώτος φάκελος για τα το θέμα (από την αγγλική εταιρία «LOYALWARD) υποβλήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ πριν το 2000, κατέλξε ο κ. Σουφλιάς.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos