Το ανατολικό παραλιακό μέτωπο, σήμερα.Τα εγκαίνια της έκθεσης των μελετών που έλαβαν μέρος στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών, με θέμα τη «Μελέτη ανάπλασης του αντολικού παραλιακού μετώπου του Λιμένα Χερσονήσου» πραγματοποίησε ο δήμαρχος Χερσονήσου, Σπύρος Δανέλλης, το πρωί του Σαββάτου (9/4), στο κτίριο του Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου.
Η έκθεση, θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι και το Σάββατο 23 Αριλίου.
Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα-Παρασκευή 8 το πρωί μέχρι 3 το μεσημέρι και Σάββατο 10 το πρωί – 2 το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα:

Α’ Βραβείο (30.000 Ευρώ): Μελέτη με κωδικό 52252 Μεετητής: Μηλιώνη Μαριάννα, Αρχιτέκτονας Μηχανικός.
Β’ Βραβείο (18.000 Ευρώ): Μελέτη με κωδικό 30004 Ομάδα μελέτης: Ασσανά ¶ννα, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Ρόζος Γιάννης, Αρχιτέκτονας Μηχανικός Σιαπκαράς Νίκος, Αρχιτέκτονας Μηχαικός Τζώρτζη Μαίρη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός.
Γ’ Βραβείο (12.000 Ευρώ): Ομάδα μελέτης: Μάρδα Νέλλη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός. Μουτσοπούλου Ευαγγελία, Αρχιτέκτονας Μηχανικός. Φωτίου Θεανώ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός.

Α’ Εξαγορά (4.000 Ευρώ): Μελέτη με κωδικό 13331
Β’ Εξαγορά (4.000 Ευρώ): Μελέτη με αριθμό 15001
Γ΄Εξαγορά (4.000 Ευρώ): Μελέτη με αριθμό 37106

Χερσόνησος, Αγ. ΠαρασκευήΗ μελέτη ανάπλασης αφορά στην οδό Αγ. Παρασκευής σε όλο της το μήκος, από το λόφο «Καστρί» έως και την οδό Μίνωος, με συνολικό μήκος περίπου 650 μέτρα. Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Χερσονήσου και η απόδοσή του πίσω στους χρήστες του, με τη μορφή που ικανοποιεί τους παρακάτω στόχους:

1. την αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.
2. την αφύπνιση της ιστορικής μνήμης των κατοίκων της περιοχής και τη συμμετοχή των επισκεπτών σε αυτή τη διαδικασία.

3. τη διαλεκτική του ιστορικού χαρακτήρα της περιοχής με τη νέα πραγματικότητα.
4. την ποοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και η οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Για την πλήρωση των παραπάνω στόχων, οι μελετητές έπρεπε κυρίως να επικεντρωθούν στα εξής σημεία:
  • Στην προστασία και ανάδειξη των στοιχείων που αποτελούν τις αποδείξεις της ιστορικής συνέχειας του χώρου.
  • Στη δημιουργία κόμβων σύνδεσης του παραλιακού μετώπου, ως πρώτο μέτωπο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με το δεύτερο μέτωπο δυτικότερα, (οδός Δημοκρατίας κλ), και κατ’ επέκταση με το τρίτο (Παλάτια), που ως στόχο θα έχει τη μελλοντική σύνδεση των τριών σε μια διαδρομή.
  • Στην καταγραφή της μεθοδολογίας και στη διατύπωση των αρχών σχεδιασμού, βάσει των οποίων θα γίνουν οι πιθανές επεμβάσεις βελτίωσης των όψεων των παρόδιων κτισμάτων, και παρουσίαση του τρόπου εφαρμογής τους.
  • Στην αποκατάσταση και βελτίωση της σχέσης του δρόμου με την παραλία και τη θάλασσα.
  • Στην εξασφάλιση του δικαιώματος της επαφής των κατοίκων και των επισκεπτών με τη θάλασσα (φυσικής και οπτικής), χωρίς την προϋπόθεση της «αγοράς του προϊόντος» των παρόδιων επιχειρήσεων.
  • Στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του περιπάτου στην οδό, περισσότερο ως κοινωνικού γεγονότος, και λιγότερο ως φαινομένου άγρας πεατών.
  • Στην εξασφάλιση της απόδοσης της ίδιας επιφάνειας ανάπτυξης τραπεζιών των επιχειρήσεων πριν και μετά την επέμβαση, και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, στην κατά το δυνατόν δικαιότερη κατανομή του προς ενοικίαση προβλεπόμενου χώρου στους επιχειρηματίες.
  • Στην πρόταση εισαγωγής νέων εμπορικών δραστηριοτήτων, παράλληλα με την πρόταση χωροθέτησης και οργάνωσης των εγκαταστάσεών τους.
  • Στην πρόταση κυκλοφοριακής ρύθμισης της περιοχής. (μονοδρόμηση, πεζοδρόμηση, θέσεις στσης ή στάθμευσης κλπ)
  • Στη διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής ως τόπου διασκέδασης και αναψυχής.

Από manos