Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη σημερινή πρωτοβουλία της Διοίκησης του Πε.Σ.Υ.Π. Κρήτης που στα πλαίσια της πολιτικής ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για την εφαρμογή των προγραμμάτων Υγείας και Πρόνοιας, προχώρησε στην ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, ως απαρχή μιας νέας αντίληψης και εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, με διαφάνεια, κοντά στον Πολίτη. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος της σημερινής εκδήλωσης «ΜΙΛΑΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ» που σηματοδοτε τη νέα πορεία και που καλεί όλους τους παράγοντες μιλήσουν ανοιχτά και με διαφάνεια έξω από τα δόντια.

Είναι γνωστό, ότι η αποδοτικότητα ενός Συστήματος Υγείας είναι συνάρτηση τόσο του βαθμού αποδοχής του από τους Πολίτες, όσο και από την προσφερόμνη ποιότητα προσφοράς υπηρεσιών και δράσεων.
Δυστυχώς, τα τελευταία 20 χρόνια η κατάσταση στη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από έλλειψη συντονισμού, συγκρούσεις, απαρχαιωμένες δομές, υποχρηματοδότηση, έλλειψη προσωπικού, καθυστέηση στις σύγχρονες τεχνολογίες.
Την ίδια στιγμή, η απουσία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης με συγκεκριμένο προσανατολισμό, ήρθε να λειτουργήσει επιβαρυντικά στις ίδιες υπάρχουσες δυσκολίες.

Κυρίες και Κύριοι,

Η προστασία της Υγείας και όχι μόνο η Διαχείριση της Ασθένειας και πώς τούτα θα διασφαλιστούν, είναι το ζητούμενό μας στη σημερινή εκδήλωση.
Η ανάγκη για δημιουργία ενός νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας κρίνεται παρά ποτέ, αναγκαία με αταγραφή σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνικές υποδομές, ελλείψεις και ανάγκες ανά περιφέρεια και περιοχή.
Με ευελιξία και αποτελεσματικότητα τόσο με τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου, όσο και με τον κατάλληλο οικονομικό σχεδιασμό, ώστε ν εξασφαλιστούν οι πόροι που απαιτούνται, είμαι βέβαιος, ότι θα διασφαλιστεί η δυνατότητα για όλους εύκολης πρόσβασης σε όλες τις βαθμίδες και λειτουργίες του Συστήματος Υγείας.
Ο ¶γιος Νικόλαος, το Οροπέδιο, η Νεάπολη, η Σητεία, η Ιεράπετρα ως σημεία αναφοράς υπηρεσιών υγείας πρέπει να τύχουν της νέας ολοκληρωμένης μεταρρυθμιστικής πρότασης.
Τα προβλήματα σε Προσωπικό, Υποδομές (κτιριακές και βιοϊατρικές) είναι αναμφισβήτητα υπαρκτά. Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να αναφερθώ σε δύο από τα καίρια προβλήματα του νομού μας που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα:

1) Το σύστημα διακομιδής Ασθενών του ΕΚΑΒ, που για το Νομό μας αποτελεί ένα πραγματικό πρόβλημα τόσο για την επαρχία Ιεράπετρας και την ευρύτερη νοτιοανατολική Κρήη, αλλά και εκείνη της Σητείας. Η ίδρυση σταθμών ΕΚΑΒ στις δύο αυτές πόλεις κρίνεται απαραίτητη.
2) Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Νεάπολη, αποτελεί ένα όραμα που πρέπει σύντομα να γίνει πραγματικότητα.
Και τα δύο παραπάνω αιτήματα- ανάγκες του νομού μας οφείλει η ηγεσία του Πε.Σ.Υ.Π. να προωθήσει αποτελεσματικά για να υλοποιηθούν.

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,

Είμαι πεπεισμένος, ότι η σημερινή Ηγεσία του Υπουργείου Υγείς και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με ευαισθησία, δυναμικά, προχωρά με τόλμη και αποφασιστικότητα στην επίλυση των προβλημάτων. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση κινούμενοι και οι Διοικητές των Νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου, που πραγματικά επιτελούν, κατά γενική ομολογία, ένα σημαντικό έργο στα Ιδρύματα που διοικούν, με συνέπεια, σύνεση, τεχνοκρατική ικανότητα, εργατικότητα. Η επιτυχία είναι μονόδρομος. Το οφείλουμε στους πολίτες. Το οφείλουμε στο Λασίθι. Το οφείλουμε στην Ελλάδα του Αύριο.

Σας ευχαριστώ.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos