Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος
ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος

Η εκκλησία της Κρήτης πενθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος. Ο ιεράρχης σύμφωνα με πληροφορίες μας έφτασε στο σπίτι στην Αθήνα, αισθάνθηκε δυσφορία, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου παρά τις προσπάθειες ανάταξης που έκαναν οι γιατροί, κατέληξε.

Ο μητροπολίτης ερχόταν στην Αθήνα λόγω της εκδίκασης της προσφυγής κατά του Ίτανος Γαία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε συνδυασμό μάλλον με προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις. Πριν περίπου δέκα ημέρες έχασε την μητέρα του, γεγονός που του είχε στοιχίσει ιδιαίτερα.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της εκκλησίας της Κρήτης στην ανακοίνωση της αναφέρει:

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης με βαθύτατη θλίψη αναγγέλλει την εκδημία του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου μέλους της Ιεράς Συνόδου.

Την  Παρασκευή, 16η Σεπτεμβρίου και ώρα 10η πρωινή, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα συνέλθουν σε έκτακτη συνοδική σύσκεψη κατά την οποία θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της εξόδιας ακολουθίας και του ενταφιασμού το σεπτού σκηνώματος του μακαριστού Ιεράρχου. 

Η Ιερά σύνοδος με την έκδοση νεώτερου ανακοινωθέντος θα ενημερώσει τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό. 

Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος, βιογραφικό

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, Υπέρτιμος και Έξαρχος Ανατολικής Κρήτης Ευγένιος (κατά κόσμον Μιχαήλ Πολίτης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1952 ήταν Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας από το 1994.

Ο πατέρας του καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και είχε πολεμήσει στους Βαλκανικούς Πολέμους και στο μέτωπο της Αλβανίας. Ο προπάππος του (Γ. Πασχαλίδης) υπήρξε καπετάνιος του χωριού Κερά Πεδιάδος.

Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών στη γενέτειρά του, εισήχθη στην Ανώτερη Παιδαγωγική Εκκλησιαστική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης σε ηλικία 19 ετών. Απέκτησε πτυχίο Ιεροδιδασκάλου.

Από το 1973 ως το 1977 φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή.

Επί δύο έτη ήταν επιστημονικός συνεργάτης στην έδρα του Κανονικού Δικαίου και Ποιμαντικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια και διασκέψεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με υποτροφία.

Το 1980 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος
Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος στα σχολεία της Ιεράπετρας

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος υπο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Τιμόθεου (1982), του δόθηκε το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτου και διορίστηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Μερικά έτη αργότερα ανέλαβε Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι εως το 1994.

Στις 14 Ιουνίου 1994 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Ανέπτυξε φιλανθρωπικό έργο, ενισχύοντας ιδιαίτερα το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας και τον αγώνα για να μην κλείσει, τον Ερυθρό Σταυρό και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, καθώς και άλλους κοινωνικούς φορείς.

Ειδικότερα, στήριξε τις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στο Λασίθι και ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο στις διαβουλεύσεις των τοπικών και κοινωνικών φορέων με την κυβέρνηση, το 2011 και το 2012.

Έχει επίσης προτείνει την αναβάθμιση και τη μετονομασία του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας σε Νοσοκομείο Νοτίου Κρήτης.

Μέλημα του Μητροπολίτη είναι η κατήχηση της νεολαίας. Έλαβε μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά θεολογικά έντυπα.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos