«Ημέρα της Ευρώπης» σήμερα, αφού ήταν 9 Μαΐου 1950 όταν έγινε το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία της οντότητας που είναι σήμερα γνωστή ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Φέτος η γιορτή της Ευρώπης συμπίπτει και με τις εκδηλώσεις για την επέτειο των εικοσιπέντε χρόνων που η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρώπης.
Βρισκόμαστε στα χρόνια του ψυχρού πολέμου. Η Ευρώπη ζει υπό την απειλή ενός νέου, τρίτου παγκόσμιου πολέμου. Ο κόσμος φοβάται. Ήταν όμως τότε, στις 9 Μαΐου 1950 που ο γάλλος υπουργός εξωτερικών, Robert Schuman, στο Παρίσι, διάβασε στο διεθνή τύπο μια δήλωση με την οποία καλούσε τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους άνθρακα και χάλυβα ως «το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδία».
Ο Robert Schuman πρότενε τη δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου, επιφορτισμένου με τη διαχείριση της βιομηχανίας άνθρακα και χάλυβα, δηλαδή, του τομέα ο οποίος, την εποχή εκείνη, ήταν η βάση όλης της στρατιωτικής δύναμης.
Οι χώρες στις οποίς απευθύνθηκε είχαν καταστρέψει σχεδόν η μία την άλλη σε μια τρομακτική σύγκρουση που άφησε πίσω της μια αίσθηση υλικής και ηθικής ερήμωσης. Έτσι ξεκίνησε η αρχή και το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.
Για το λόγο αυτό αποφάσισαν, στη υνάντηση κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στο Μιλάνο το 1985, να εορτάζεται η 9η Μαΐου ως «Ημέρα της Ευρώπης». Κάθε χώρα που επιλέγει δημοκρατικά να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσυπογράφει τις θεμελιώδεις αξίες της, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.
Οι αξίες αυτές εκφράζονται μέσω της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που εμπεριέχει περιβαλλοντικές και περιφερειακές διαστάσεις, οι οποίες αποτελούν εγγυήσεις για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για όλους τους πολίτες. Ενώ η Ευρώπη υπάρχει ως τέτοια εδώ και αιώνες, τα στοιχεία που την ένωναν, χωρίς κανόνες και δεσμούς, αποδείχθηκαν στο παρελθόν ανεπαρκή για να αποσοβήσουν τις φοβερότερες τραγωδίες.
Το έργο που άρχισε αμέσως μετά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Στο παρελθόν, οι προσπάθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση βασίστηκαν στην κυριαρχία μιας ομάδας πάνω σε άλλες.
Η σημερινή φιλοδοξία είναι εντελώς διαφορετική, να οικοδομηθεί μια Ευρώπη που σέβεται την ελευθερία και την ταυτότητα όλων των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Μόνο με την ένωση των λαών της, μπορεί η Ευρώπη να γίνει κύρια του πεπρωμένου της και να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στον κόσμο.
Μηνύμα για τη σημερινή ημέρα απέστειλε ο Πρωθυπουργός: «Εικοσιπέντε χρόνια μετά την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Ελλάδα διαθέτει την εμπειρία, παίζει ρόλο, έχει λόγο για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Μέσα από τις συστηματικές της προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και ανοίγει το δρόμο για τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής.
Η 9η Μαΐου, η Ημέρα της Ευρώπης μας υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαίοι πολίτες έχουν επιλέξει, εδώ και μισό περίπου αιώνα, να αφήσουν πίσω τους τα λάθη του παρελθότος, τις συγκρούσεις και τους πολέμους και να κοιτάξουν μπροστά προς ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Ένα μέλλον ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας.
Η πρόσφατη διεύρυνση πέτυχε την ιστορική επανένωση της Ηπείρου μας και ισχυροποίησε καθοριστικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπεί περίπου 450 εκ. πολίτες και ένα μοναδικό μωσαϊκό λαών. Αυτή ακριβώς είναι και η δύναμή της» ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής στο μήνυμά του.
Η Ημέρα της Ευρώπης στην Αθήνα
Για την Ημέρα της Ευρώπης, Το Iνστιτούτο των Περιφερειών της Ευρώπης οργανώνει το «Cafe d’ Europe», ένα πολιτιστικό γεγονός σε ιστορικά καφέ των ευρωπαϊκών πόλεων. Το «Cafe d’ Europe» θα είναι ένα ανοιχτό forum συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων από τους νέους όλης της Ευρώπης.
Είκοσι επτά καφέ σε είκοσι επτά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φιλοξενούν σήμερα είκοσι επτά συγγραφείς που θα γράψουν λογοτεχνικές ιστορίες για την Ευρώπη. Το «Cafe d’ Europe» της Ελλάδας είναι θα είναι το καφέ – βιβλιοπωλείο «Ιανός» στην Αθήνα, όπου ο συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου θα μιλήσει για το δικό του μερίδιο στο βιβλίο «Stories of Europe», στο οποίο παρουσιάζεται η πολιτσμικότητα στην Ευρώη.
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου