Πέντε χρόνια από την εκδημία κυρού Νεκταρίου
απο το τρισάγιο στον τάφο του Μακαριστού Νεκταρίου

Το εσπέρας της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας «Φερμαλίνας» Νεαπόλεως. Μετά την απόλυση, ο Σεβαμιώτατος τέλεσε προ του τάφου του αοιδίμου προκατόχου του κυρού Νεκταρίου Τρισάγιο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε στον σύντομο λόγο του προς τους ευσεβείς χριστιανούς για τον μακαριστό Ιεράρχη: «Όσο ψηλαφίζουμε την χαρισματική παρουσία του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νεκταρίου στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, τόσο αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλος, πόσο γνήσιος και αληθινός Ιεράρχης υπήρξε. Είχε γνήσια αγάπη για την Εκκλησία, είχε όραμα πραγματικό το οποίο προσπάθησε μέσα σε αυτό τον φθαρτό κόσμο να το μεταδώσει και το οποίο αντιλαμβανόμαστε όλοι εμείς που σήμερα ζούμε την ευλογία του. Η ιλαρότητα, η καθαρότητα και η ηρεμία διαφαίνονταν στο φως του προσώπου του αγαπητού Αρχιερέως μέχρι τις τελευταίες ώρες της ζωής του.

Να θυμόμαστε τον μακαριστό Δεσπότη και να ερχόμαστε εδώ στο μνήμα του να λαμβάνουμε την ευχή του, διότι ως αυθεντικός Αρχιερεύς και πιστός ακόλουθος του Χριστού, σίγουρα πρεσβεύει από εκεί που βρίσκεται για όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας».

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως. Εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Πανοσ. Αρχιμ. Εμμανουήλ Κατσαρός, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, ο οποίος σκιαγράφησε την προσωπικότητα του μακαριστού Αρχιερέως κυρού Νεκταρίου:

«Οι λόγοι, τα λεκτικά σχήματα, οι αναφορές και οι υπομνήσεις μας ωχριούν να αποδώσουν τις αρετές της μεγαλοπρεπούς αυτής μορφής της τοπικής μας Εκκλησίας· την ρητορική δεινότητα, την θεολογική κατάρτιση, την ανυπόκριτη αγάπη, την πηγαία ευσέβεια, την λειτουργική ευστάθεια, την μοναχική συνέπεια, την αγάπη και τη μέριμνα για τον Ιερό Κλήρο και τις μοναστικές αδελφότητες, την ανυπέρβλητη ψαλμωδία, το χάρισμα της καρδιακής ομιλίας, τη ζέση για την σωτηρία του ποιμνίου, την αγάπη για την πολύπαθη Πατρίδα μας, την φλόγα της μέριμνας για το μαρτυρικό Φανάρι και την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, την μέριμνα για την νεολαία και για τους απόδημους συντοπίτες μας.

Κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει τον τρόπο με τον οποίο ζούσε τα τελούμενα μέσα στη Θεία Λειτουργία. Ζούσε, όπως έλεγε, για να λειτουργεί. Και όταν έφθανε η ώρα του κηρύγματος όλοι περίμεναν να ακούσουν τον εποικοδομητικό πνευματικό λόγο του, έναν λόγο που αφύπνιζε συνειδήσεις και σε πολλούς προκαλούσε δάκρυα συγκίνησης και ενθουσιασμού. Ήταν, όπως τον έλεγαν οι γερόντισσες και οι γέροντες της επαρχίας του, ο λεβέντης Δεσπότης μας, ο ανυπέρβλητος και αξεπέραστος στο ήθος, στο φρόνημα, στην αγάπη, στην μέριμνα και την Πίστη.

 Ο Μητροπολίτης κυρός Νεκτάριος, γαλουχημένος μέσα στην αγάπη για την Παναγία μας, αναδείχθηκε ως ο πλέον Θεοτοκόφιλος της Ορθοδοξίας Επίσκοπος, ένας Επίσκοπος για τον οποίο η Παναγία ήταν το μεγαλείο της αγάπης του Θεού. Όλοι θυμόμαστε πόσο Την υμνούσε αλλά και την ευχή που έδινε σε όλους: «Η Παναγία να σε βοηθήσει», «η Παναγία να είναι κοντά σου». Σε όλους μιλούσε για την Παναγία, γιατί και Εκείνη τον είχε διαφυλάξει εκ νεότητος αυτού και άχρι της κοιμήσεώς του.

Σεβαστέ και πολύκλαυστε Γέροντα,

Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ γιατί η καρδιά μας μπολιάστηκε από την αυθεντικότητα των λόγων σου και σμιλεύτηκε από την κατά Θεόν βιωτή σου. Θα ζεις αιώνια μέσα στις καρδιές των ανθρώπων που αγάπησες και σε αγάπησαν για το μεγαλείο της καρδιάς σου, τώρα δε έτι περισσότερο για αυτό που κατάφερες να γίνεις, μύστης των θαυμασίων του Θεού.

Είη η μνήμη αυτού αιωνία και άληστος. Αμήν».

Προ της απολύσεως οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος τέλεσαν το μνημόσυνο επί τη συμπληρώσει πέντε ετών από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νεκταρίου.

Ευθύς αμέσως οι Σεβασμ. άγιοι Αρχιερείς μετέβησαν εν πομπή στο μνήμα του αοιδίμου Αρχιερέως και διάβασαν Τρισάγιο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεώς του.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: