Σταύρος Αρναουτάκης και συνομιλητέςΜε πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του Πα.Σο.Κ Σταύρου Αρναουτάκη και σε συνεργασία με τη Συνέλευση των Περιφερειών της Ευρώης, πραγματοποιήθηκε συνέδριο στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 15 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Οι περιφερειακές ετικέτες ως εργαλείο για την προώθηση των περιφερειακών ποιοτικών προϊόντων».

Στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπροσωπείες αό 32 Περιφέρειες της Ευρώπης, καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βασικοί ομιλητές στο συνέδριο, εκτός του κ. Αρναουτάκη ήταν: ο κ. Νικηφόρος Σιβένας, Διευθυντής, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτικής ποιότητας αγροτικών πρϊόντων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Klaous Klipp, o Γενικός Γραμματέας της Συνέλευσης των Περιφερειών της Ευρώπης, ο κ. Oliver Emmes, o Πολιτικός Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Guy St. Martin, Πρόεδρος της AREPO και Σύμβουλος στο Πριφερειακό Συμβούλιο της Aquitaine (Γαλλία) και ο κ. Rene de Bruin από το Ολλανδικό Εθνικό Ίδρυμα για Τοπικά Προϊόντα (5ΡΝ).

Στο Συνέδριο, αναλύθηκαν οι προοπτικές και ο ρόλος των ετικετών στις περιφερειακές πολιτικές καθώς και οι ευκαιρίες που μπορούν να παρέχουν στα τοπικά προϊότα. Τονίστηκε δε ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να παίξουν οι περιφέρειες κυρίως στον τομέα της διάδοσης της χρήσης των ετικετών.
Επίσης προσδιορίστηκαν τα πλεονεκτήματα της ετικετοποίησης/σήμανσης των προϊόντων προς όφελος των Ευρωπαίων καταναλωτών και των παραγωγών. Οι σύνεδροι παρουσίασαν τις καλές πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες περιφέρειες της Ένωσης, πρακτικές που συνδέονται με την εξαγωγή και προώθηση προϊόντων ποιότητας.

Στην ομιλία του ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε ότι η Κρήτη είναι μια περιφέρεια που βασίζεται στην αγροτική της οικονομία και στον τουρισμό με την παραγωγή σημαντικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία όπως ελαιόλαδο, κρασί, σταφίδα, σταφύλια, κτηνοτροφικά προϊόντα τονίζοντας ότι αποτελεί στρατηγικό στόχο η διασφάλιση της βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα. Τόνισε, επίσης πως η τικετοποίηση / σήμανση των προϊόντων είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τους καταναλωτές αλλά και τους παραγωγούς.
Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «ξεκάθαρη πληροφόρηση στη συσκευασία, εγγύηση ποιότητας, συμμόρφωση με συγκεκριμένες αξίες είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι ετικέτες. Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι οι ετικέτες αποτελούν ένα εργαλείο που θα μας επιτρέψει να τοποθετήσουμε πάνω στα προϊόντα όλες τις παραδόσεις , τους μύθους, τον τρόπο ζωής, την προσωπικότητα μιας περιφέρειας» . Ολοκληρώνοντας την εσήγηση του, ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε πως η δημιουργία περιφερειακών ετικετών και η χρήση συγκεκριμένων τεχνικών ποιοτικής παραγωγής και πιστοποίησης αποτελούν επένδυση για το μέλλον των περιφερειακών ποιοτικών προϊόντων και διαβατήριο για την κατάκτηση των αγορών.

Ως το μέλλον των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στην προώθηση και προβολή των Ευρωπαϊκών Περιφερειών παγκοσμίως χαρακτήρισε τις παραδοσιακές ετικέτες ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο.
Παράλληλα ο κ. Τσόκας τνισε ότι χρειάζεται πρωτίστως να θέσουμε τις προδιαγραφές των ετικετών αυτών και στην συνέχεια να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα τους μέσα από συντονισμένες δράσεις σε περιφερειακό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από manos