Τα μεγάλα θέματα της Κρήτης για πολλοστή φορά τίθενται ...
από τη συνάντηση Σταθάκη στη Περιφέρεια Κρήτης

… αλλά από την άλλη πλευρά εισπράττονται στήριξη, κατανόηση και  “ΘΑ”. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, βρέθηκε για άλλη μια φορά στη Κρήτη και άκουσε,

για τον Βόρειο Οδικό Άξονα, το σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας ή μάλλον της Κρήτης, τους υδρογονάνθρακες και την ηλεκτρική διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα.

Όλα τούτα τα μεγάλα θέματα, προτείνονται, συζητούνται χρόνια, αλλά μαζί με το αεροδρόμιο Καστελλίου, μπαινοβγαίνουν από τον σχεδιασμό μέχρι τη φαντασία, αλλά πέρα τούτου ευχές.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης:

Οι όροι που έθεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για τη στρατηγική μελέτη των υδρογονανθράκων, η ενεργειακή σύνδεση της Κρήτης και η επίσπευση και ωρίμανση του ΒΟΑΚ, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που έγιναν σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης κατά την επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Υποδεχόμενος τον Υπουργό, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην καλή και αποτελεσματική συνεργασία με κορυφαίο παράδειγμα την υλοποίηση του σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη μέσα που δημόσιους πόρους που ξεπερνούν συνολικά τα 100 εκ. ευρώ. Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στους όρους που ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο για την έρευνα των υδρογονανθράκων ζητώντας να υιοθετηθούν από το Υπουργείο και διατύπωσε για άλλη μια φορά το αίτημα να προχωρήσουν με γρηγορότερα ρυθμό τα έργα οδικής ασφάλειας, η στρατηγική μελέτη και η πλήρης ωρίμανση των πρώτων έργων του ΒΟΑΚ.

Στη συνάντηση του Υπουργού με τον Περιφερειάρχη συμμετείχαν οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Νίκος Καλογερής, Έφη Κουτεντάκη, Γιάννης Λεονταράκης, Γιάννης Παρασύρης, ο Δήμαρχος Μινώα Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο Συντονιστής του Σύριζα Ηρακλείου Γιάννης Παυλιδάκης.

Δηλώσεις

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα ενεργειακά έργα διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα σημειώνοντας πως ξεκινούν ενώ τόνισε πως ενημέρωσε αναλυτικά για τους υδρογονάνθρακες. “Ακούσαμε και θα ενσωματώσουμε φυσικά όλες τις παρατηρήσεις που έχει κάνει το περιφερειακό συμβούλιο της Κρήτης, ώστε να υπάρχει πλήρης και αμοιβαία κατανόηση για τον τρόπο που προχωρήσουμε, για τις εγγυήσεις κι όλα τα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν στο νησί”, δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος.

“Είναι θετική εξέλιξη η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μπορεί να ξεκινήσει το 2019 το έργο από την Κρήτη προς την Αττική ενώ η μικρή διασύνδεση προχωρεί”, δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης αναφορικά με την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην θετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου για την έρευνα των υδρογονανθράκων και τόνισε δε πως η Περιφέρεια Κρήτης παρακολουθεί με προσοχή όλα τα ενεργειακά ζητήματα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπενθύμισε πως σε επίπεδο σχεδιασμού η Περιφέρεια Κρήτης έχει εκπονήσει ειδική μελέτη ενεργειακού σχεδιασμού του νησιού. “Πριν τρία χρόνια παρουσιάσαμε σε μια διημερίδα με μεγάλη συμμετοχή τον ενεργειακό αυτό σχεδιασμό, δίνοντας το στίγμα του σχεδιασμού και της καλής μας συνεργασίας με το υπουργείο στον τομέα αυτό”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

ΒΟΑΚ

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο αίτημα που διατύπωσε πως τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητώντας του να συνδράμει ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για το τμήμα του ΒΟΑΚ που θα εκτελεστεί ΣΔΙΤ από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη και ζήτησε παράλληλα να ολοκληρωθεί η μελέτη από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο για να ξεκινήσει το έργο. Υπογράμμισε δε πως πρέπει να ξεκινήσει η μελέτη του Στρατηγικού Σχεδιασμού από τα Χανιά έως την Κίσσαμο κι από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία.

Τέλος, ο κ. Αρναουτάκης ζήτησε να δημοπρατηθούν τα έργα των 25 εκ. ευρώ για την οδική ασφάλεια βρίσκονται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών και η υλοποίησή τους μπορεί να προχωρήσει γρήγορα, αναβαθμίζοντας τον υφιστάμενο δρόμο.

Το Κίνημα Αλλαγής, έδωσε στη δημοσιότητα τη παρακάτω ανακοίνωση:

«Μετά την επίσκεψη  του  Υπουργού Περιβάλλοντος και των Κυβερνητικών Βουλευτών στη Κρήτη, παρουσία και του διευθύνοντος Συμβούλου  του ΑΔΜΗΕ, για την ενεργειακή επάρκεια του νησιού, αντί να καθησυχαστούν οι πολίτες της Κρήτης, ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε ότι  πάει ακόμη πιο πίσω ο σχεδιασμός για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά την διάθεση εμπαιγμού της Κυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, οι Κυβερνητικοί υπεύθυνοι, κατά τη προσφιλή πρακτική της Κυβέρνησης, μίλησαν σε αόριστο χρόνο ενώ  προανήγγειλαν ότι:

-Για το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης, προκειμένου να προχωρήσει ως έργο κοινοτικού ενδιαφέροντος θα αποδεχτούν τη πρόταση της Κομισιόν,  σύμφωνα με την οποία θα πρέπει η ΡΑΕ να τροποποιήσει τις αποφάσεις απευθείας ανάθεσης στον ΑΔΜΗΕ και στο SPV «Αριάδνη Interconnection”.

-Για το «μικρό καλώδιο» Κρήτης-Πελοποννήσου δήλωσαν πως βρίσκεται σε φάση κατασκευής με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι  με πρωτοβουλίες της προηγούμενης Κυβέρνησης το 2013 η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είχε ενταχθεί ως υποέργο στη διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Αττικής με χρηματοδότηση από τα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και όπως φαίνεται, σήμερα 4 χρόνια μετά δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα.

Οι ίδιες καθυστερήσεις παρατηρούνται και για την λεγόμενη μικρή διασύνδεση με Πελοπόννησο που στην καλύτερη περίπτωση θα μπορεί να λειτουργήσει το 2021.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε πάλι μπροστά σε ένα αδιέξοδο όσον αφορά στην ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης, όταν μάλιστα ήδη από τις αρχές του 2016, η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την Αρμόδια Διεύθυνση της ΔΕΗ και το ΕΜΠ, δημόσια, είχαν αναδείξει το σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας εφοδιασμού στην Κρήτη, λόγω εφαρμογής περιβαλλοντικών ορίων και μειωμένης λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων.

Με δηλώσεις και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από τις αρχές του καλοκαιριού,  η Δημοκρατική Συμπαράταξη, είχε κρούσει για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου, για το γεγονός ότι τα έργα αυτά, εδώ και τρία χρόνια καρκινοβατούν.

Τα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την μεγάλη καθυστέρηση είναι εγκληματικά.

Από την μία ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στις 3-μερείς συναντήσεις κορυφής Ελλάδα – Κύπρος –Ισραήλ, όπου αποφάσιζαν την προώθηση του έργου EuroAsia (Αττική-Κρήτη-Κύπρος-Ισραήλ) και από την άλλη, στην Αθήνα, ο ελεγχόμενος από την Κυβέρνηση ΑΔΜΗΕ δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια.

Έξω παχιά λόγια, μέσα κωλυσιεργία και αδιαφορία.

Τα 3 αυτά χαμένα χρόνια πρακτικά σημαίνουν  1 δισ. Ευρώ επιπλέον κόστος για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, λόγω των συνεχιζόμενων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Και κατά άλλα η Κυβέρνηση βαυκαλίζεται ότι πολεμάει την ενεργειακή φτώχεια.

Αιδώς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos