
Η ενδεχόμενη αυθαίρετη κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων θα έχει τραγικά αποτελέσματα για τις τοπικές μας κοινωνίες και την ανάπτυξη των υποδομών τους.
Σε μια μικρή κοινωνία που η οργάνωση των υπηρεσιών και ο σχεδιασμός των έργων γίνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεί πρόκληση των επιχειρηματιών να στερούν τους Δήμους από το πιο βασικό τους έσοδο που τους επιτρέπει να αναπτύξουν το πρόγραμμα τους.
Γι’ αυτό θα πρέπει να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο μείωσης ή κατάργησης αυτού του εσόδου (που είναι καθιερωμένο μόνιμο έσοδο της Τ.Α. πάνω από 30 χρόνια) και καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία όχι μόνο να μην ενδώσουν στις αξιώσεις των επιχειρηματιών για την κατάργηση ή την μείωση του τέλους παρεπιδημούντων και μάλιστα ερήμην της Τ.Α., αλλά να διευκολύνουν την είσπραξη του με αξιόπιστους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς και να υποστηρίξουν τους Δήμους με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευσή τους, που θα έχει σαν φυσική συνέπεια την ίδια την κατάρρευση του τουριστικού προϊόντος.
1. Να μην μειωθεί ούτε να καταργηθεί το τέλος παρεπιδημούντων.
2.Να ακουστεί η άποψη και να γίνει σεβαστή η θέση της Αυτοδιοίκησης.
3. Να διευκολύνει το κράτος την είσπραξη του τέλους παρεπιδημούντων μέσω των καθιερωμένων εισπρακτικών μηχανισμών.
4. Το Υπουργείο Οικονομικών, εφόσον επιθυμεί να διευκολύνει τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, να μην το κάνει εις βάρος της Τ.Α. αλλά να προχωρεί σε μείωση ή κατάργηση των δικών του εσόδων.
Τέλος δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων των Δήμων μας και ενημερώνουμε τα αρμόδια Υπουργεία, όπως και τις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες και εκπροσωπούμε, ότι θα προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ακόμη και σε κινητοποιήσεις (κλείσιμο Δήμων) και θα διεκδικήσουμε δυναμικά την διασφάλιση της στοιχειώδους βιωσιμότητας των Δήμων μας.