Να ζητηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση το κατοχικό δάνειο
Να ζητηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση το κατοχικό δάνειο

Ο ευρωβουλευτής και Πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, με αφορμή την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα, ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση να θέσει με ξεκάθαρο τρόπο το θέμα του κατοχικού δανείου.
Υπενθυμίζεται πως ο ευρωβουλευτής το Μάρτιο του 2012, είχε ζητήσει με επιστολή του από το νεοεκλεγμένο τότε Γερμανό Πρόεδρο κ. Γιοάκιμ Γκάουκ, να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να συσταθεί κοινή επιστημονική επιτροπή Γερμανίας – Ελλάδας η οποία να ασχοληθεί με την προετοιμασία του θέματος.
Επίσης, τον Ιούνιο του 2013 ο Γιώργος Χατζημαρκάκης έφερε το θέμα στο κατώφλι του Γερμανικού κοινοβουλίου οργανώνοντας στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στο Βερολίνο ειδική εκδήλωση μαζί με την πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνογερμανικής Συνεργασίας του γερμανικού κοινοβουλίου Ανέτ Γκροτ, με το θέμα να παρουσιάζεται και από τους Γερμανούς ιστορικούς Χάγκεν Φλάισερ και Άλμπερτ Ριτσλ. Η εκδήλωση έγινε παρουσία Γερμανών βουλευτών και εκπροσώπων του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, που έδειξαν θετική ανταπόκριση και κατατέθηκε η πρόταση από τους εισηγητές για ένα συνολικό «πακέτο» βοήθειας προς την Ελλάδα από τη Γερμανία, το οποίο θα δίνει τέλος στην οφειλή του γερμανικού κράτους και παράλληλα θα ενισχύσει ουσιαστικά την ελληνική οικονομία. Όπως καταγράφηκε τόσο στο Γερμανικό όσο και στον Ελληνικό τύπο, υπήρχε ικανοποίηση από την πλευρά και Γερμανών βουλευτών διότι ένα θέμα ταμπού για το Βερολίνο, παρουσιάστηκε επίσημα. Τα αποτελέσματα της συνάντησης κοινοποιήθηκαν στην Ελληνική Κυβέρνηση μέσω επιστολής που παρέδωσε ο ευρωβουλευτής στον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας από την ελληνική πλευρά την επίσημη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου.
Πρόσφατα, με αφορμή την επίσκεψη Γκάουκ στην Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής απέστειλε επιστολή τόσο στον Έλληνα Πρόεδρο κ. Καρόλο Παπούλια όσο και στον Πρόεδρο της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας «δυσάρεστο και λυπηρό» το γεγονός ότι «έως και σήμερα, επίσημη διεκδίκηση των απαιτήσεων αυτών δεν υπήρξε από την Ελληνική Πολιτεία».
“Ο ελληνικός λαός προσδοκά μια έμπρακτη συγγνώμη. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να αξιοποιηθούν πλήρως τα θετικά στοιχεία από την απαίτηση του κ. Παπούλια και την παραδοχή του κ. Γκάουκ. Τώρα πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για συμβολισμούς, πρέπει να περάσουμε άμεσα στην πολιτική πράξη και στις λύσεις, ξεκινώντας από το κατοχικό δάνειο. Το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν διαπραγματεύτηκε μέχρι σήμερα, οφείλει να το κάνει τώρα. Η επίσκεψη της κας Μέρκελ στην Αθήνα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της Ελληνικής Κυβέρνησης να διατυπώσει επίσημα και ξεκάθαρα το αίτημα για την καταβολή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Όταν η Επιστημονική Επιτροπή του Γερμανικού Κοινοβουλίου με γνωμοδότησή της έχει αναγνωρίσει το ζήτημα, η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια να καθυστερεί”, τονίζει ο κ. Χατζημαρκάκης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos