Τσιμινιέρες....

Λάσιον Κοινόν.

1986: καταγράφηκαν 16 περιοχές από την ΔΕΗ για την ανάπτυξη των ΑΗΣ σε όλη την Κρήτη. Ο Αθερινόλακκος δεν περιλαμβάνεται. Προτείνεται η περιοχή γοργοποτάμου Ρεθύμνου.

11.3.1994: Το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης(με περιφερειάρχη τον κ. Καμπέλη) λαμβάνει ομόφωνη απόφαση για τον «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ» στον οποία περιλαμβάνεται η κατασκευή και λειτουργία του νέου ΑΗΣ στον Αθερινόλακκο Λασιθίου με τους εξής όρους: α)Αυστηρή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου (υποδομές, εξοπλισμός κλπ.) β) Οι προδιαγραφές των μηχανών περιλαμβάνουν την δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου (LNG) γ) Συνολική καθαρή ισχύς 160MW δ) Σταδιακή λετουργία μεταξύ θέρους 2001 και τέλους 2002. Στον προγραμματισμό περιλαμβάνεται επίσης η εγκατάσταση νέου ΑΗΣ στο Ρέθυμνο (κορακιά) με προκήρυξη διαγωνισμού εντός του 2001από τον Υπουργό Ανάπτυξης με την συνδρομή της ΡΑΕ, με πρόβλεψη αρχής λειτουργίας το 2004 και ισχύ περίπου 200MW.

18.10.1998: Το νομαρχιακό συμβούλιο (επί Παπατσάκωνα) απορρίπτει ομόφωνα την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΑΗΣ στον Αθερινόλακκο και ζητά την επανασύνταξη της με τα στοιχεία που αναφέρονται στην εισήγηση της επιτροπής περιβάλλοντος(10 σημεία εξόχως σημαντικά). Ο τότε νομάρχης Παπατσάκωνας δηλώνει: «Η ΔΕΗ αρκετές φορές δεν είχε την συνέπεια που θα έπρεπε στο ότι αφορά στην κάλυψη εκείνων που κατά διαστήματα είχαν λεχθεί και συμφωνηθεί».

1998 – 2000: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αγνοεί την απόφαση του νομαρχιακού συμβολίου και οι αντιδράσεις διογκώνονται. 16.10.2000: Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε συνέντευξη τύπου από τον Βόλο απαντώντας για τις αντιδράσεις του νομού Λασιθίου εκστομίζει απαξιωτικά το περίφημο «στου διαόλου τη μάνα».

28.11.2000: Τελικά η εγκριθείσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ μελέτη προσβλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την οικολογική ομάδα Σητείας και από κατοίκους της περιοχής.

7.9.2001: Με την απόφαση 11/84 το νομαρχιακό συμβούλιο ομόφωνα (επί Παπατσάκωνα) απορρίπτει την 102/851/24.4.01 απόφαση προέγκρισης του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις γραμμές υψηλής τάσης.

2003: Με την απόφαση 6/86 απόφαση το νομαρχιακό συμβούλιο εγκρίνει την χωροθέτηση των γραμμών υψηλής τάσης

2003: Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 3262/2003 απόφαση- καταπέλτη δικαιώνει τους ισχυρισμούς και δέχεται την προσφυγή όσων αντιτίθεται στην Μ.Π.Ε. του σταθμού και αναγκάζει την ΔΕΗ να υποβάλει νέα μελέτη. Η ΔΕΗ υποβάλει νέα μελέτη κατά πολύ χειρότερη από την πρώτη, αφού προβλέπει άμεση αύξηση στα 200 ΜW και υποδομή έως 500 ΜW μόνο με μαζούτ, χωρίς δεσμεύσεις στο περιβάλλον και στα αντισταθμιστικά, μελέτη που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των οόφωνων αποφάσεων του περιφερειακού συμβουλίου.

22.1.04: Δήλωση του νομάρχη Χανίων κ. Κατσανεβάκη «να εγκατασταθεί όλη η ενέργεια της Κρήτης στον Αθερινόλακκο».

3.2.2004: Κοινή ένσταση Δημάρχων Λεύκης Σητείας, Ιτάνου και Ιεράπετρας κατά της νέας Μ.Π.Ε. επειδή δεν ατοχυρώνεται ουσιαστικά το όριο της ανώτερης ισχύος στα 160 ΜW και αποκλείεται το ενδεχόμενο άμεσης χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας κ.λ.π. Ομοίως ένσταση οικολογικής ομάδας Σητείας.

10.2.04: Ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας ενάντια στη νέα Μ.Π.Ε. με τους ίδιους ισχυρισμούς.

11.2.04: Η επιτροπή περιβάλλοντος της Ν.Α.Λ. με εμπεριστατωμένη ανάλυση συντάσσει εισήγηση απόρριψης της Μ.Π.Ε.

20.2.04: Η πλειοψηφία του Ν.Σ. ψηφίζει, προσθέτοντας κάποιους όρους, την Μ.Π.Ε. της ΔΕΗ και απορρίπτει την εισήγηση της Επιτροπή Περιβάλλοντος. Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι του «Λασίου Κοινού» καταψηφίζουν την μελέτη αποδεχόμενοι την εισήγηση της επιτροπής περιβάλλοντος και την ένσταση των 4 δημάρχων, ενώ προειδοποιούν για μελλοντικές αρνητικές εξελίξεις για τις οποίες θα ευθύνεται η πλειοψηφία του Ν. Σ. Αέσως μετά ακολουθεί θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση της πλειοψηφίας από τους ενδιαφερόμενους φορείς και Δήμους και κυρίως από το Δήμαρχο Λεύκης, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας παραιτείται το μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος Ματθαίος Φιλιππάκης.

4.6.04: Ο νομαρχιακός σύμβουλος του «Λασίου Κοινού» Γ. Ζερβάκης, επ΄ ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος, ζητά εγγράφως να συζητηθεί από το Ν.Σ. η ανάληψη άμεσης πρωτοβουλίας προκειμένου να πιεστεί η ΔΕΗ για την υλοποίηση των περιβαλλοντικών όρων και σε πρώτη φάση την αναδάσωση των 1300 στρεμμάτων κοινοτικής έκτασης της Αγίας Τριάδας πέριξ του ΑΗΣ. Το αίτημα αγνοείται από την πλειοψηφία και δεν μπαίνει ποτέ σε συζήτηση.

17.1.04: Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας από το Ηράκλειο κάνει από το Ηράκλειο τη γνωστή δήλωση για αύξηση της παραγόμενης ισχύος στον ΑΗΣ στο Αθερινόλακκο κατά 100MW για να καλυφθεί το ενεργειακό κενό της Κρήτης και σε αντίθεση με την υπάρχουσα απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου.

28.1.2005: ο Πρόεδρος του Ν.Σ. κ. Πατεράκης ανάμεσα σε 14 υποδεέστερα θέματα της ημερήσιας διάταξης φέρνει θέμα με τον τίτλο «ενεργειακό πρόβλημα Κρήτης» και χωρίς να προηγηθεί συζήτηση επιχειρεί πραξικοματικά να υφαρπάσει ψήφισμα κατά της δήλωσης Σιούφα, συγκαλύπτοντας τις ευθύνες της πλειοψηφίας και για τις αντιπολιτευτικές ανάγκες του βουλευτή Καρχιμάκη. Οι σύμβουλοι του «Λασίου Κοινού» αντιδρούν και ζηούν έκτακτη θεματική συνεδρίαση και το νομαρχιακό συμβούλιο διακόπτεται.

8.2.05: Σε συνέχεια της διακοπείσας συνεδρίασης όπου εξετάζονται τα 13 λοιπά θέμα πλην του ενεργειακού, ο πρόεδρος κ. Πατεράκης επαναφέρει με την έναρξη της συνεδρίασης το προηγούμενο ψήφισμα, αγνώντας την ομόφωνη απόφαση του Ν.Σ. για έκτακτη θεματική συνεδρίαση όπου θα λαμβάνονταν κοινές αποφάσεις μετά από αναλυτική συζήτηση του θέματος. Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι του «Λασίου Κοινού» αντιδρώντας στο νέο πραξικόπημα αποχωρούν, ενώ παραιτείται από πρόεδρος της επιτροπής νέργειας και φυσικών πόρων ο νομαρχιακός σύμβουλος Γ. Ζερβάκης.

Λάσιον Κοινόν.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos