Αντώνης Στρατάκης«Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργολάβων από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης έχει οδηγήσει σε τροχοπέδη, την ομαλή εξέλιξη έργω του νομού Λασιθίου που έχουν δημοπρατηθεί, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αναστολή της ολοκλήρωσης τους» διαπίστωσε χθες ο νομάρχης Λασιθίου κ. Αντώνης Στρατάκης.

Ο κ Στρατάκης κατά τη διάρκεια της υνεδρίασης του (31/10) νομαρχιακού συμβουλίου εξέφρασε την ανησυχία όλων των φορέων του νομού για το φαινόμενο αυτό. Για παράδειγμα ανέφερε τις εργασίες στο δημοτικό στάδιο της Σητείας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για την ολοκλήρωση τος. 

«Έχει δημιουργηθεί έντονο πρόβλημα με την αποχή των εργοληπτών του νομού από δημοπρατήσεις έργων λόγω της χαμηλής τιμολόγησης εργασιών από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η δημοπράτηση έργων αποτυγχάνει εξαιτίας του μη ενδιαφέροντος από τους εργολάβους, οι οποίοι τα θεωρούν μη οικονομικά.

Η Νομαρχία έχει επιχειρήσει δύο φορές να δημοπρατήσει το έργο της συντήρησης και βελτίωσης του επαρχιακού δικτύου του νομού, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, χωρίς αποτέλεσμα, αφού η οριζόμενη από το ΥΠΕΧΩΔΕ τιμή του ασφαλτικού είναι πολύ πιο χαμηλή από εκείνη της αγοράς. Το πρόβλημα θα αμβλυνθεί αν αποβούν άγονες οι δημοπρασίες για δύο ακόμη έργα που αφορούν βελτιώσεις του επαρχιακού δικτύου, ύψους 100.000 ευρώ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στρατάκης.

Το λόγο πήρε ο αντινομάρχης κ. Σήφης Αναστασάκης, που είπε ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σε όλη την Ελλάδα. «το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων περνά σοβαρότατη κρίση στο νομό Λασιθίου, αυτή την εποχή. Κανείς εργολάβος δεν έρχεται να καταθέσει πρόταση για δύο δημοπρασίες συντήρησης του επαρχιακού δικτύου. Κι όχι μόνο αυτό. 23 εργολήπτες των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου και ο σύλλογος Εργοληπτών του νομού Λασιθίου έχουν δηλώσει αποχή από τις δημοπρατήσεις έργων στο νομό, εξαιτίας του χαμηού τιμολογίου κοστολόγησης πολλών εργασιών από το ΥΠΕΧΩΔΕ».

Πολλά είναι τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν εκτελεστεί κάποιες εργασίες αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Οι εργολάβοι στέλνουν λογαριασμούς για να πληρωθούν στ Περιφερειακό Ταμείο Κρήτης και οι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν. Έτσι, πολύ απλά, διακόπτονται οι εργασίες. Ο κ. Αναστασάκης ζήτησε το κράτος να δείξει την αξιοπιστία του και να πληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του. Επίσης να αναθωρηθεί το τιμολόγιο ορισμένων εργασιών από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στη συνέχεια μίλησε ο αντινομάρχης κ. Γιώργος Βάρδας, ο οποίος θεώρησε ότι το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στην «απογραφή», που έκανε η κυβέρνηση: «ο προσδιορισμός από το ΥΠΕΧΩΔΕ του τιμολογίου πολλών εργασιών δημοσίων έργων, κάτω του πραγματικού τους κόστους, έγινε προκειμένου να συγκρατηθούν οι εκροές από τους εθνικούς πόρους και έτσι να μη γίνονται πληρωμές.

Τις αντιρρήσεις του εξέφρασε ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Γ. Πλεξουσάκης. «πολλές από τις παρενέργειες σε έργα του νομού οφείλονται στο γεγονός ότι προγραμματίστηκαν χωρίς να έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις και μάλιστα δήλωσε ότι θα προβεί και σε σχετική καταγραφή τους».

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου

ΥΠΕΧΩΔΕ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos