xatzimarkakis 1Ημερίδα για τις δυνατότητες και τις προοπτικές χρηματοδότησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Κρήτης τα επόμενα χρόνια, πραγματοποήθηκε χθες (31/10) στο Οικονομικό Επιμελητήριο Λασιθίου στον ¶γιο Νικόλαο. Την ημερίδα διοργάνωσε το επιμελητήριο με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Γερμανίας κ.  Γιώργου Χατζημαρκάκη.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Νικόλαος Τζανόπουλος ανέφερε πως η ημερίδα σκοπό έχει να ενημερώσει φορείς και κοινό για τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα της περιόδου 2007-20013 και άλλα συναφή θέματα για την ανταγωνιστικότητα  και την καινοτομία σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Μια αποτελεσματική πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να περιλαμβάνει τη διευκόλυνση της πρόσβασης τους στις διεθνείς αγορές, την πληροφόρηση και τις συμβουλές, τη χρηματοδοτική στήριξη που καλύπτει τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες, με την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών εργαλείων και προγραμμάτων. Στα πλαίσια αυτά το Επιμελητήριο Λασιθίου έχει προγραμματίσει για το 2006 να δημιουργήσει κόμβο ηλεκτρονικού εμπορίου όπου οι επιχειρήσεις μέλη του θα μπορούν να διεξάγουν ηλεκτρονικές συναλλαγές με εύκολο και άμεσο τρόπο. Πιστεύω ότι το Δ΄ΚΠΣ πρέπει να μην πάει χαμένο. Η εμπειρία μας μέχρι σήμερα από προηγούμενα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης είναι σημαντική και πρέπει να αξιοποιηθεί ανάλογα» ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Χατζημαρκάκης που είναι μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν και εισηγητής της, για τη διαμόρφωση του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία» για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Με αυτή του την ιδιότητα έκανε και την κύρια εισήγηση στην ημερίδα. Μια ολοκληρωμένη παρυσίαση του προγράμματος CIP, που είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η παρουσίαση του απλή και αναλυτική, κατάφερε να διεισδύσει στον κόσμο του CIP ακόμη και τους μη μυημένους.

«Στόχος είναι να ενημερωθον οι κρητικοί φορείς και επιχειρηματίες για τις χρηματοδοτήσεις που θα διατεθούν από την ανταγωνιστικότητα και τις καινοτόμες ενέργειες κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013» δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.

Το CIP που είναι το πρόγραμμα για την «ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία», θα διαρκέσει από το θα διαρκέσει από το 2007 έως το 2013. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 4.3 δις Ευρώ. Ισχύει για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκς Ένωσης και τις υποψήφιες χώρες. «Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων (ΜΜΕ)», ανέφερε ο κ. Χατζημαρκάκης.

Ειδική μνεία έκανε στη Μονή Τοπλού και στο γενικότερο κατόρθωμα της Σητείας να εξάγουν το λάδι τους, κάτι που κατάφεραν με ιδιαίτερη επιτυχία και τώρα το λασιθιώτικο λάδι βρίσκεται παντού στην γερμανική αγορά. «Ό, τι κατάφερε η Μονή Τοπλού, μπορούν και οι υπόλοιποι στην Κρήτη» τόνισε ο κ. Χατζημαρκάκης.

Παρών ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος τόνισε ότι «το υπουργείο στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δύο μέτρα στο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα. Το μέτρο για το εμπόριο αι το μέτρο για την παροχή υπηρεσιών, το καθένα από τα οποία χρηματοδοτείται με 80 εκ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται με τέτοια ποσά. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν μόνο εξήντα επιχειρήσεις από το νομό Λασιθίου, λιγότερες σε σχέση με τη δυναμικότητα του πληθυσμού αλλά σημαντικές για τη στήριξη της αποτελεσματικότητας».

Χαιρετισμό, τον οποίο διάβασε ο ειδικός σύμβουλος του, απέστειλε και ο Γ.Γ .της Περιφέρειας κ. Σεραφείμ Τσόκας. «η Κρήτη από άποψη ανταγωνιστικότητας, όπως αποτυπώνεται, σε συγκεκριμένους δείκτες, σε πρόσφατη έκθεση του ΚΕΤΑ για την αποτύπωση της αναπτυξιακής φυσιογνωμίας της Περιφέρειας, σε σχέση με το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν έπεσε από την 3η θέση την προηγουμένη δεκαετία στην 6η θέση το 2003. Κρίνεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών μέσα από μία εθνική στρατηγική η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, τις συγκριτικές της ικανότητες και τα εθνικά μας συμφέροντα, συνεκτιμώντας όμως τους γενικότερους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις κατευθύνσεις και τις πολιτικές που αυτή διαμορφώνει» ανέφερε μεταξύ άλλων το μήνυμα του Γ.Γ.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν ο βουλευτής κ. Πλακιωτάκης, ο νομάρχης Λασιθίου κ. Στρατάκης. Μηνύματα έστειλαν ο δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Χριστοφακάκης, ο πολιτευτής κ. Πευκιανάκης καθώς και οι βουλευτές κκ. Καρχιμάκης, Ματζαπετάκης, Γκεγκέρογλου, Στρατάκης και Σχοιναράκη.

Ακόμη χθες στις 10 το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την ανταλλαγή απόψεων για την σημερινή και μελλοντική χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχε και το στέλεχος του Γερμανικού Δανειστικού Ινστιτούτου για την Αποκατάσταση κα Τατιάνα Μπρουμς.

Χατζημαρκάκης -ΤζανόπουλοςΤι είναι το CIP

CIP είναι το πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία. Αποτελείται από τρεις παραμέτρους. Το C είναι η συντομογραφία της ανταγωνιστικότητας (Competitiveness). Το I είναι η συντομογραφία της καινοτομίας (Innovation). Καινοτομία σημαίνει το να κάνει κανείς χρήματα από τη γνώση. Είναι η μηχανή της ανταγωνιστικότητας. Το P είναι το πρόγραμμα(Programme).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει οικονομική βοήθεια μέσω 7 ετησίων προγραμμάτων. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από το 2007 έως το 2013. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 4.3 δις Ευρώ. Ισχύει για όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και τις υποψήφιες χώρες. Είναι δημιουργία του επίτροπου Verheugen. Είναι το βασικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων (ΜΜΕ). Στήριξη καινοτομιών, περιλαμβάνοντας και οικολογικές καινοτομίες. Η επιτάχυνση μιας ανταγωνιστικής, καινοτομικής κοινωνίας της πληροφορίας που περιλαμβάνει όλους τους τομείς της κοινωνίας. Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ενέργειας και της χρήσης νέων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλους τους τομείς περιλαμβάνοντας και τις μεταφορές.

Το GIF και το SMEG είναι τα δύο εργαλεία χρηματοδότησης. Το GIF σημαίνει την υποστήριξη για εντατικά αναπτυσσόμενες και καινοτόμες ΜΜΕ. Στην περίπτωση του προγράμματος αφορά μόνο τη διανομή των κεφαλαίων κινδύνου. Το SMEG που γενικά σημαίνει τη διευκόλυνση της αναστολής εδώ αφορά τη διανομή δανείων και εγγυήσεων. Είναι το εργαλείο δανεισμού του προγράμματος. Και τα δύο δεν τα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το οποίο ψάχνει για τράπεζες – συνεργάτες μαζί με τις οποίες παρέχει χρηματοδότηση.

Μ΄ αυτόν τον τρόπο οι ΜΜΕ δεν παίρνουν τα χρήματα τους άμεσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά από τις τοπικές, τις εταιρικές αλλά και τις δημόσιες τράπεζες. Οι αιτήσεις δε χρειάζεται πια να είναι μεγάλες. Οι ΜΜΕ θα απευθύνοντι κατευθείαν στις τράπεζες. Για να κάνει κάποιος αίτηση θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα συνεργάτη σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

CIP

Print Friendly, PDF & Email

Από manos