Καρναβάλι στο ΟροπέδιοΜε φαγοπιοτούρα και κρασοκατάνυξη ακολουθώντας τα παραδοσιακά έθιμα του τόπου, γιόρτασε το Οροπέδιο την Αποκριά. Στην μόνη γιορτή που απαιτεί χαρά, πανουργία, ευφυΐα, καλαμπούρια γλέντια και μασκαρέματα.

Την γιορτή του ξεφαντώματος και της ανατροπής της καθημερινότητας οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τζερμιάδων «Αναγέννηση» με τη συνεργασία του Δήμου και όλοι ακολούθησαν πιστά την προτροπή που έδωσε με μια μαντινάδα ο Δήμαρχος Γιώγος Μηλιαράς.

Ας το γλεντήσουμε όλοι μας

Μασκάρες να ντυθούμε

Τους κουζουλούς να κάνουμε

Να μην κουζουλαθούμε

Η κορύφωση του γλεντιού και της χαράς απλώθηκε στα σοκάκια του Οροπεδίου από το μεσημέρι τς Κυριακής και σαν χείμαρρος παρέσυρε κάθε συμβατικότητα σε μια ανεπανάληπτη έκρηξη κεφιού και πανηγυριού. Η πομπή του βασιλιά Καρνάβαλου και των σατυρικών αρμάτων, που φέτος ήταν εμπνευσμένα από την επικαιρότητα οδήγησαν ντόπιους και επισκέπτες σ’ ένα γοητευτικό χαρμάνι εξωστρέφειας και αυθορμητισμού με το κρασί να ρέει άφθονο και τους τσικνιστούς μεζέδες να κυριαρχούν.

Και όταν έπεσε η νύκτα το σκοτάδι γλύκαναν με τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων της Κρήτης, οι Βασίλης Σταυρακάκης, Αντώνης Φραγκιαδάκης, Γιώργης Σταυρακάκης και Ιάκωβος Πατεράκης, συνεχίζοντας το ταξίδι της απόδρασης από την μίζερη καθημερινότητα, σε μια συναυλία – συνέχεια της γιορτής, που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου. «Ας ξεχαλινώσουμε λοιπόν με την χαρά της ανανέωσης, με γερό φαγοπότι, οινοποσία και δυνατό γλέντι. Μέσα από τα μακαρέματα ευτελίζουμε πολλά και διάφορα. Γιορτάζουμε συμβολικά την αιωνιότητα της ζωής, αλλά και την ισότητα μπροστά στο θάνατο. Οι απόκριες θυμίζουν την ζωή. Είναι ζωή. Υπόσχονται γονιμότητα και αιωνιότητα»,ανέφερε χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις ο Δήμαρχος.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos