αποχαιρετισμός των καθηγητών του ΓΕΛ Νεάπολης στη Δ/ντρια Μαρία Κωστάκη
μετά το τέλος της εκδήλωσης

Κυρίες και κύριοι

Όπως αντιλαμβάνεστε, για το Σύλλογο διδασκόντων του σχολείου μας η αποψινή βραδιά είναι ιδιαίτερη, μια βραδιά ανάμεικτων συναισθημάτων, γιατί μαζί με τους 39 αποφοίτους μας αποχαιρετούμε και τη διευθύντρια κ. Κωστάκη, η οποία μετά από 37 χρόνια προσφοράς στο δημόσιο σχολείο ετοιμάζεται για «άλλες πολιτείες»…

Στο σχολείο μας υπηρέτησε από τη θέση της διευθύντριας τα τελευταία 10 χρόνια.

10 ολόκληρα χρόνια που πρέπει να αποτυπωθούν σε λίγες γραμμές, γραμμές πλημμυρισμένες με σκέψεις και συναισθήματα!

Οι στιγμές, οι μνήμες, οι αναμνήσεις πολλές. Και όλες με κοινό παρονομαστή το σχολείο και τους μαθητές.

Κι αν τα λόγια, σε στιγμές, όπως η συγκεκριμένη, ακούγονται τυπικά και ωραιοποιημένα, στην παρούσα περίπτωση απλώς εκφράζουν την πραγματικότητα.

Η κ. Κωστάκη με χαρακτήρα ξεχωριστό και προσωπικότητα δυναμική, με δεξιότητες διοικητικές πορεύτηκε αυτά τα χρόνια με τις αρχές της ισονομίας και της δικαιοσύνης, χωρίς ιδιοτέλεια και υστεροβουλία, ερμηνεύοντας τις περισσότερες φορές το πνεύμα και όχι το γράμμα του νόμου.

Δύναμή της η γνώση, η κριτική σκέψη, η πολύπλευρη ενημέρωση, η οξυδέρκεια, η δύναμη των επιχειρημάτων, ο διάλογος, η συλλογικότητα και οι αξίες της δημοκρατίας.

Στην εκπαιδευτική της πορεία υπηρέτησε με συνέπεια και ευσυνειδησία τα καθήκοντα της και η παρουσία της στα εκπαιδευτικά δρώμενα συνολικά αλλά και στο Λύκειο Νεάπολης ειδικά, χαρακτηρίζεται από ανάληψη πρωτοβουλιών, από μια διαρκή ενεργητικότητα και μια ακούραστη δράση, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι το Σχολείο είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό άθροισμα τάξεων, μαθητών και διδακτικών αντικειμένων.

Το πλήθος των δράσεων, των εκπαιδευτικών επισκέψεων και των προγραμμάτων που εκπονήθηκαν αυτά τα χρόνια στο σχολείο μας αποτελούν την καλύτερη απόδειξη.

Η εκπαίδευση είναι ο δρόμος που μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε καλύτερα μονοπάτια, πιο φωτεινά. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ανθρώπους που δεν εφησυχάζουν, που δεν επαναπαύονται, ανθρώπους «αυχαρίστητους» κατά τον Καζαντζάκη, όπως είναι και η ίδια.

Κατάφερε να είναι δάσκαλος αληθινός όχι με τη διδαχή και τη διδασκαλία, αλλά με την προσωπική στάση και συμπεριφορά.

Πέτυχε να εμπνέει το σεβασμό και την πειθαρχία, τη διάθεση για δημιουργία και δουλειά.  Άλλωστε, το σεβασμό και την εκτίμηση τα εμπνέεις, δεν τα επιβάλεις.

Σ’ ένα κόσμο που το μέλλον μοιάζει αβέβαιο και ρευστό, εκείνη στάθηκε δίπλα στους μαθητές και στις ανησυχίες τους με υπευθυνότητα, με στάση διαυγή, με ματιά ελπιδοφόρα, με υποστηρικτική προσέγγιση της ζωής.

Αυτά τα 10 χρόνια μοιραστήκαμε μαζί της εμπειρίες, επιτυχίες, χαρές και λύπες, αγωνίες και ελπίδες, το όραμα και την πρόκληση της δημιουργίας, το στόχο να δημιουργήσουμε ένα σχολείο δυναμικό, καινοτόμο, ποιοτικό, αποτελεσματικό, υποδειγματικό, με σεβασμό στους μαθητές και τους γονείς τους. Καταφέραμε να γίνουμε μια ομάδα δυνατή, και νομίζουμε ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει!

Είμαστε σίγουροι ότι αυτό το ταξίδι της συμπόρευσης, θα μείνει χαραγμένο στο νου και στην καρδιά της με την ηχώ της νοσταλγίας να το διαπερνά. Όπως θα μείνει ο ήχος του κουδουνιού, η αυλή του σχολείου με τα νεανικά πρόσωπα, η πρωινή συγκέντρωση, οι παρατηρήσεις και οι επιβραβεύσεις, οι αταξίες, o λόγος των μαθητικών κοινοτήτων, οι πρωινές επισκέψεις του δεκαπενταμελούς για περίπατο, η τηλεκπαίδευση των δύο τελευταίων ετών, η webex και η e-class, οι φωνές, οι σιωπές, οι ψίθυροι, οι γκρίνιες, η εφηβική αθωότητα, τα πειράγματα, τα γέλια, τα πρόσωπα των παιδιών…

Κυρίες και κύριοι

η κ. Κωστάκη επιθυμούσε πάντα ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία… και νομίζουμε ότι η αποψινή γιορτή αποφοίτησης, την οποία η ίδια πρότεινε στο Σύλλογο διδασκόντων πριν 10 χρόνια, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει.Την κρατάμε ως παρακαταθήκη για το μέλλον, μαζί με πολλά άλλα!

Την ευχαριστούμε όλοι μαζί και ένας ένας προσωπικά από καρδιάς για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε αυτά τα χρόνια και της ευχόμαστε υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και ευδοκίμηση.

Λένε ότι κάθε τέλος είναι ένα νέο ξεκίνημα, μια ελπιδοφόρα αρχή.

Για την αγαπημένη μας Μαρία λοιπόν

Μια καινούρια μέρα

τρέμει στον αγέρα,

στάζοντας φως και νερά.

Τίποτε δεν λείπει

η χαρά κι η λύπη

κι ένα ζευγάρι φτερά.

Να απολαύσεις τους ορίζοντες του νέου ταξιδιού, με τις ίδιες αρχές, τις ίδιες αξίες και αντιλήψεις, με έμπνευση και γνώση.

ΥΓ.: λόγος εκφωνήθηκε από την υποδιευθύντρια κ. Πατεράκη Χρυσούλα στη γιορτή αποφοίτησης 1-7-2021

γιορτή αποφοίτησης Γενικού Λυκείου Νεάπολης 2021

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos